Tiny Tempo publikt program

I år arrangerar Tempo Dokumentärfestival en ny festival, Tiny Tempo, för allra första gången. Festivalen erbjuder dokumentärt berättande med fokus barn-och ungdomar i åldrarna 9-15. De publika visningarna pågår 18–19 september på biograferna Zita (Birger Jarlsgatan 37) och Skärisbiografen (Bodholmsgången 13, Skärholmen).

Biljetterna kostar 50 kronor och bokas på respektive biografs hemsida. Lördagens lyssning är gratis, men du behöver boka plats även här. Länkar till biograferna för biljetter hittar du i stycket ovan.

Kids cup

KIDS CUP

Regi: Line Hatland. Producerad av Mediaoperatørene. Norge, 2021, 85 min, norskt tal med svensk text. Från 10 år

Norway Cup i Oslo är en av världens största fotbollsturneringar för barn och unga. Här möts lag från hela världen och delar segerglädje eller besvikelse över förluster. I Kids Cup möter vi tonåringar från bland annat Norge, Palestina och Brasilien. De brottas alla med olika frågeställningar, men oavsett om det är relationen till en krävande förälder, pirrigheten över att träffa nya kompisar (eller kanske till och med en flirt!), eller hur man hanterar ett missat straff skott på mål, så har de alla kärleken till fotbollen gemensamt.

Lördag 18 sept. 11.00 ZITA 1
Söndag 19 sept. 13.15  SKÄRISBIOGRAFEN

Radio: Bovar och Brott + Historierummet

Illustration av Pablo Lind
Illustration av Charlotte Heyman

Produktion: Munck Studios. Sverige 2021, total spellängd 25 minuter. Rek ålder 9-13.

Boka din egen gunga i Skärisbiografens lyssningslounge och försvinn in i en annan värld. BOVAR OCH BROTT är en helt ny dokumentärpodd för 9–13-åringar. Under Tiny Tempo har vi glädjen att i samarbete med Sveriges Radio Barnradion och produktionsbolaget Munck Studios ha smygpremiär på serien! Programledare för podden är Amie Bramme Sey och hon kommer att guida publiken genom spektakulära brott och kriminella på ett underhållande, intresseväckande och tankeväckande sätt. Under festivalen får vi stifta närmare bekantskap med Lasse-Maja, och då menar vi inte alltså inte detektiverna i Valleby utan den kände bedragaren som levde på 1800-talet. Hela serien får premiär senare i höst.

Förutom podden om Lasse-Maja får publiken chans att lära känna Amelia Earhart i en av Historierummets uppskattade djupdykningar. Earhart vägrade hållas tillbaka bara för att hon var tjej. Genom mod och envishet levde hon livet fullt ut och gick sin egen väg. Hon misslyckades med att flyga jorden runt, men hon lyckades ta kvinnors drömmar till nya höjder.

Lördag 18 sept. kl 13.15 SKÄRISBIOGRAFENS LYSSNINGSLOUNGE 

Kortfilmspaket 13-16 år

TOTAL SPELTID 84 min. Rek ålder 13-16 år.
I detta paket ryms både svensk och internationell dokumentärfilm. Här får publiken ta del av både film och animation, följa med på en meditativ (arbets-)dag i Iran och inspireras till diskussion om så olika ämnen som att komma i målbrottet, flykt och en högaktuell skogsdebatt.

Lördag 18 sept. 14.00 ZITA 1

MÅLBROTTSKÖREN 

Regi: Ina Holmqvist, Martina Carlstedt. Producerad av Ballad film. Sverige, 2021, 29 min, svenskt tal. 

Från andra sopran till andra bas på ett halvår. I tonåren svajar både liv och röst. Många killar slutar sjunga när de kommer i målbrottet. Men i ”karantänkören” Målbrottskören hittar de ett sammanhang i en transittid. I intervjuer möter vi sångarna i sökandet efter en ny stämma och en plats i ett nytt liv, som vuxna.

SHADEGAN

Regi: Ako Salemi. Iran. 2019. 15 min. Filmen har (nästan) ingen dialog.

Shadegan är ett våtmarksområde i sydvästra Iran. Här bor 12-åriga Milad med sin familj. Filmen tar oss med under en dag i hans liv. Från den gyllene soluppgången när han tar sin båt för att åka ut och tömma fiskenäten, hela vägen till solnedgång. Det är en lång dag, men den är inte bara fylld av arbete. Milad hinner också utforska sina omgivningar och ta en tupplur i sin båt. Vi får en vacker och stillsam inblick i ett barns vardag.

OM SKOGEN – KAMPEN OM SVERIGES SISTA NATURSKOGAR

Regi: Peter Magnusson. Producerad av Helion Film. Sverige. 2021. 26 min. svenskt tal

Filmskaparna har under 10 år rest runt i landet och dokumenterat skogen och den kamp som just nu förs för att kunna bevara de sista av Sveriges riktigt gamla naturskogar. En högaktuell film om att bevara denna unika skog för att på sikt kunna få en större biologisk mångfald. En längre version av filmen hade sin medialt uppmärksammade biografpremiär våren 2021. Läs mer om filmen här www.abouttheforest.se

SHARAF

Regi: David Aronowitsch & Hanna Heilborn. Prod: Story. Sverige 2012. 14 min. Svenskt, spanskt och engelskt tal, engelsk text (det mesta är på svenska).

