fbpx

Ouaga Girls

Inledningsscenen: Musiken dundrar fram så underbart, när vi ser de unga tjejerna komma cyklande på väg till bilmekanikerskolan. Så pass att det är svårt för oss att sitta still i biostolarna. Svårt att sitta still har också en del av dessa tjejer från Bur ­ kina Faso, som istället för »vanlig« skola utbildar sig till bilmekaniker. Detta det manligaste av yrken. Theresa Traore Dahlberg (som tidigare gjort »Taxi Sister« från Senegal) har följt dessa 16–23-åriga tjejer i många månader innan hon började filma. Kanske är det också därför »Ouaga Girls« lyckas komma så nära dessa tonåringar i Ouagadou ­ gou. Skildrandes vardag, vänskap, fest, glädje och hinder, och en del oljetråg och bromsvajrar. Framtidens kvinnor i Burkina Faso formas så, allt medan det västafrikanska landet står inför förändring. En stolt vänskap växer fram under denna tid. Och – känns det som – också för oss långt därifrån.

Hör upp! Här är Tempos ljudprogram!

Som vanligt är Tempo fullspäckat med spännande ljudpunkter. Vad sägs om att lyssna på hemligheter tillsammans med Alice i Underlandet eller bli het på gröten i vårt Radio Dark Room? Tillbaka är även en favorit-i-repris: Sound Souna! Läs om om samtliga programpunkter här!

Politik i fokus

Tillsammans med Arena Idé bjuder vi in till filmvisning och samtal om politik i år med fokus på högerpopulism i Ungern, Brasilien och Italien. Vi får också följa vår kontroversiella utrikesminister Margot Wallström samt träffa avhoppare från extremistorganisationer i Karen Winthers senaste film Exit. Läs mer om alla filmer och samtal här!

Fira 8 mars med Tempo!

Tempo ägnar den 8 mars till att visa filmer och dokumentära verk av och om kvinnor och transpersoner. I samband med dagen vill vi uppmärksamma allt arbete som görs för att stötta kvinnor och barn i utsatthet. Tempo tipsar om tre organisationer som du kan stödja. Kolla här!