Jury 2017

Stefan Jarl International Documentary Award

Marcus Lindeen
Marcus Lindeen är dramatiker och regissör och arbetar med både film och teater. Han belönades med en Guldbagge för sin debutfilm Ångrarna och fick pris för sin andra film, Accidentes Gloriosos, när den hade premiär på filmfestivalen i Venedig 2011. Han har skrivit och regisserat ett flertal pjäser för bland annat Dramaten, Riksteatern och Stockholms Stadsteater. Just nu klipper han sin kommande långfilmsdokumentär och skriver en ny pjäs för Dramaten. Scenografin till den kommande filmen ställdes i januari ut på Centre Pompidou i Paris.

Sara Waldestam
Sara Waldestam är exekutiv producent och partner på mediahuset Chimney Grou. Hon är även en av grundarna samt producent på produktionsbolaget Alphaville. Hon har producerat över 300 mediaproduktioner av vilka flera har blivit nominerade till internationella priser.

America Vera-Zavala
America Vera-Zavala är dramatiker, aktivist, kulturskribent och författare. Hon är just nu aktuell med Svenska Hijabis på Dramaten som är hennes regidebut. Hon är fast krönikor på Göteborgs-Posten.

 

 

Tempo Documentary Award

Maja Borg
Maja Borg är filmare och konstnär, hennes experimentella praktik utgör grunden för såväl hennes långfilmsdokumentärer, kortfilmer, videoinstallationer och i arbetet som dramaturg och fotograf.

Eloy Domínguez Serén
Född (1985) i Simes, Galicien. Flyttade till Sverige 2012 efter studier i Barcelona och Milano, och gjorde Ingen ko på isen om sin första tid i ett nytt land. Hans filmer har visats på Visions du Réel, FID Marseille, Berlinale, Mar del Plata, St Andrews University, Museo Reina Sofía ooch Museum of the Moving Image i New York.

Tora Mkandawire Mårtens
Tora Mkandawire Mårtens är utbildad vid Stockholms Dramatiska Högskola och regisserar, skriver manus, klipper och producerarar sina egna filmer. Hon har tidigare uppmärksammats för kortfilmer som Tommy (2007), Bye bye c’est fini (2008) och långfilmsdokumentären Colombianos (2012) som vunnit festivalpriser i New York, Krakow, Leipzig, och som år 2012 fick ett hedersomnämnande på Tempo. Hennes senaste film Martha & Niki har visats på filmfestivaler världen över och fått priser på festivaler som Durban Filmfestival, Nordisk Panorama, Make Dox Filmfestival och vann förra året Tempo Documentary Award. Filmen belönades nyligen även med två guldbaggar för bästa dokumentär och bästa klipp.

 

Tempo Short Award

Anusha Caroline Andersson
Anusha Caroline Andersson är en frilansande kulturarbetare som har berättelsen som utgångspunkt. Hon är uppvuxen i Huskvarna och Örenro men idag verksam i Stockholm. Anusha har studerat på Biskop Arnö, Nordiska författarskolan, Kungliga Konsthögskolan samt litteraturvetenskap på Stockholms universitet. Anusha har satt upp pjäsen Dumpad under Bergmanveckan på Fårö, ställt ut sina kortfilmer i projektet ”Jag ska döden dö på ett isberg” och regisserar idag dokumentären ”Däremellan”. Anusha har bland annat arbetat på Kulturhuset i Stockholm, Unga Radioteatern och arbetar idag som samordnare för kulturdriven utveckling i Botkyrka Kommun. Anusha är initiativtagare och verksamhetsledare för föreningen Historieberättarna som idag arbetar med berättarprojekt med stöd från Stockholm Stad, Stockholm Läns Landstings samt EU.

Nicholas Ringskog Ferrada – Noli
Född 1982, är musikkritiker i Dagens Nyheter och aktuell med boken ”Den andra musiken – en introduktion till att lyssna på klassisk musik”.