Genom att kombinera verkliga intervjuer med animerade bilder har filmskaparna på ett gripande sätt lyckats gestalta den utsatthet som barnen berättar om. Sharaf är den sista delen i en trilogi. I filmen berättar pojken Sharaf om sin flykt över Atlanten till Gran Canaria.

Alla fyra kortfilmer visas tillsammans:

Lördag 18 sept. 14.00 ZITA 1

Tungskärarna

TUNGSKÄRARNA

Regi: Solveig Melkeraaen. Producerad av Mediaoperatørene. Norge. 2017. 56 min. norskt tal med svensk text. Rek ålder från 9 år.

I Nordnorge finns det ett både traditionellt och ovanligt arbete för barn – att skära torsktungor! Hit kommer nioåriga Ylva från Oslo för att tillbringa vinterlovet hos sina morföräldrar och för att få lära sig samma sysselsättning som barnen i släkten har ägnat sig åt i generationer. I början är det svårt och Ylva tänker att hon aldrig kommer att klara det, men hennes kompis Tobias visar henne hur man gör, och snart går det lättare. TUNGSKÄRARNA är en rolig och varm dokumentär om vänskap, utmaningar och om att klara mer än man tror!

Söndag 19 sept. 11.00 ZITA 1

Kortfilmspaket 10-14 år

TOTAL SPELTID 56 min. Rek ålder 10-14 år.
I detta paket ryms både svensk och internationell dokumentär för åldrarna 10-12. Här får publiken ta del av både film och animation, få en inblick i liv i andra länder och inspireras till diskussion om ämnen om genus, flykt och BMX-cyklar.

Söndag 19 sept. 14.00 ZITA 1

KAPITEL 11

Regi: Ania Winiarska. Producerad av Story. Sverige. 2015. 29 min. Tal xhosa, engelska, svensk text.

Förväntningarna är stora på den sydafrikanska BMX-åkaren Anita. Hon har gått från att vara barnstjärna inom sin sport och bli omskriven i lokalpressen till att vara en nybliven tonåring som kämpar med att hitta en ny plats i laget där hon också är den enda tjejen. Men det är inte alltid lätt att leva upp till rollen som mästare och förebild, speciellt inte när träningsmotivationen känns långt borta. Och snart måste hon bestämma sig om hon vill fortsätta med sin idrottskarriär.

EARTH: MUTED – JINGJING’S STORY

Regi: Mikael Kristersson, Oscar Hedin Hetteberg, Åsa Ekman. Producerad av Film And Tell. Sverige. 2020. 12 min. Tal mandarin, svensk text.

Den kinesiska flickan Jingjing bor större delen av året med sin farmor och farfar. Hennes mamma och pappa jobbar med att odla bin och de måste ta sig längre och längre bort hemifrån för att hitta giftfria områden där bina kan överleva. I filmen får vi följa med Jingjing på en resa när hon ska träffa sina föräldrar för första gången på länge. Filmen får premiär i längre format på svenska biografer 24 september, då för vuxen publik.

Alla fyra kortfilmer visas tillsammans:

Söndag 19 sept. 14.00 ZITA 1

GIRLSBOYSMIX

Regi: Lara Aerts, Els van Driel. Nederländerna. 2020. 7 min. Holländskt tal med svensk text.

Varför är det så viktigt att vara en tjej eller en kille? 9-åriga Wen Long föddes som intersex. Många barn som föds som intersex opereras vid en tidig ålder, men Wen Longs föräldrar ville att hen själv skulle få välja när hen blev äldre. Wen Long är inte intresserad av att vara antingen en kille eller tjej, utan vill bara vara sig själv. I den här lekfulla dokumentären hör vi hen resonera kring möjligheter och styrkor, men också över att det är tröttsamt när vuxenvärlden och skolan inte alltid förstår.

Tack till BUFF International Film Festival för textning.

GÖMD

Regi: Hanna Heilborn och David Aronowitsch. Producerad av Story. Sverige. 2002. 8 min. Svenskt och spanskt tal med engelsk text (det mesta är på svenska).

Giancarlo har inget uppehållstillstånd och berättar om hur det är att bli jagad av polisen och att leva gömd. Vi följer med honom till Peru och till skolan i Sverige, men mestadels möter vi honom i intervjurummet. Designen i den klassiska animerade dokumentären är gjord av Mats Johansson.

Lift like a girl

LIFT LIKE A GIRL

Regi: Mayye Zayed. Egypten 2020. 45 min. Arabiskt tal, svensk text. Från 13 år.

I ett vältrafikerat och rörigt gathörn i Alexandria i Egypten fungerar en till synes ledig inhägnad hörntomt som träningsplats för Egyptens elit – inom kvinnlig tyngdlyftning. Zebiba (vilket betyder ”russin” på arabiska) har tränat på platsen i fem år, ända sedan hon var nio år. Hon går i fotspåren av ett par av Egyptens mest kända idrottare genom tiderna. Den visionära tränaren Ramadan har från sin provisoriska träningsplats utbildat och coachat kvinnliga tyngdlyftare i över två decennier och har lyckats få fram fyra olympiska mästare, nio världsmästare och 17 panafrikanska mästare. Nu är det Zebibas tur!

Söndag 19 sept. 17.15 SKÄRISBIOGRAFEN