fbpx

I Called Him Morgan

Det snöar den där februarinatten 1972 i New York. Då när den ännu unge jazztrumpe ­ taren Lee Morgan skjuts ihjäl av sin fru. Kasper Collin som för ett decennium sedan gjorde den så högt prisade »My Name Is Albert Ayler« kommer nu tillbaka med en ny amerikansk jazzfilm. Med en häpnadsväckande historia, makalöst snygga stillbilder, som bara jazzen kan frambringa och med berättandet direkt från självaste Helen Morgan, kvinnan som sköt sin man! Lee Morgan slog igenom redan som tonåring och var en av 50- och 60-talets allra främsta trumpetare. Överbegåvad älskade han att klä sig skarpt, vara cool och leva för jazzen. Och för den i alla kretsar så omtyckta kvinnan Helen Morgan. Och hon levde helt för honom… Collin fångar jazzstämningar som ingen annan och har i det här fallet stor hjälp av den tidlösa musiken och Helen Morgans oefterhärmliga röst i en historia mycket märkligare än flertalet av uppdiktade hollywoodmanus.

Innan visningen 7 Mars spelas förradion Livet av Emma Ikekwe.

Hör upp! Här är Tempos ljudprogram!

Som vanligt är Tempo fullspäckat med spännande ljudpunkter. Vad sägs om att lyssna på hemligheter tillsammans med Alice i Underlandet eller bli het på gröten i vårt Radio Dark Room? Tillbaka är även en favorit-i-repris: Sound Souna! Läs om om samtliga programpunkter här!

Politik i fokus

Tillsammans med Arena Idé bjuder vi in till filmvisning och samtal om politik i år med fokus på högerpopulism i Ungern, Brasilien och Italien. Vi får också följa vår kontroversiella utrikesminister Margot Wallström samt träffa avhoppare från extremistorganisationer i Karen Winthers senaste film Exit. Läs mer om alla filmer och samtal här!

Fira 8 mars med Tempo!

Tempo ägnar den 8 mars till att visa filmer och dokumentära verk av och om kvinnor och transpersoner. I samband med dagen vill vi uppmärksamma allt arbete som görs för att stötta kvinnor och barn i utsatthet. Tempo tipsar om tre organisationer som du kan stödja. Kolla här!