Tiny Tempo publikt program

I år arrangerar Tempo dokumentärfestivalen Tiny Tempo för andra gången. Festivalen erbjuder dokumentärt berättande med fokus på barn och ungdomar i åldrarna 9–15 år.

De publika visningarna pågår 15–16 oktober

Zita (Birger Jarlsgatan 37)

Skärisbiografen (Bodholmsgången 13, Skärholmen)

Dieselverkstaden / Nacka Konsthall (Marcusplatsen 17)

Sickla Filmstaden – endast skolbio (Marcusplatsen 19)

Filmhuset: Unga cinemateket  (Borgvägen 1)

Biljetter till filmerna kostar 50 kronor och bokas på respektive biografs hemsida. Radioprogrammet är gratis.

Läs mer om programpunkterna nedan!

Höj ribban

HÖJ RIBBAN

PREMIÄR. Regi: Gudjon Ragnarsson. Island. 2021. 70 min. Isländska med svensk text. Ålder 10+

Höj ribban är en berättelse om ett basketlag för 8–13-åriga flickor på Island. Deras manliga tränare är en rutinerad före detta basketspelare som hela tiden vill höja ribban. Han låter tjejerna i laget träna på att både ge allt som idrottare och att ta för sig utanför planen. Men de möter hårt motstånd när han vill att de ska få spela mot alla lag som matchar dem på deras nivå – med ambitionen att vinna både i flick – och pojkturneringar.
Till slut tillåts de inte längre att tävla mot pojklagen, vilket ger både tjejerna och tränaren stora utmaningar att försöka ta sig förbi.

Filmen vann pris för bästa dokumentär för barn på European Children’s Film Association.

Lördag 15 okt. 11.00 ZITA 1

Gabi - mellan åren 8 och 13

GABI - MELLAN ÅREN 8 OCH 13

Regi: Engeli Broberg. Sverige. 2021. 77 min. Svenska, engelska med svensk text. Ålder 10+

Gabi vill bara vara Gabi. Det kan låta enkelt, men det är det inte. I en värld som endast erbjuder två olika könsidentiteter, vill Gabi själv få välja vem hon är. Varför ska folk tycka att det är konstigt om hon vill spela ishockey eller klippa sig i samma frisyr som de coolaste manliga fotbollsspelarna?

Gabis mamma Tracy och bonuspappan Thomas balanserar mellan att acceptera och stötta Gabi, samtidigt som de vill skydda henne. Det är en balansgång som ibland orsakar konflikter.

Med kameran placerad i Gabis ögonhöjd tar filmen hennes perspektiv, ett barn som inte vill definieras utifrån, utan själv bestämma vem hon är. Utan att själv försöka tolka eller dra slutsatser observerar regissören Engeli Broberg Gabis sökande efter sin egen identitet.

Lördag 15 okt. kl 14.00 ZITA 1


Trailer från Cineuropa

Martha & Niki

MARTHA & NIKI

Regi: Tora Mkandawire Mårtens. Sverige. 2016. 90 min. Svenska. Ålder 9+

För mer än tio år sedan deltar Martha Nabwire och Niki Tsappos i världens största streetdance­tävling, Juste Debout i Paris. De vinner och för första gången någonsin tilldelas två kvinnor världsmästar-titeln i hiphop. Martha och Niki berättar här om hur det är att behöva kämpa hårdare och bli bedömd på andra premisser för att man råkar vara av ett annat kön.  

Martha & Niki handlar framför allt om två dansares kärlek till dansen, till varandra, önskningar och längtan. Om att hitta sig själv och sin egen plats och om utmaningar i ett vänskapsförhållande. Filmen är en hyllning till dansen, till vänskapen, till hiphopen. 

Martha & Niki tilldelades priset Tempo Documentary Award på Tempo dokumentärfestival 2016 och har vunnit många andra festivalpriser. 

Lördag 15 oktober kl 13.00 DIESELVERKSTADEN: LILLA SCEN

Shabu

SHABU

Regi: Shamira Raphaëla. Nederländerna. 2021. 75 min. Holländska med svensk text. Ålder 10+

Fjortonåriga Shabu är en snäll, kreativ och rätt street smart kille. ”Jag är en liten pojke från Peperklip” är hur Shabu beskriver sig själv, med hänvisning till den berömda (och ökända) byggnaden i södra Rotterdam där han växer upp. När han utan lov lånar sin mormors bil för en liten ”nöjestur” blir den skadad och alla i familjen blir förstås arga på honom. Innan hans mormor ska komma tillbaka från sin semester i Surinam måste han fixa så att bilen lagas.

Shabus mamma föreslår att han ska sälja isglassar för att betala för skadan, men de inkomsterna skulle knappast räcka särskilt långt. Shabu kommer på en annan lösning, som gör att han kan använda sin musikaliska talang och samtidigt njuta av den varma sommaren tillsammans med sina kompisar och sin flickvän. Kommer han att lyckas göra sin familj–och särskilt sin mormor–stolt över honom igen?

