fbpx

Här är filmerna som tävlar i Tempo Documentary Award 2019!

De nominerade filmerna i Tempo Documentary Award 2019 är::
Hamada av Eloy Dominguez Serén
Lindy the Return of Little Light av Ida Persson Lännerberg
Parning av Lina Mannheimer
Raggarjävlar av Sebastian Ringler
Sivandivan av Emelie Jönsson och Gustav Ahlgren
The Heart is a Drum av Jacob Frössén
Transnistra av Anna Eborn
Waithood av Samori Tovatt

Bland de nominerade dokumentärerna med svensk premiär finns Lindy & the Return of Little Light. Filmen är ett närgånget porträtt av skådespelaren och artisten, Lindy Larsson. Lindy, som fick sitt genombrott i Änglagård 3 har medverkat i en lång rad musikal- och teatersuccéer. Han bestämde sig tidigt för att aldrig tala om sin bakgrund men i Ida Persson Lännerbergs film får vi möta människan bakom masken.

Svensk premiär blir det också för Sivandivan, en finstämd och varm dokumentär om operasångerskan Siv Wennberg, en stjärna som aldrig fick chans att lysa med full kraft. På ålderns höst vill hon ha revansch på de som genom åren baktalat, tvivlat och skrattat åt henne.

I Parning får man en inblick i den digitala dejtingvärlden. Regissören Lina Mannheimer följer Naomi och Edvin, båda i 20-årsåldern, hur de möts på nätet och hur ett trevande förhållande tar form. Genom huvudpersonerna illustreras en tid i livet när allt är möjligt, men samtidigt skrämmande, och hur man blir vuxen i en tid dominerad av sociala medier.

Hamada är en varm och humoristisk skildring av tre unga vänners tillvaro i en allt annat än bekymmersfri situation. Drygt fyrtio år har deras familjer, tillhörande Sahrawifolket, tillbringat i ett flyktingläger mitt i Saharaöknen. De tillhör en ny generation som bara hört talas om, men aldrig besökt, sitt hemland, Västsahara.

Regissören Anna Eborn fick ett hedersomnämnande i fjolårets festival för filmen Lida. I år är hon tillbaka med Transnistra. I ett bortglömt hörn av Europa ligger Transnistrien, en liten utbrytarrepublik i östra Moldavien. Här försöker 16-åriga Tanya och hennes vänner hitta en plats i livet, långt ifrån en vuxenvärld som ofta är frånvarande.

I The Heart is a Drum skildrar Jacob Frössén hur det världskända trumbeatet ”motorik” uppstod. Det var Klaus Dinger, trumslagare i tyska krautrockbandet NEU!, som under tidigt 1970-tal skapade takten som skulle visualisera känslan av att inte ge upp. I hans eget fall handlade det om att fortsätta sina försök att återvinna en förlorad flickvän. Men det blev också något av en symbol för det nya Tyskland.

Samori Tovatt har med Waithood skapat en mångbottnad film om Gambia, ett land i förändring. Efter den tidigare diktatorns avgång har ett flertal korruptionsskandaler avslöjats. Strömmen av besökare har minskat och all-inclusive anläggningarna har monopol på de turister som fortfarande kommer till landet.

Raggarjävlar som också inviger Tempo 2019 är en fartfylld skildring av ett generationsskifte inom raggarkulturen och en skildring av vänskap, mognad och kärlen till bilar.

Tempo Documentary Award arrangeras i samarbete med Svenska Filminstitutet. Priset är 75 000 kronor och går till filmens regissör.

Samtliga nominerade filmer visas under Tempo Dokumentärfestival 4–10 mars, 2019. Priset delas ut till vinnaren på avslutningsgalan lördagen den 9 mars.

Leave a Reply