fbpx

IN SOLIDARITY WITH FILMMAKERS AT RISK

Det civila samhället krymper i många delar av världen, och dokumentärfilmskapare riskerar dagligen sin frihet och sina liv för att få sina röster hörda. Det är allt vanligare att filmskapare frihetsberövas, fängslas och till och med mördas i sitt yrke. För att visa solidaritet med de som i sina yrken riskerar livet, välkomnar Tempo filmskapare till ett samtal för att dela erfarenheter och utveckla strategier för att hjälpa våra kollegor i riskzoner. Ett första samtal av In Solidarity With Filmmakers at Risk arrangerades av IDFA under 2018 och följs upp under våren på Rotterdam Filmfestival och nu på Tempo. Samtalet modereras av Orwa Nyrabia, konstnärlig ledare på IDFA. Arrangeras i samarbete med B2B Doc. Några av de medverkande filmarna är: Inna Sahakyan (Armenien), Volya Chajkovskaya (Belarus), Tekla Machavariani (Georgien) och Eszter Hajdú (Ungern).

Tempo tipsar: Emilie Löfgren, redaktör

Jag vill tipsa om mina favoritfilmer Kunstneren og tyven; en spännande film om hur en tavelstöld blir början på en osannolik vänskap där de båda tvingas möta sina demoner från det förflutna. Our time machine är en jättefin film om skapandets ångest, en demenssjuk pappas minnen som blir allt mer suddiga och regissörens längtan efter en egen familj. Få fler tips på vår instagram @tempofestival!

Politik i fokus

Tillsammans med Arena Idé bjuder vi in till filmvisning och samtal om politik. I år med tema familj och gräsrotsrörelser med filmer från Ukraina, Brasilien, Mexiko och Sverige. Läs mer om alla filmer och samtal här!

Hör upp! Här är Tempos ljudprogram!

Som vanligt är Tempo fullspäckat med spännande ljudpunkter. Vad sägs om att lyssna på radiodokumentärer från hela världen tillsammans med Radio Atlas eller bli höra de bästa ljudberättelserna under 3 minuter i Short Dox Radio? Läs om om samtliga programpunkter här!

Vill du vara volontär på Tempo 2020?

Vill du vara med och skapa Sveriges största festival för dokumentära uttryck? Bli volontär på årets upplaga av Tempo dokumentärfestival! Vi söker nu entusiastiska volontärer som kan hjälpa oss under festivalen som äger rum mellan den 2-8 mars. Läs mer här