It’s Getting Dark

Att protestera mot orättvisor är ingen rättighet. Inte överallt. I dagens Ryssland riskerar »obekväma« människor att trakasseras och att hamna i fängelse. Man ska tänka efter två gånger innan man börjar hojta om systemfel eller förtryck. För en fängelsedom drabbar ju inte bara den som hamnar bakom galler, utan även dennes barn, vän- och familjekrets. Vilket den moskvafödda, nu parisbaserade journalisten Olga Kravets sätter fokus på i sin nya rysslandsdokumentär »It’s Getting Dark«. Via hennes kamera får vi följa dem som blir kvar när mödrar eller fäder förs bort. Fem familjer som förlorat en aktivist och familjeförsörjare. Dessa har ofta kämpat för rent världsliga, »självklara« eller enkla ting, och eftersom anklagelserna ofta är vaga verkar – i flera fall – narkotika ha planterats för att dupera lag och rätt. För de som finns kvar där ute, fortsätter kampen för familjens upprättelse. Samtidigt som man måste kreera en ny vardag. För barnen måste ju få fortsätta att leka…

Efter filmen samtalar Olga Kravets med Olga Romanova, journalist och människorättsförsvarare som leder organisationen “Ryssland bakom galler”. Läs mer om samtalet här! I samarbete med Östgruppen och med stöd av Svenska institutet.

Filmen visas som filmfrukost serveras från kl 10.00 söndagen den 12 mars på Bio Rio.

Innan visningen 12 Mars spelas förradion Flygresan av Anna Hammarén.

Dokumentären om Rikard Wolff inviger Tempo!

Festivalen invigs med Rikard, om nyligen bortgångne Rikard Wolff – en av Sveriges största och mest omtyckta artister och en ikon inom hbtq–rörelsen. Rikard är en av de dokumentärer som speglar det övergripande temat för festivalen: Persona. Läs mer här.

Jobba som volontär på årets Tempo Dokumentärfestival!

Nu söker vi volontärer till årets festival! Jobba på biograferna, i pressdisken, som festivalfotograf eller på en mängd andra roliga events. Läs mer om hur du ansöker här.

Årets tema för Tempo Dokumentärfestival är Persona!

Vi tar temperaturen på samhället och dess individfixering. Begreppet Persona beskrivs inom psykologin som den roll individer spelar i sociala sammanhang och det beteende som de visar upp för omvärlden. Temat genomsyrar många av festivalens dokumentärer, till exempel Oscaraktuella Agnès Vardas Cannesbelönade Faces Places. Läs mer här.

Tio svenska långfilmsdokumentärer har nominerats till Tempo Documentary Award!

Samtliga nominerade filmer visas under Tempo Dokumentärfestival 5–11 mars, 2018. Priset delas ut till vinnaren på avslutningsgalan lördagen den 10 mars. Läs mer om alla nominerade långfilmsdokumentärer här.