fbpx

ATT MINNAS LAMPEDUSA — SORG

Den 3 oktober 2013 sjönk en båt med eritreanska flyktingar på väg från Libyen till Italien utanför Lampedusa. Minst 368 människor drunknade och 155 överlevde. Adal Neguse, en svensk-eritreansk flyktingaktivist och sjukskötare, vaknade på olycksnatten av en olustig känsla. När han slog på nyheterna såg han att en flyktingbåt sjunkit utanför Italiens kust. Adal visste att hans bror kanske var ombord.

Han flög till Lampedusa och fick reda på att brodern fanns bland de drunknade. Som en del av ett större projekt erbjuder filmen ett alternativt, kritiskt perspektiv till döden vid Europas gränser. Istället för statistik, siffror och bilder på anonyma människomassor fokuserar filmen på en enda människa, Adal, och på hans minnen, känslor och tankar.

Visas tillsammans med Excess Will Save Us, Körlärare sökes, Arvet och Duty Free i TSA block 2.

 

Hör upp! Här är Tempos ljudprogram!

Som vanligt är Tempo fullspäckat med spännande ljudpunkter. Vad sägs om att lyssna på hemligheter tillsammans med Alice i Underlandet eller bli het på gröten i vårt Radio Dark Room? Tillbaka är även en favorit-i-repris: Sound Souna! Läs om om samtliga programpunkter här!

Politik i fokus

Tillsammans med Arena Idé bjuder vi in till filmvisning och samtal om politik i år med fokus på högerpopulism i Ungern, Brasilien och Italien. Vi får också följa vår kontroversiella utrikesminister Margot Wallström samt träffa avhoppare från extremistorganisationer i Karen Winthers senaste film Exit. Läs mer om alla filmer och samtal här!

Fira 8 mars med Tempo!

Tempo ägnar den 8 mars till att visa filmer och dokumentära verk av och om kvinnor och transpersoner. I samband med dagen vill vi uppmärksamma allt arbete som görs för att stötta kvinnor och barn i utsatthet. Tempo tipsar om tre organisationer som du kan stödja. Kolla här!