I Called Him Morgan

Det snöar den där februarinatten 1972 i New York. Då när den ännu unge jazztrumpe ­ taren Lee Morgan skjuts ihjäl av sin fru. Kasper Collin som för ett decennium sedan gjorde den så högt prisade »My Name Is Albert Ayler« kommer nu tillbaka med en ny amerikansk jazzfilm. Med en häpnadsväckande historia, makalöst snygga stillbilder, som bara jazzen kan frambringa och med berättandet direkt från självaste Helen Morgan, kvinnan som sköt sin man! Lee Morgan slog igenom redan som tonåring och var en av 50- och 60-talets allra främsta trumpetare. Överbegåvad älskade han att klä sig skarpt, vara cool och leva för jazzen. Och för den i alla kretsar så omtyckta kvinnan Helen Morgan. Och hon levde helt för honom… Collin fångar jazzstämningar som ingen annan och har i det här fallet stor hjälp av den tidlösa musiken och Helen Morgans oefterhärmliga röst i en historia mycket märkligare än flertalet av uppdiktade hollywoodmanus.

Innan visningen 7 Mars spelas förradion Livet av Emma Ikekwe.

Dokumentären om Rikard Wolff inviger Tempo!

Festivalen invigs med Rikard, om nyligen bortgångne Rikard Wolff – en av Sveriges största och mest omtyckta artister och en ikon inom hbtq–rörelsen. Rikard är en av de dokumentärer som speglar det övergripande temat för festivalen: Persona. Läs mer här.

Jobba som volontär på årets Tempo Dokumentärfestival!

Nu söker vi volontärer till årets festival! Jobba på biograferna, i pressdisken, som festivalfotograf eller på en mängd andra roliga events. Läs mer om hur du ansöker här.

Årets tema för Tempo Dokumentärfestival är Persona!

Vi tar temperaturen på samhället och dess individfixering. Begreppet Persona beskrivs inom psykologin som den roll individer spelar i sociala sammanhang och det beteende som de visar upp för omvärlden. Temat genomsyrar många av festivalens dokumentärer, till exempel Oscaraktuella Agnès Vardas Cannesbelönade Faces Places. Läs mer här.

Tio svenska långfilmsdokumentärer har nominerats till Tempo Documentary Award!

Samtliga nominerade filmer visas under Tempo Dokumentärfestival 5–11 mars, 2018. Priset delas ut till vinnaren på avslutningsgalan lördagen den 10 mars. Läs mer om alla nominerade långfilmsdokumentärer här.