Tävlingar

Tempo står som värd för flera tävlingar inom film och radio, både nationella och internationella. Priserna delas ut av våra samarbetspartners för de olika tävlingarna. 

Stefan Jarl International Documentary Award, för bästa internationella dokumentär, Tempo Documentary Award, för bästa långa svenska dokumentär. Tempo Short Award för bästa svenska kortdokumentär, Tempo Sound Award för bästa ljud. New Doc för nyetablerade filmares dokumentärfilmer, Tempo Pitch för bäst utförd pitch och Short Dox Radio för bästa radiodokumentär i kort format.

Läs mer om tävlingarna och årets vinnare nedan.

Foto: Hanna Abrahamsson

Stefan Jarl International Documentary Award

Stefan Jarl International Documentary Award är priset för bästa internationella dokumentär. Prissumman är 2000 euro. Tävlingen arrangeras med stöd av Barbro Osher Pro Suecia Foundation.

Stefan Jarl International Documentary Award 2022

Vinnare
Courage av Aliaksei Paluyan

Hedersomnämnande
There Will Be No More Night av Éléonore Weber

Tempo Documentary Award

Tempo Documentary Award är Sveriges största dokumentärfilmstävling där 75 000 kronor går till filmens regissör. Tävlingen arrangeras med stöd av Svenska Filminstitutet.

Tempo Documentary Award 2022

Vinnare
The Scars of Ali Boulala av Max Eriksson

Tempo Short Award

Tempo Short Award är en tävling för bästa svenska dokumentär i kort format, där 25 000 kronor går till filmens regissör. Tävlingen arrangeras med stöd av Svenska Filminstitutet.

Tempo Short Award 2022

Vinnare
Dansa min docka av Jasmijn Kooijman

Hedersomnämnande
Jag ville ha en familj av Irene Lopez

New Doc

New Doc är ett talangpris för oetablerade svenska filmskapare. Priset ges till en dokumentärfilmsregissör och består av 40 000 kronor. Priset delas ut i samarbete med BoostHbg, Film Stockholm AB, Film i Dalarna, Film i Öst, Förvaltningen för kulturutveckling/FilmCloud, Filmregion Sydost, Kultur i Halland - Film och Film i Sörmland.

New Doc 2022

Vinnare
Pink Rider av Daniel Aguirre Montoya

Hedersomnämnande
Powernapper’s Paradise av Samir Arabzadeh

Tempo Sound Award

Tempo Sound Award är ett nyinstiftat pris 2019. Det delas ut till den kortfilm, bland tävlingsfilmerna i Tempo Short Award, som har den mest genomtänkta och kreativa ljudbilden. Priset består av 60 000 SEK för att användas i Momento Studio, motsvarande cirka två veckor i studion med ljuddesigner.

Tempo Sound Award 2022

Vinnare

Nadir av Amin Zouiten
Ljud: Anne Gry Friis Kristensen & Malte Møhr

Short Dox Radio

Priset Short Dox Radio instiftades av Bengt Bok, professor i radioproduktion vid SKH. Det delas ut tillsammans med Munck Studios och vinnaren får 5 000 kronor och studiotid och producent hos Munck Studios för att förverkliga nästa ljuddokumentär.

Short Dox Radio 2022

Vinnare
Sailor av Petra Koppla Dahlberg

Hedersomnämnande
Min sliding doors woman av Astrid Mohlin

Tempo Pitch

Tempo Pitch är tävlingen för nya dokumentärfilmsidéer. Priset består av 90 000 kr i utvecklingsmedel. Tävlingen arrangeras i samarbete med SVT Dokumentär, Svenska Filminstitutets dokumentärfilmskonsulenter och Film Stockholm AB.

Tempo Pitch 2022

Vinnare
KATWE (arbetstitel) av Nima Shirali

Jurygrupper 2022

Stefan Jarl International Documentary Award - Jury 2022

Ina Holmqvist är dokumentärfilmsregissör och producent baserad i Stockholm. Hennes filmer har visats på bl.a. Berlinale, Idfa, Vison du Réel och Hot Docs och hennes senaste film Målbrottskören (samregi Martina Carlstedt) såldes till The New Yorker. Tillsammans med filmarna Maria Fredriksson & Martina Carlstedt driver hon bolaget Ballad Film där hon bl.a. producerar dokumentärerna Miraklet i Gullspång (regi Maria Fredriksson) och Kvinna på gränsen (regi Ellen Fiske). Ina har även drivit dokumentärfilmsskolan vid Ölands folkhögskola och arbetat som redaktör på SVT Kortfilm.

Gediminas Andriukaitis är en utbildad advokat som har etablerat den internationella människorättsfestivalen INCONVENIENT FILMS 2007 och har varit direktör av festivalen sedan dess. Här har han expanderat verksamheten inom distribution, samproduktion av dokumentärer och etablerat pedagogiskt VOD-plattform för skolor. Förutom att driva filmorganisationen, har Gediminas varit aktiv inom människorättsfältet som långvarig medlem till Litauens centrum för mänskliga rättigheter, där har han bidragit till flertalet människorättsprojekt och aktiviteter.

