fbpx

NUNNAN

Marta kommer från en starkt troende katolsk familj med nio syskon. När hon är 19 år gör hon ett oerhört radikalt livsval. Hon går in i den strängaste av alla klosterordnar, Karmelitorden. Karmel är en kontemplativ, eller mystisk klosterorden, och deras uppgift är att be. Ingen utomstående får komma in och själva lämnar de aldrig klostret.

De är tysta hela dagarna, förutom under 45 minuter efter lunch och middag, då de har rekreation och alla får tala fritt. Marta kommer aldrig mer att lämna klostret, inte ens för att hälsa på sin familj. Hon har förbundit sig att leva hela sitt liv i klostret och i trädgården finns en gravplats där några nunnor redan ligger. Hon får ta emot besök sju gånger om året i ett särskilt besöksrum, där ett galler skiljer henne från den besökande.

Regissören Maud Nycander möter Kristina Ljunggren (Domkyrkokaplan i S:t Jacobs kyrka) och David Thurfjell (Professor i Religionsvetenskap vid Södertörns högskola) i ett samtal om religion och spiritualitet i dagens Sverige.

 

Samtliga filmer i vår sektion Retrospektiv är gratis för alla med medlemskort eller ackreditering. Först till kvarn. Kom i tid.

Hör upp! Här är Tempos ljudprogram!

Som vanligt är Tempo fullspäckat med spännande ljudpunkter. Vad sägs om att lyssna på hemligheter tillsammans med Alice i Underlandet eller bli het på gröten i vårt Radio Dark Room? Tillbaka är även en favorit-i-repris: Sound Souna! Läs om om samtliga programpunkter här!

Politik i fokus

Tillsammans med Arena Idé bjuder vi in till filmvisning och samtal om politik i år med fokus på högerpopulism i Ungern, Brasilien och Italien. Vi får också följa vår kontroversiella utrikesminister Margot Wallström samt träffa avhoppare från extremistorganisationer i Karen Winthers senaste film Exit. Läs mer om alla filmer och samtal här!

Fira 8 mars med Tempo!

Tempo ägnar den 8 mars till att visa filmer och dokumentära verk av och om kvinnor och transpersoner. I samband med dagen vill vi uppmärksamma allt arbete som görs för att stötta kvinnor och barn i utsatthet. Tempo tipsar om tre organisationer som du kan stödja. Kolla här!