Filmen vann pris som Bästa ungdomsdokumentär på festivalen IDFA 2021.

Lördag 15 oktober kl 15.00 DIESELVERKSTADEN: LILLA SCEN

Söndag 16 okt. 11.00 ZITA 1

Söndag 16 okt. 14.15 SKÄRISBIOGRAFEN  Visas i samarbete med CinemAfrica.

Hei verden

HEI VERDEN

Regi: Kenneth Elvebakk. Norge. 2021. 58 min. Norska med svensk text. Ålder 10+

Hei verden handlar om de fyra ungdomarna Runa (12), Viktor (12), Dina (13) och Joachim (14) som vi får följa under högstadietiden.

Hur är det egentligen att vara den enda som är öppet queer på hela skolan? Vad snurrar runt i ditt huvud när du äntligen har bestämt dig för att komma ut och berätta för omvärlden att du är queer, men skolan ber dig att vänta så att de kan ”förbereda” nyheterna först?

Eller när en lagkamrat i handbollslaget anklagar dig för att titta för mycket i duschen efter träning?

En rolig, engagerande och gripande uppväxtberättelse om att inte vara som alla andra.

Längre trailer här.

Söndag 16 okt. 14.00 ZITA 1

Det stora äventyret

DET STORA ÄVENTYRET

Regi: Arne Sucksdorff. Sverige. 1953. 95 min. Svenska. Barntillåten.

I en blandning av spelfilm och dokumentär skildrar Arne Sucksdorff den svenska naturen under ett år i denna svartvita filmklassiker. Djuren, naturen och människan möts i vackra och dramatiska bilder.

En ny dag börjar. Fågelsång hörs i den tidiga morgontimmen och majestätiska helbilder över sjö och skog växlas med närbilder på skira daggdroppar och spindelnät. En rävmamma som stulit en höna återvänder till sina hungriga ungar i lyan. I viken leker uttrarna och dyker efter fisk. Strax intill är en lokatt på jakt efter mat. Pojkarna Anders och Kjell vill rädda den lilla uttern Utti från bonden Kvast-Emil, så de gömmer honom i en bur på vinden och använder sin veckopeng till att köpa strömming istället för godis.

Årstider kommer och går och tids nog är det dags att ta farväl.

Det stora äventyret var Arne Sucksdorffs långfilmsdebut och blev en internationell succé.

Söndag 16 okt. kl 14.00 I samarbete med Unga Cinemateket.

Gratis för alla under 15 år.

FILMHUSET: UNGA CINEMATEKET: BIO VICTOR

Radio

STORA HÄNDELSER: poddavsnitt om nyhetshändelserna som förändrat världen.

Passar ålder: 9-13.

HÅLET I OZONLAGRET
Augusti 1986. Vintern är precis slut på Sydpolen. En forskarexpedition är här för att svara på frågan världen vill ha svar på: Är det vi människor som ligger bakom hålet i ozonlagret? Programledare: Sara Håkansson

MINECRAFT BLIR VÄRLDENS STÖRSTA SPEL
På rekordtid går Minecraft från att vara ett litet indiespel skapat hemma på kammaren till att säljas för en helt enorm summa pengar till giganten Microsoft. Lyssna på hur den här otroliga framgångssagan gick till. Programledare: Klara Askerup

Avsnitten av STORA HÄNDELSER från Barnradion är 10 minuter vardera, därefter körs blocket SHORT DOX RADIO.

• Lördag 15 okt 11.05–11.25 Stora händelser
• Lördag 15 okt 12.05–12.25 Stora händelser
• Lördag 15 okt 14.05–14.25 Stora händelser
• Lördag 15 okt 15.05–15.25 Stora händelser

SHORT DOX RADIO

Passar ålder: 13+

På Tempo Dokumentärfestival har det ända sedan starten år 1998 funnits en sektion för radiodokumentärer. I årets program på Tiny Tempo har du chansen att lyssna på ett urval av dessa, som alla har deltagit på senare år. Vi presenterar fem stycken kortdokumentärer, vardera cirka tre minuter lång. Alla dokumentärerna är gjorda av unga radiomakare och kretsar kring frågan vad som formar en som person.

MELLANFÖRSKAP av Nour Hanna
UNG SAME TAR TON av Juhán Nikolaus Wuolab Wollberg
JAG GLÖMMER ALDRIG MIN LÄRARE I SYRIEN av Anna Hammarén
LOGGA UT av Johan Stenberg
KÄNSLOR AV LJUD av Isolde Svedjeland, Harriet Westerholm, Solveig Nycander

• Lördag 15 okt 11.30–11.45 Short Dox Radio
• Lördag 15 okt 12.30–12.45 Short Dox Radio
• Lördag 15 okt 14.30–14.45 Short Dox Radio
• Lördag 15 okt 15.30–15.45 Short Dox Radio

Radioprogrammet äger rum på Dieselverkstaden/Nacka konsthall och är gratis!