Malin Erixon är regissör, producent och animatör. Hennes tidigare filmer har visats på filmfestivaler världen över – till exempel på Sundance Film Festival, på Ottawa International Animation Festival och på Nordisk Panorama – samt på arenor som Studion på Moderna Museet i Stockholm och Liljevalchs Vårsalong. Hon har ett flertal nomineringar och utmärkelser bakom sig, inklusive nominering till Startsladden på Göteborg Filmfestival, 1 KM film-stipendiet vid Stockholm Filmfestival samt Guldbaggen. År 2020 vann hennes dokumentärserie ”SÄLLSKAPET – intervjuer ifrån alltings mittpunkt” ett hedersomnämnande på Tempo.

Tempo Documentary Award
Jury 2022

Stina Dabrowski är journalist och fd professor i tv-produktion vid Stockholms Konstnärliga högskola. Hon har varit verksam som tv-journalist sen 1982 och har vunnit många priser, bland annat Stora Journalistpriset och Kristallens hederspris.

Johar Bendjelloul är journalist på Sveriges Radio och programledare för det politiska intervjuprogrammet Lördagsintervjun. Han är också grundare av Malikfonden, som delar ut dokumentärfilmsstipendier till minne av sin bror Malik Bendjelloul, som vann en Oscar 2013 för Searching for Sugarman.

Uje Brandelius är musiker, skådespelare och radiojournalist. Efter många år som frontfigur i sitt popband Doktor Kosmos satte han upp den självbiografiska monologföreställningen ”Spring, Uje, spring” 2016. Den handlade om Ujes Parkinsondiagnos och spelades på teatrar runt om i Sverige under flera år. 2020 hade filmen med samma namn som föreställningen premiär. Uje spelade huvudrollen i filmen och hans familj spelade sig själva. Filmen fick tre Guldbaggar: bästa film, bästa manus och bästa huvudroll. Parallellt med sin kulturkarriär så har Uje arbetat många år för Sveriges Radio, senast som programledare för programmet ”Känsligt Läge” i P1 och som återkommande medverkande i ”Tankar för dagen”.

Tempo Short Award
Jury 2022

Daniella Mir har under ett antal år frilansat med olika roller inom filmbranschen. Bland annat som kortfilmscontroller och projektledare på Filminstitutet, projektledare på Folkets Bio samt Film i Väst. Daniella har tidigare varit ansvarig för kortfilmstävlan New Doc och Tempo Short Award på Tempo Dokumentärfestival.

Malin Lindqvist är filmfotograf och har bland annat fotat En mammas kropp, Tjejtoan 4-ever och guldbaggenominerade Bad LesbianUnder våren 2021 tog hon examen från Stockholm Konstnärliga Högskola och har sedan dess jobbat både med dokumentära och fiktiva processer.

Svante Tidholm är bland annat producent, projektledare och filmskapare. Han har ett förflutet som dokumentärfilmare, driver egna bolaget Två Träd där han nyligen producerat kortfilmen Josef som hade premiär på Göteborgs Film Festival 2022. Han är också ansvarig för filmsektionen på Way Out West och projektledare på filmfestivalen Södra Sthlm Filmfest. 

New Doc - Jury 2022

Jonelle Twum är en regissör, pedagog och kulturproducent verksam i Malmö. Hennes prisbelönta kortfilm En mammas kropp fick ett hedersomnämnande under Tempo Dokumentärfestival 2021 och har blivit uppmärksammad både internationellt och i Sverige. Just nu utvecklar hon sin andra film. 

Rahma Omar (f. 1989), är poet och manusförfattare verksam i Stockholm.

Lia Hietala är född 1993 i Stockholm. Hietala har sin bas här men hennes första kortfilm If I Say No (2016) är finansierad och utspelar sig i Norge. Filmen gjorde att hon blev tilldelad Nordnordsk Film Center’s stipendium Springbett, vilket resulterade i hennes andra kortfilm My Gay Sister (2017). Filmen blev väldigt framgångsrik, i februari 2017 vann den världens mest prestigefulla queer filmpris: the Teddy Award för bästa kortfilm, på Berlin International Film Festival. Hietala fortsätter att arbeta både fiktivt och dokumentärt. Hennes första långfilm Always Amber hade premiär på Berlinale och öppnade Tempo Dokumentärfestival 2017 och har sedan dess visats på över 50 festivaler. Night Shift (2022) är hennes senaste kortfilm vilken också visas på årets Tempo Dokumentärfestival på sektionen Short Doc. 

Tempo Pitch - Jury 2022

Mats Skagerström Ågren: Projektledare och programutvecklare på SVT Dokumentär.

Sara Rüster: Festivalansvarig för internationell lansering av svensk dokumentärfilm på Svenska Filminstitutet.

Rafael Franco: Filmkonsulent kortfilm och talang på Film Stockholm.