Cheer up

»Nothing comes easy, this is cheerleading!« förklarar Miia när tjejerna ramlar i hop i en smärtsam hög i gym ­ nastiksalen. Aino och hennes vänner växer upp i Rovaniemi, nära den finska polcirkeln, där vägen till cheerleadingsuccé verkar vara längre än för några andra. Ser de verkligen en möjlighet att bli framgångsrika cheerleaders? Om inte, vad driver dem? Laget brukar alltid komma sist, till och med i de första uttagningstävlingarna. Christy Garlands kamera följer gruppens ledare Miia när hon tatuerar in: »I Inspire, I believe« i sin hud. Och följer med när hon hämtar inspiration genom en resa till Texas. Nu måste hon bara föra över den amerikanska mentaliteten till flickorna i Rovaniemi. Men då inträffar något som hon kanske inte tänkt sig. Vem är jag i detta liv, på väg in i vuxenvärlden? Vilken plats tar jag där? Frågorna i detta fina finska porträtt av främst unga kvinnor ekar av både vemod och glädje.

Visas med stöd av Finlandsinstitutet.

Innan visningen 9 Mars spelas förradion Snoppchock av Viola Nilsson.

Dokumentären om Rikard Wolff inviger Tempo!

Festivalen invigs med Rikard, om nyligen bortgångne Rikard Wolff – en av Sveriges största och mest omtyckta artister och en ikon inom hbtq–rörelsen. Rikard är en av de dokumentärer som speglar det övergripande temat för festivalen: Persona. Läs mer här.

Jobba som volontär på årets Tempo Dokumentärfestival!

Nu söker vi volontärer till årets festival! Jobba på biograferna, i pressdisken, som festivalfotograf eller på en mängd andra roliga events. Läs mer om hur du ansöker här.

Årets tema för Tempo Dokumentärfestival är Persona!

Vi tar temperaturen på samhället och dess individfixering. Begreppet Persona beskrivs inom psykologin som den roll individer spelar i sociala sammanhang och det beteende som de visar upp för omvärlden. Temat genomsyrar många av festivalens dokumentärer, till exempel Oscaraktuella Agnès Vardas Cannesbelönade Faces Places. Läs mer här.

Tio svenska långfilmsdokumentärer har nominerats till Tempo Documentary Award!

Samtliga nominerade filmer visas under Tempo Dokumentärfestival 5–11 mars, 2018. Priset delas ut till vinnaren på avslutningsgalan lördagen den 10 mars. Läs mer om alla nominerade långfilmsdokumentärer här.