fbpx

Centrum för fotografi

Gihon River

Patrik Elgström
I arbetet GIHON RIVER rör sig Patrik Elgström bort från det urbana rummet och vänder sig istället mot naturen. Mötet med naturens intensionslöshet i relation till stadens planerade och artikulerade rum var en erfarenhet som formade arbetet. Stommen utgörs av en serie fotografier som blickar ner i Gihon River. Dessa gjordes under en residensvistelse i New England, USA, närmare bestämt det lilla samhället Johnsson i Vermont. Intresset för att se det landskap som Henry David Thoreau en gång såg och hans bok Walden förde Elgström dit hösten 2017. Arbetet GIHON RIVER är en undersökning av en begränsad bit natur. Likt Thoreau i Concord Massachusetts där han mätte sjön Walden, dess djup och yta, följde Patrik Elgström Gihon River förbi Jesus Beach och ut mot Lamoille River. I fotografier av floden försöker Patrik Elgström fånga något som kanske inte finns där, en hemlighet som han i sin vandring sakta rör sig runt.

Red Is The Colour of Your Life

Maria Rosenlöf

Det som är vackert och användbart i naturen kan också vara farligt. Ålands berggrund består nästan helt av röd rapakivigranit. I landskapet finns ett emotionellt, kulturellt och ekonomiskt värde. Men rapakivi innehåller en förhöjd halt uran. När uran sönderfaller i radium bildas den radioaktiva ädelgasen radon som är lukt- och färgfri och tar sig inomhus och orsakar lungcancer. Red is the Colour of Your Life rör sig i fältet mellan det synliga och det vi inte kan se. Projektet handlar om platsens betydelse och att välja att fortsätta leva med något, eller någon, trots att vi vet att det kan vara skadligt för oss.

I gallerirummet blandas fotografier från stenbrott med bilder på ryggar som visar spår av det röda gruset eller sjukdom som har påverkat dem. I ett videoverk visualiseras också radon genom dess emissionsspektrum och på så sätt synliggörs det osynliga.

The Bird Project  2006 – 2017

Erik Berglin

Under 12 år arbetade Erik Berglin med ett omfattande projekt som varje år tog honom till en ny stad i världen. Projektet har sin grund i ett stort intresse för det offentliga rummet och hur slitage och kollektiva uttryck påverkar stadsrummens estetik. Erik Berglins ambition var att addera något till detta genom fotografier av fåglar som klistrades upp i det offentliga rummet för att sedan avfotograferas. Världen binds samman genom de fåglar som rör sig fritt över landsgränserna och de är ett naturligt inslag i våra offentliga rum. Sammanlagt har 5000 olika fåglar, alla utklippta för hand, satts upp och i utställningen får vi se en del av dokumentationen från projektet. Arbetsmetoden är inspirerad av ornitologen JJ Audubons som 1832 efter 12 års kartläggning av nordamerikanska fåglar gav ut Birds of America där samtliga fåglar är avtecknade i naturlig storlek.

 

Lördag 7 mars 14.00-15.30

 

Naturfotografi i det utvidgade fältet

Erik Berglin har länge arbetat med natur och fåglar i sitt fotografi. Genom att blanda egna bilder, bilder av andras bilder, och bilder från internet skapar han nya naturbilder av fåglar. Utifrån utställningen lyfter vi frågor som rör naturfotografi och vad som definierar bilder av naturen, men också vad naturfotografi år 2020 innebär med alla de digitala möjligheter som finns.

 

 

Centrum för fotografi

Tjärhovsgatan 44

 

Utställningarna pågår 7 februari – 8 mars

 

Vernissage 7/2 17.00-20.00

 

Öppettider: ons-fre 12-18, lör-sön 12-16

www.centrumforfotografi.se

Tempo tipsar: Emilie Löfgren, redaktör

Jag vill tipsa om mina favoritfilmer Kunstneren og tyven; en spännande film om hur en tavelstöld blir början på en osannolik vänskap där de båda tvingas möta sina demoner från det förflutna. Our time machine är en jättefin film om skapandets ångest, en demenssjuk pappas minnen som blir allt mer suddiga och regissörens längtan efter en egen familj. Få fler tips på vår instagram @tempofestival!

Politik i fokus

Tillsammans med Arena Idé bjuder vi in till filmvisning och samtal om politik. I år med tema familj och gräsrotsrörelser med filmer från Ukraina, Brasilien, Mexiko och Sverige. Läs mer om alla filmer och samtal här!

Hör upp! Här är Tempos ljudprogram!

Som vanligt är Tempo fullspäckat med spännande ljudpunkter. Vad sägs om att lyssna på radiodokumentärer från hela världen tillsammans med Radio Atlas eller bli höra de bästa ljudberättelserna under 3 minuter i Short Dox Radio? Läs om om samtliga programpunkter här!

Vill du vara volontär på Tempo 2020?

Vill du vara med och skapa Sveriges största festival för dokumentära uttryck? Bli volontär på årets upplaga av Tempo dokumentärfestival! Vi söker nu entusiastiska volontärer som kan hjälpa oss under festivalen som äger rum mellan den 2-8 mars. Läs mer här