fbpx

Här är de tävlande i New Doc och Tempo Short Award!

Tio filmer deltar i tävlingen Tempo Short Award. Priset på 25 000 kronor går till bästa svenska dokumentär i det korta formatet. New Doc är Tempo Dokumentärfestivals talangpris för lovande men ännu oetablerade svenska filmskapare. Nio filmer är nominerade i tävlingen och många av dem får premiär under festivalen. Hela festivalprogrammet släpps den 6 februari. 

Nominerade till Tempo Short Award 2019:
Arvet av Valentina Chamorro Westergårdh
Att minnas Lampedusa – Sorg av Anna Blom och Adal Neguse
Duty Free av Cecilia Torquato de Oliveira
Excess Will Save Us av Morgane Dziurla-Petit
Hjärtats tidtabell – i centrum av Sankt Petersburg av Lisa Partby
Innan jag hoppar av Gustav Ahlgren
Körlärare sökes av Mitra Sohrabian
Låt mig dansa av Camilla Skagerström
Psychic av Tova Mozard
Väggen av Astrid Askberger 

Tempo Short Award arrangeras i samarbete med Svenska Filminstitutet. Priset är 25 000 kronor och går till filmens regissör. I fjol gick priset till Guldbaggeaktuella The Ambassador’s Wife av Theresa Traore Dahlberg.

Bland de tio nominerade för Tempo Short Award premiärvisas Låt mig dansa, regisserad av Camilla Skagerström (chefsfotograf på Searching for Sugarman). I filmen berättar fem unga tjejer om den psykiska ohälsa de lever med varje dag och hur de genom dans hittat ett sätt att lindra smärtan och få vara sig själva.Tova Mozard Guldbaggenominerades 2012 för bästa dokumentärfilm med Stora scenen. I år medverkar hon på Tempo med Psychic, även den är en av årets premiärer. Med den har hon skapat en historia i gränslandet mellan verklighet och fiktion, ett drömskt nutidsporträtt av den lilla skärvan av vårt samhälle där allt befinner sig i limbo. 

Nominerade till New Doc 2019:
Allt vi äger av Emily Norling
The American Dream av Malin Lövkvist och Betty Regnström Larsson
Brynjar av Malin Ingrid Johansson
The Cup is Already Filling Up av Debora Elgeholm
Curiosity and Control av Albin Biblom
Horan av Carmen Jedrzejak
Motion mot huvudduk av Hanna Hannerz
Nu finns jag igen av Paulina Witte och Malin Ekström
Pappa av Angelika Abramovitch 

Priset är på 40 000 kronor och tilldelas en ny lovande regissör till ett kommande filmprojekt. Priset delas ut i samarbete med Filmbasen/Film Stockholm, FilmCloud/Kultur i Väst, Film i Dalarna, Film i Öst, Film Västernorrland, Filmregion Sydost och Kultur i Halland – Film. I tävlingen New Doc premiärvisas Brynjar, Pappa och The American Dream.Samtliga nominerade filmer visas under Tempo Dokumentärfestival 4–10 mars, 2019. Priserna delas ut vid avslutningsceremonin lördagen den 9 mars.

Hela festivalprogrammet och biljetter släpps den 6 februari på tempofestival.se

Leave a Reply