fbpx

På lördag går man på bio, det är sen gammalt!

Men god morgon! Hej! Hoppas ni är pigga och fräscha för idag är det dags för LÖÖÖÖRDAG! Vad har vi att bjuda på idag då? Jamen vad sägs om att basta och samtidigt lyssna på dokumentär? Hett och härligt! Ta med badbyxor så ses vi på Finlandsinstitutet. Dessutom en Oscarsnominerade dokumentär, en politisk thriller och ett smärtsamt vackert filmat drama om hormonstinna ungdomar i den undangömda enklaven Transnistrien. Och missa inte djupdykningen ner i samisk film från förr och nu på Cinemateket. Så, låt oss hugga in på höjdpunkterna i det saftiga lördagsprogrammet utan mer dröjsmål!

TRANSNISTRA

16-åriga Tanya och hennes kompisar hänger vid en övergiven byggplats i Transnistrien, en liten utbrytarrepublik i östra Moldavien. Här, i ett land som inte existerar förutom inom sina egna gränser, försöker de hitta sin plats i livet, långt från vuxenvärlden som verkar tagit sin hand ifrån dem

HALE COUNTY THIS MORNING, THIS EVENING

The Black Belt i amerikanska södern är känt för sin mörka historia med slaveri, fattigdom och våld både i det förflutna och samtiden. I detta intima verk erbjuds åskådaren en multifacetterad bild av området med utgångspunkt i Alabama. Under en femårsperiod följer vi olika personers liv i ett till synes bortglömt community.

WHAT WALAA WANTS

Uppväxt i Balata flyktingläger, med sin mamma i fängelse, får vi följa Walaa, en ung tjej som är annorlunda från många andra tjejer i hennes närhet. Walaa drömmer om att bli polis för den Palestinska Säkerhetsstyrkan (PSF) men väl antagen till utbildningen är det hennes egna rebelliska uppsyn och brist på disciplin som sätter käppar i hjulet.

SAMER I SVENSK FILM

Samers plats i den svenska filmhistorien är i bakgrunden, som fond till svenska naturskildringar. Bilden har varit exotiserande även när uppsåtet varit ärligt. När samer började göra film ändrades denna bild och man kunde ge ett inifrånperspektiv på sina liv och sin historia.

The Trial av Maria Augusta Ramos

THE TRIAL

I augusti 2016 blir Dilma Rousseff, Brasiliens första kvinnliga president, avsatt från sin post av senaten. Hon blir anklagad för att ha fifflat med redovisningen av offentliga finanser för att dölja ett budgetunderskott, och utsätts därefter för en rad olika korruptionsattacker från motsatta partier.

SOUND SAUNA

Heta historier, svettiga symfonier och rykande radio. Allt detta och fler ångande programpunkter står på agendan när Tempo Dokumentärfestival och Finlandsinstitutet presenterar ett unikt ljudprogram kombinerat med bastu och bad. Ta med dig badkläder och handduk och möt oss i institutets fantastiska bastu. Här bjuds på ljuddokumentärer på svenska, finska och engelska curerat av Finlandsinstitutet, Audiorama och Tempo.

Leave a Reply