Ida Lindgren
Ida Lindgren är regissör och fotograf utbildad på Stockholms Dramatiska högskola och Akademi Valand. Hon har gjort fyra kortfilmer som alla behandlar barnperspektiv eller identitetsfrågor på olika sätt. Hennes senaste “Kroppen är en ensam plats” vann Short Doc 2016 och nominerades till guldbagge för bästa kortfilm.

 

New Doc

Roxane Von Gerber & Moa Kjellstrand
Moa och Roxane kommer från Stockholm och har studerat dokumentärfilm på Biskops Arnö ihop.  De har arbetat tillsammans sedan 2012 gjort filmerna Porrskadat och Hotell Kristineberg. Dokumentärfilmen Hotell Kristineberg vann New Doc – priset förra året på Tempo Dokumentärfestival.

Staffan Julén
Regissör/Producent född 1957. Har sedan 1983 regisserat och producerat sammanlagt sex internationellt prisbelönta långfilmer samt ett antal Tv-dokumentärer samt kortare filmer. På senare år ett antal filmer för K Special – ”Siri Derkert- jag var omöjlig”, ”Kvinnor som du gör en man impotent” om konstnären och scenografen Gunilla Palmstierna-Weiss, ”Den värsta lögnen är den dokumentära” om Svetlana Aleksijevitj. Våren 2015 visades på SVT ”Sagan om det nya arbetarpartiet” om Nya Moderaternas förvandling i två delar. Hösten 2017 har långfilmen ”LYUBOV – kärlek på ryska” som Julén gör tillsammans med Nobelpristagaren i litteratur, Svetlana Aleksijevitj premiär på Liljevalchs Konsthall samt svenska biografer. I utveckling under våren 2017: en film baserad på Elisabeth Åsbrinks bok 1947.

Maida Krak
Producent och konstnär bosatt i Göteborg, född 1985 i Bosnien. Studerat på till Kulturprojektledare på Kulturverkstan samt filmproduktion och filmvetenskap på Akademin Valand i Göteborg. Inom rörlig bild har Maida arbetat som producent, produktionsledare samt castare. I februari gör hon regidebut. När Maida inte arbetar konstnärligt med film föreläser hon i Göteborg som filmpedagog.

 

Tempo Pitch


Charlotte Hellström
Charlotte Hellström arbetar som projektledare på SVT Dokumentär. Hon har en Fil.kand i filmvetenskap och arbetar sedan 1999 på SVT. Hon har varit involverad i en rad samproduktioner och har tidigare arbetat på Tidningarnas Telegrambyrå.

Melissa Lindgren
Melissa Lindgren är programchef på Tempo Dokumentärfestival där hon arbetat sedan 2009. Hon är även grundare och festivalchef på Cinema Queer International Film Festival, Sveriges största festival för HBTQ-film.

Beata Mannheimer
Beata Mannheimer arbetar med projektutveckling på Filmregion Stockholm- Mälardalen. Hon började arbeta med film på GötaFilm 1992, som inspelningsledare, produktionsledare och producent. Hon började frilansa inom reklamfilm och kulturprojekt 1998. Har tidigare varit verksamhetsledare på Lava på Kulturhuset i Stockholm.

 

Short Dox Radio

Helen Ardelius
Helen Ardelius är radioproducent och dokumentärmakare sen drygt 25 år tillbaka. Tilldelades författarförbundets radiopris 2016.

Manuel Cubas
Manuel Cubas är radioproducent, regissör och dramatiker. Utbildad på Dramatiska Institutet. Är idag konstnärlig ledare på alias TEATERN och driver även sitt egna bolag AB Cubas produktion Har flera fina utmärkelser inom sina verksamhets områden och lång erfarenhet som radioproducent.

Simon Moser
Simon Moser är radio och tv-producent. Utbildad vid Dramatiska Institutet. Vinnare av Short Dox 2016.

Tempo på Instagram

Läs mer!