fbpx

Citizen Schein

Det finns inga som Harry Schein idag. Vilket säkert är en anledning till att denna fascinerande, rappa och djupdykande dokumentär om vår store filmmogul överhu ­ vudtaget blev till. Med ett lysande urval av dokumentärbilder och snabba kast får vi följa med på en historisk resa som – inte minst tack vare Schein själv – binder ihop kultureliten med den politiska eliten och företagseliten. Schein bjöd in all »elit« till sin villa i Danderyd och sina festivalarrangemang. Vi får här möta Bergman, Ingrid Thulin, Olof Palme, Bibi Andersson, Kjell-Olof Feldt, Vilgot Sjöman, liksom prinsessor och magnater. Ett annat Sverige, där man via Nycanders film onekligen kan reflektera över att Scheins tid ändå är en tid då kultur räknas och betyder något. Hur är det nu? Mannen bakom filmavtalet, Filmhuset och bakom sitt självsäkert karismatiska leende, var dock inte alltid den han ville ge sken utav. Glamouren till trots, även runt denna Harry formades skuggor. Detta ensamkommande flyktingbarn från krigets Österrike, vem var han egentligen?

Innan visningen 9 Mars spelas förradion Mamma och demonerna av Martin Wadlund.

Hör upp! Här är Tempos ljudprogram!

Som vanligt är Tempo fullspäckat med spännande ljudpunkter. Vad sägs om att lyssna på hemligheter tillsammans med Alice i Underlandet eller bli het på gröten i vårt Radio Dark Room? Tillbaka är även en favorit-i-repris: Sound Souna! Läs om om samtliga programpunkter här!

Politik i fokus

Tillsammans med Arena Idé bjuder vi in till filmvisning och samtal om politik i år med fokus på högerpopulism i Ungern, Brasilien och Italien. Vi får också följa vår kontroversiella utrikesminister Margot Wallström samt träffa avhoppare från extremistorganisationer i Karen Winthers senaste film Exit. Läs mer om alla filmer och samtal här!

Fira 8 mars med Tempo!

Tempo ägnar den 8 mars till att visa filmer och dokumentära verk av och om kvinnor och transpersoner. I samband med dagen vill vi uppmärksamma allt arbete som görs för att stötta kvinnor och barn i utsatthet. Tempo tipsar om tre organisationer som du kan stödja. Kolla här!