It’s Getting Dark

Att protestera mot orättvisor är ingen rättighet. Inte överallt. I dagens Ryssland riskerar »obekväma« människor att trakasseras och att hamna i fängelse. Man ska tänka efter två gånger innan man börjar hojta om systemfel eller förtryck. För en fängelsedom drabbar ju inte bara den som hamnar bakom galler, utan även dennes barn, vän- och familjekrets. Vilket den moskvafödda, nu parisbaserade journalisten Olga Kravets sätter fokus på i sin nya rysslandsdokumentär »It’s Getting Dark«. Via hennes kamera får vi följa dem som blir kvar när mödrar eller fäder förs bort. Fem familjer som förlorat en aktivist och familjeförsörjare. Dessa har ofta kämpat för rent världsliga, »självklara« eller enkla ting, och eftersom anklagelserna ofta är vaga verkar – i flera fall – narkotika ha planterats för att dupera lag och rätt. För de som finns kvar där ute, fortsätter kampen för familjens upprättelse. Samtidigt som man måste kreera en ny vardag. För barnen måste ju få fortsätta att leka…

Efter filmen samtalar Olga Kravets med Olga Romanova, journalist och människorättsförsvarare som leder organisationen “Ryssland bakom galler”. Läs mer om samtalet här! I samarbete med Östgruppen och med stöd av Svenska institutet.

Filmen visas som filmfrukost serveras från kl 10.00 söndagen den 12 mars på Bio Rio.

Innan visningen 12 Mars spelas förradion Flygresan av Anna Hammarén.

Årets vinnare på Tempo Dokumentärfestival!

Vinnarna i de olika tävlingarna på Tempo Dokumentärfestivals artonde upplaga är nu utsedda. Totalt delades sex priser och tre hedersomnämnanden ut på prisgalan, som på lördagskvällen hölls i lokalerna hos Teater Tre i Stockholm. Flera av dokumentärerna presenteras i dagens program. Läs mer om årets vinnare här!

Sista dagen på Tempo!

Idag är det sista dagen för Tempo Dokumentärfestival! Söndagens program bjuder bland annat på den gripande filmen Efter Inez som skildrar ett par som förlorar sitt nyfödda barn, filmen vann även årets pris för Tempo Documentary Award. Under dagen visas även Miss Kiet's Children och Radikalslöjdaren som båda kommer ha ett efterföljande Q&A med regissörerna. Detta och mycket mer under Söndagens program. Så, sjunk ner i biosalongen och avnjut en sista dag med dokumentärfilm!  

Hitta kärleken i Stockholms sexigaste lagerlokal

Alma Har’el är tillbaka med den kärlekstörstande »Love True« om förälskelsens hoppfullhet och förkrossande svek. Som en hyllning till alla er hopplösa romantiker där ute har Tempo teamat upp med Doc Lounge Stockholm för att skapa en unik filmupplevelse utöver det vanliga. Ta chansen att se »Love True« på Morfar Ginko, och kanske bli förälskad på nytt? Efter visningen bjuder vi in till bar, musik och möjlighet att testa pole dancing. Läs mer om filmen här. 

Filmfrukost med ryska aktivister

Börja dagen med en dokumentär filmfrukost, avnjuten i Bio Rios sköna biostolar. Möt ryska aktivister som fängslats för sina politiska åsikter i ett allt hårdnande Ryssland. I filmen »It’s Getting Dark« får vi följa familjer som försöker upprätta ett normalt liv i frånvaron av en älskad mamma eller pappa. Putin vill skrämma till tystnad, men många vågar ändå trotsa och bjuda ett starkt motstånd. Den ryska regissören Olga Kravets och människorättsförsvararen och journalisten Zoja Svetova är på plats för samtal efter visningen. Arrangeras i samarbete med Östgruppen och med stöd av Svenska institutet. Läs mer  här.