Hoppa till innehåll

Tempo Documentary Award

Lo Kauppi är skådespelare, dramatiker, författare och regissör. Hon slog igenom med sin enmansföreställning Bergsprängardottern som exploderade om sin egen uppväxt; den spelades på teatrar, fängelser och visades på SVT. Förutom att ha skrivit och regisserat pjäser har hon varit skådespelare på nationalscener så som Riksteatern, Dramaten och Stockholms Stadsteater. Vi har sett henne i filmer som exempelvis Tjuvheder, Den nya människan och nu senast i serien En helt vanlig familj.

Emil Jensen är artist, låtskrivare och poet. Han har gjort uppmärksammade Sommarprat och Vinterprat i Sveriges Radio, där han också hörs återkommande i Tankar för dagen och som kåsör i Godmorgon, Världen i P1. Genom åren har han bland annat fått Evert Taube- och Gustav Fröding-priset och är årets Nils Ferlin-pristagare. Emil har även debuterat som skådespelare i Jan Troells Oscarsbidrag Maria Larssons eviga ögonblick.

Michal Leszczylowski är filmklipparen som i över fem decennier fått regissörer och manusförfattare att ta sina filmer till nya höjder. Från Tarkovskijs Offret till att vara husklippare på Lukas Moodyssons filmer. 2012 infördes Guldbaggen för filmklippning, men redan 1989 hade han själv fått en specialbagge för dokumentären Regi Andrej Tarkovskij. Han har även vunnit den norska motsvarigheten, Amanda, för Tala! Det är så mörkt. Dessutom vann han Finlands främsta filmpris, Jussi, för Eldfågeln. Leszczylowski har onekligen starkt bidragit till att flytta fram positionen för sin yrkesroll. Nyligen klippte han Norges Oscarsbidrag Margreth Olins Jordens sång och har också varit professor i filmklippning på STDH tills sin pension.

New Doc

Emilie Löfgren är dokumentärfilmsregissör och producent. Hennes senaste film Om sorg (2023) hade premiär på Tempo Dokumentärfestival 2023 och vann pris i kategorin New Doc. Just nu har hon fyra filmer på gång varav ett projekt som producent för Samuel Voigt Linds debutfilm i längre format, Vi har ropat, som tävlar i Tempo Pitch 2024. Emilie driver produktionsbolaget LEAF FILM som producerar dokumentärfilm i emotionellt hållbara filmprocesser. 

Marina Lesauvage (född i Frankrike) är bosatt i Sverige sedan 2014. Hon är ansvarig för intag och visning av kortfilm på Folkets Bio. Hon har en bakgrund i stillbildsfotografi, samt har en utbildning inom film och kommunikation vid Sorbonne och Stockholms universitet. Hon har arbetat med ett flertal film- och musikfestivaler, bland annat Tempo Dokumentärfestival och Franska Filmfestivalen.

Tomas Tengmark har en Magisterexamen i Filmvetenskap från Stockholms universitet och har curerat filmprogram sedan 2006 på bland annat Kaunas International Film Film Festival, Cinemateket i Trømso and Cinemateket in Stockholm. Han är anlitad som extern expert på europeisk nivå inom Creative Europe och Eurimage. Dagligen arbetar han som filmredaktör och distributionsansvarig på Sveriges förenade filmstudios som samlar över 100 filmklubbar i Sverige. Tomas Tengmark är också en av grundarna av Bio Bristol, en kvartersbiograf i Sundbyberg som startade 2018 och är en del av Europa Cinemas nätverket sedan 2023.

Tempo Short Award

Tom Piha var med i den framgångsrika hiphop-gruppen Fjärde Världen på 2000-talet. Efter flera album valde han att satsa på en solokarriär inspirerad av brittisk grime och samarbetade med engelska artister och producenter. Efter att ha grundat ett skivbolag arbetade han med att lansera nya artister som Medina, Mapei och Näääk.

År 2019 bildade han tillsammans med Saga Berlin den kreativa byrån Realisator AB med en betoning på öppen källkod och tillgänglighet av producerat material. På Realisator har Tom skapat en dokumentärserie för Finska YLE samt skrivit och producerat humorserien Streams i två säsonger för SVT.

Sigrid Hadenius-Ebner är producent på Uppsala Kortfilmsfestival. Hon har en bakgrund inom konsthistoria och filmvetenskap. Hon ansvarar för branschevenemangen på festivalen, vilket inkluderar Uppsala Talangdagar och Uppsala Kortfilmspitch, samt planeringen av alla seminarier, panelsamtal och master classes. Sedan 2023 är hon huvudansvarig för den nationella tävlingen och sedan 2014 har hon varit en del av urvalskommittén för den internationella tävlingen.

Hon är frilansar även som programmerare och kurator för andra festivaler och kulturella organisationer, inklusive som tidigare branschproducent på Tempo Documentary Festival.

Theresa Traore Dahlberg är en bildkonstnär och filmskapare som formulerar engagerande och komplexa berättelser genom installation, skulptur, fotografi och film. Hennes filmer inkluderar Ouaga Girls och The Ambassador’s Wife, som vann Tempo Short Award 2018 och har visats omfattande på internationella festivaler. Hennes skulpturala verk tar ofta avstamp i materialet självt, både som fysiskt material och som en behållare för historier, idéer och föreställningar.

Short Dox Radio

Rasmus Malm, förra årets vinnare
Sofia Neves, Podme
Heidi Liekola, Munck Studios

Tempo Ljudpitch

Ylva Lindgren, P1 Dokumentär
Rosa Fernandez, P3 Dokumentär
Ola Hemström, P4 Dokumentär