Foto

Re:Visioning Sweden – Congo through a glassplate archive

• En processutställning på CFF. Anna Ekman & Cecilia Järdemar tillsammans med Freddy Tsimba och studenter från Institut National des Arts, Kinshasa 9 mars–2 april.
• Vernissage 9 mars 17.00–20.00 i närvaro av konstnärerna på Centrum för fotografi, Tjärhovsgatan 44 i Stockholm.
• Seminarium 28 mars kl 18.30 med Maria Lantz, rektor Konstfack, Stefan Helgesson, författare och kritiker, Beatrice Kindembe, Afrosvenskarnas Riksförbund, Freddy Tsimba, konstnär samt initiativtagarna till projektet Anna Ekman och Cecilia Järdemar i NKF–Nordiska konstförbundets gästateljé Malongen, Nytorget 15A. Mer information om projektet finns på facebook.com/ekman.jardemar 

Under den stora väckelsen som svepte över Sverige på 1800-talet började Svenska Missionsförbundet skicka missionärer till Kongo. Snart var Sverige en av de största aktörerna på plats. Missionärerna tog med fotoutrustning och dokumenterade kulturen de mötte, bilder som sedan turnerade runt i Sverige för att förmedla budskapet om missionen. Missionärerna var också del av en process där de dokumenterade den befintliga kulturen på de platser där de bosatte sig – innan den förändrades eller förstördes som en del av det koloniala civilisationsprojektet. Hur kan vi konfrontera denna typ av bilder i dag, ur ett svenskt perspektiv, och ur ett kongolesiskt perspektiv? Hur kan historiska bilder hitta en ny kontext, utanför de ojämlika maktstrukturerna som var rådande då de tillkom? Initiativtagarna Ekman och Järdemar har bjudit in den kongolesiska skulptören Freddy Tsimba och konststudenter från Kinshasa att parallellt med dem skapa nya verk utifrån de gamla glasnegativen. Utställningen är ett nedslag i en pågående process, som utgår från lånade arkivbilder från Svenska Missionsförbundet och arvingar till missionärer. Arbetet kommer att resultera i en bok och flera utställningar i Sverige och Demokratiska Republiken Kongo under de närmaste åren. I samband med det kommer ett digitalt arkiv återbördas till Kongo.

Med stöd från Stockholms stad och IASPIS. 

Årets vinnare på Tempo Dokumentärfestival!

Vinnarna i de olika tävlingarna på Tempo Dokumentärfestivals artonde upplaga är nu utsedda. Totalt delades sex priser och tre hedersomnämnanden ut på prisgalan, som på lördagskvällen hölls i lokalerna hos Teater Tre i Stockholm. Flera av dokumentärerna presenteras i dagens program. Läs mer om årets vinnare här!

Sista dagen på Tempo!

Idag är det sista dagen för Tempo Dokumentärfestival! Söndagens program bjuder bland annat på den gripande filmen Efter Inez som skildrar ett par som förlorar sitt nyfödda barn, filmen vann även årets pris för Tempo Documentary Award. Under dagen visas även Miss Kiet's Children och Radikalslöjdaren som båda kommer ha ett efterföljande Q&A med regissörerna. Detta och mycket mer under Söndagens program. Så, sjunk ner i biosalongen och avnjut en sista dag med dokumentärfilm!  

Hitta kärleken i Stockholms sexigaste lagerlokal

Alma Har’el är tillbaka med den kärlekstörstande »Love True« om förälskelsens hoppfullhet och förkrossande svek. Som en hyllning till alla er hopplösa romantiker där ute har Tempo teamat upp med Doc Lounge Stockholm för att skapa en unik filmupplevelse utöver det vanliga. Ta chansen att se »Love True« på Morfar Ginko, och kanske bli förälskad på nytt? Efter visningen bjuder vi in till bar, musik och möjlighet att testa pole dancing. Läs mer om filmen här. 

Filmfrukost med ryska aktivister

Börja dagen med en dokumentär filmfrukost, avnjuten i Bio Rios sköna biostolar. Möt ryska aktivister som fängslats för sina politiska åsikter i ett allt hårdnande Ryssland. I filmen »It’s Getting Dark« får vi följa familjer som försöker upprätta ett normalt liv i frånvaron av en älskad mamma eller pappa. Putin vill skrämma till tystnad, men många vågar ändå trotsa och bjuda ett starkt motstånd. Den ryska regissören Olga Kravets och människorättsförsvararen och journalisten Zoja Svetova är på plats för samtal efter visningen. Arrangeras i samarbete med Östgruppen och med stöd av Svenska institutet. Läs mer  här.

Tempo på Instagram

Läs mer!