Independence Day

Independence Day utspelar sig under Zimbabwes själv­ständighetsdag 2013 på en av de få farmer i landet som fortfarande drivs av vita. Farmchefen berättar hur de senaste årens beslagtagande av de vitas farmer drabbat hans familj. En av farmarbetarna berättar hur själv­ ständighetsdagen representerar slutet på den vite man­nens förtryck. Den 18 april 1980 övergick det koloniala Rhodesia till självständiga Zimbabwe. Sedan dess har det begåtts folkmord, etnisk rensning och ekonomin har kollapsat. Idag hoppas både vita och svarta på en demokratisk nystart för landet. Zimbabwes pånyttfödelse.

(visas tillsammans med Årsringar, Bita ihop och Männen från Vidsel i New Doc block 1) 

 

Dokumentären om Rikard Wolff inviger Tempo!

Festivalen invigs med Rikard, om nyligen bortgångne Rikard Wolff – en av Sveriges största och mest omtyckta artister och en ikon inom hbtq–rörelsen. Rikard är en av de dokumentärer som speglar det övergripande temat för festivalen: Persona. Läs mer här.

Jobba som volontär på årets Tempo Dokumentärfestival!

Nu söker vi volontärer till årets festival! Jobba på biograferna, i pressdisken, som festivalfotograf eller på en mängd andra roliga events. Läs mer om hur du ansöker här.

Årets tema för Tempo Dokumentärfestival är Persona!

Vi tar temperaturen på samhället och dess individfixering. Begreppet Persona beskrivs inom psykologin som den roll individer spelar i sociala sammanhang och det beteende som de visar upp för omvärlden. Temat genomsyrar många av festivalens dokumentärer, till exempel Oscaraktuella Agnès Vardas Cannesbelönade Faces Places. Läs mer här.

Tio svenska långfilmsdokumentärer har nominerats till Tempo Documentary Award!

Samtliga nominerade filmer visas under Tempo Dokumentärfestival 5–11 mars, 2018. Priset delas ut till vinnaren på avslutningsgalan lördagen den 10 mars. Läs mer om alla nominerade långfilmsdokumentärer här.