It’s Getting Dark

Att protestera mot orättvisor är ingen rättighet. Inte överallt. I dagens Ryssland riskerar »obekväma« människor att trakasseras och att hamna i fängelse. Man ska tänka efter två gånger innan man börjar hojta om systemfel eller förtryck. För en fängelsedom drabbar ju inte bara den som hamnar bakom galler, utan även dennes barn, vän- och familjekrets. Vilket den moskvafödda, nu parisbaserade journalisten Olga Kravets sätter fokus på i sin nya rysslandsdokumentär »It’s Getting Dark«. Via hennes kamera får vi följa dem som blir kvar när mödrar eller fäder förs bort. Fem familjer som förlorat en aktivist och familjeförsörjare. Dessa har ofta kämpat för rent världsliga, »självklara« eller enkla ting, och eftersom anklagelserna ofta är vaga verkar – i flera fall – narkotika ha planterats för att dupera lag och rätt. För de som finns kvar där ute, fortsätter kampen för familjens upprättelse. Samtidigt som man måste kreera en ny vardag. För barnen måste ju få fortsätta att leka…

Efter filmen samtalar Olga Kravets med Olga Romanova, journalist och människorättsförsvarare som leder organisationen “Ryssland bakom galler”. Läs mer om samtalet här! I samarbete med Östgruppen och med stöd av Svenska institutet.

Filmen visas som filmfrukost serveras från kl 10.00 söndagen den 12 mars på Bio Rio.

Innan visningen 12 Mars spelas förradion Flygresan av Anna Hammarén.

Anmälan för lång- och kortfilm nu öppen!

Anmälan till Tempo Documentary Award och Tempo Short Award är nu öppen! Läs mer om tävlingarna och hur då anmäler dig här. Deadline för anmälan är 13 november.

Tempo Pitch och Short Dox Radio

Tempos tävlingar för projekt i utvecklingsfasen och för korta radiodokumentärer är två av festivalens mest populära programpunkter. Anmälan öppnar senare i höst.

Anmälan till New Doc är nu öppen!

New Doc är sektionen för dig som är ny inom dokumentärbranschen, oavsett ålder! Här letar vi efter nya spännande röster som tillför någonting unikt till genren. Läs mer och anmäl dig här!

Köp ackreditering till early bird-pris!

Lång framförhållning? Köp din branschackreditering redan nu till early bird-pris! Fram till årsskiftet kan du fynda ackreditering för endast 500 sek (ex moms), ordinarie pris 700 sek. Anmäl dig!