fbpx

Horungen

Konstnären Knutte Wester har skapat en handmålad (!) dokumentär. Utifrån sin farmors berättelse om sin uppväxt – uppläst med stringent självklarhet av Inga Landgré – så akvarellmålas hela Knuttes farmors historia fram. På ett sätt som du tidigare knappast sett. Även om det går att finna samtidens släktskap med andra filmer, där animation och dokumentär också löper ihop, så gör Wester något annat – här lyfts konstnärsskapet och dess process fram parallellt med berättelsen om ett dåtidens Sverige. »Horungen« är en tät historia om Hervors uppväxt, som också har följt med den umeåbaserade konstnären hela hans liv. Sedan han första gången hörde den som liten. En historia om ofattbara umbäranden – inte för så länge sedan alls. Idag finns fattigdomen och umbärandena på annat håll. Men inte längre bort än vid din ICA-butik. Rörelsen i Westers måleri skapar särskilda kvalitéer, en empati och förståelse som torde golva den mest kallsinnige.

 

Hör upp! Här är Tempos ljudprogram!

Som vanligt är Tempo fullspäckat med spännande ljudpunkter. Vad sägs om att lyssna på hemligheter tillsammans med Alice i Underlandet eller bli het på gröten i vårt Radio Dark Room? Tillbaka är även en favorit-i-repris: Sound Souna! Läs om om samtliga programpunkter här!

Politik i fokus

Tillsammans med Arena Idé bjuder vi in till filmvisning och samtal om politik i år med fokus på högerpopulism i Ungern, Brasilien och Italien. Vi får också följa vår kontroversiella utrikesminister Margot Wallström samt träffa avhoppare från extremistorganisationer i Karen Winthers senaste film Exit. Läs mer om alla filmer och samtal här!

Fira 8 mars med Tempo!

Tempo ägnar den 8 mars till att visa filmer och dokumentära verk av och om kvinnor och transpersoner. I samband med dagen vill vi uppmärksamma allt arbete som görs för att stötta kvinnor och barn i utsatthet. Tempo tipsar om tre organisationer som du kan stödja. Kolla här!