fbpx

Kim – Den skalliga primadonnan

Kim Anderzon var en av våra mest folkkära skådespelare, ett anarkistiskt, hårt ar ­ betande barn av sin tid. Och ändå helt unik. Modig som få, och nära sin publik som ingen annan. Bejakande kvinnan och arbetarklassen. De annars så ofta bortskuffade. Men också med ett behov av att vara navet. Jämtlänningen som blev ett Stockholms centrum. Från 70-talets Ubu och Fo på Pistolteatern till »Den skalliga primadonnan« på Boulevardteatern 40 år senare. Syskonen Fredrik Egerstrand och Kims dotter Tintin påbörjade ett porträtt av vår starka »primadonna« långt före hon blev sjuk och »den skalliga«. De ville berätta hennes liv. Och det gör de sannerligen med många filmklipp hämtade från Kims byrålådor. Ett tidsdokument. Filmen kom sedermera också att bli något mer, ett porträtt av en kvinna som läm ­ nar oss. Men även i dessa sekvenser mest reflekterande hennes glädje, livslusten, den osedvanliga styrkan till livet och kärleken – den viktigaste.

Innan visningen 9 Mars spelas förradion Tack för att du va här och berättade din historia av Stina Sämgård och Mathilda von Essen.

Hör upp! Här är Tempos ljudprogram!

Som vanligt är Tempo fullspäckat med spännande ljudpunkter. Vad sägs om att lyssna på hemligheter tillsammans med Alice i Underlandet eller bli het på gröten i vårt Radio Dark Room? Tillbaka är även en favorit-i-repris: Sound Souna! Läs om om samtliga programpunkter här!

Politik i fokus

Tillsammans med Arena Idé bjuder vi in till filmvisning och samtal om politik i år med fokus på högerpopulism i Ungern, Brasilien och Italien. Vi får också följa vår kontroversiella utrikesminister Margot Wallström samt träffa avhoppare från extremistorganisationer i Karen Winthers senaste film Exit. Läs mer om alla filmer och samtal här!

Fira 8 mars med Tempo!

Tempo ägnar den 8 mars till att visa filmer och dokumentära verk av och om kvinnor och transpersoner. I samband med dagen vill vi uppmärksamma allt arbete som görs för att stötta kvinnor och barn i utsatthet. Tempo tipsar om tre organisationer som du kan stödja. Kolla här!