fbpx

Machines

Är de rörliga bilderna i »Machines« undersköna konstverk från renässansmålarna eller är det samtida vass, journalistisk samhällskritik? Med Jains hjälp följer vi i halv- eller heldunklet indiska textilarbetare och deras liv bland rostiga gamla maskiner, kemikalier och smuts. Underbetalda tolvtimmarspass i mörker, långt från hem, långt från all säkerhet. Jains skicklighet i sitt (oftast) okommenterade berättande, tillhör de allra främsta. Sällan har man känt dofter från en film lika mycket som från »Machines«. Det är lätt att börja leta efter tillverkningslappar i sina egna kläder när man sitter där ledsamt och ser denna, den tredje viktiga indiska filmen på årets Tempo. Samtidigt sitter man där och gapar och inser att skillnaden mellan människa och djur givetvis inte alltid är stor för en del av de globala företagens ledargarnityr, men är den det för oss? Vad innehåller våra blickar – uppror eller som en »söndag på ett zoo« – när vi ser dessa utsatta arbetare. Ännu en anledning att fascineras av denna vandring i skärselden.

Hör upp! Här är Tempos ljudprogram!

Som vanligt är Tempo fullspäckat med spännande ljudpunkter. Vad sägs om att lyssna på hemligheter tillsammans med Alice i Underlandet eller bli het på gröten i vårt Radio Dark Room? Tillbaka är även en favorit-i-repris: Sound Souna! Läs om om samtliga programpunkter här!

Politik i fokus

Tillsammans med Arena Idé bjuder vi in till filmvisning och samtal om politik i år med fokus på högerpopulism i Ungern, Brasilien och Italien. Vi får också följa vår kontroversiella utrikesminister Margot Wallström samt träffa avhoppare från extremistorganisationer i Karen Winthers senaste film Exit. Läs mer om alla filmer och samtal här!

Fira 8 mars med Tempo!

Tempo ägnar den 8 mars till att visa filmer och dokumentära verk av och om kvinnor och transpersoner. I samband med dagen vill vi uppmärksamma allt arbete som görs för att stötta kvinnor och barn i utsatthet. Tempo tipsar om tre organisationer som du kan stödja. Kolla här!