fbpx

KVINNOR OCH KOMEDI — FÖRR OCH NU (Blott Sverige svenska komedienner har)

Vem var den första roliga kvinnan på en scen i Sverige? Den första komediennen som fick svenska folket att skratta? Fanns det kvinnliga komiker redan under den svenska filmens guldålder på 1910-20 talet? Eller när dök komediennerna upp i svensk film?

Följ med komikern Nisti Sterk på en resa genom den svenska komediennens historia, hela vägen fram till idag. Från Julia Cæsar till Clara Henry, från Hjördis Pettersson till Petra Mede. Vad fick de tidiga komediennernas publik att skratta, och vad skrattar vi åt idag? Möt Sissela Kyle, Gina Dirawi, Lill Lindfors, Meg Westergren, Anna Blomberg, Zinat Pirzadeh, Bianca och Tiffany Kronlöf. Eva Rydberg och Moa Svan i en film som både bjuder på skratt och eftertanke.

Hör upp! Här är Tempos ljudprogram!

Som vanligt är Tempo fullspäckat med spännande ljudpunkter. Vad sägs om att lyssna på hemligheter tillsammans med Alice i Underlandet eller bli het på gröten i vårt Radio Dark Room? Tillbaka är även en favorit-i-repris: Sound Souna! Läs om om samtliga programpunkter här!

Politik i fokus

Tillsammans med Arena Idé bjuder vi in till filmvisning och samtal om politik i år med fokus på högerpopulism i Ungern, Brasilien och Italien. Vi får också följa vår kontroversiella utrikesminister Margot Wallström samt träffa avhoppare från extremistorganisationer i Karen Winthers senaste film Exit. Läs mer om alla filmer och samtal här!

Fira 8 mars med Tempo!

Tempo ägnar den 8 mars till att visa filmer och dokumentära verk av och om kvinnor och transpersoner. I samband med dagen vill vi uppmärksamma allt arbete som görs för att stötta kvinnor och barn i utsatthet. Tempo tipsar om tre organisationer som du kan stödja. Kolla här!