Foto

Re:Visioning Sweden – Congo through a glassplate archive

• En processutställning på CFF. Anna Ekman & Cecilia Järdemar tillsammans med Freddy Tsimba och studenter från Institut National des Arts, Kinshasa 9 mars–2 april.
• Vernissage 9 mars 17.00–20.00 i närvaro av konstnärerna på Centrum för fotografi, Tjärhovsgatan 44 i Stockholm.
• Seminarium 28 mars kl 18.30 med Maria Lantz, rektor Konstfack, Stefan Helgesson, författare och kritiker, Beatrice Kindembe, Afrosvenskarnas Riksförbund, Freddy Tsimba, konstnär samt initiativtagarna till projektet Anna Ekman och Cecilia Järdemar i NKF–Nordiska konstförbundets gästateljé Malongen, Nytorget 15A. Mer information om projektet finns på facebook.com/ekman.jardemar 

Under den stora väckelsen som svepte över Sverige på 1800-talet började Svenska Missionsförbundet skicka missionärer till Kongo. Snart var Sverige en av de största aktörerna på plats. Missionärerna tog med fotoutrustning och dokumenterade kulturen de mötte, bilder som sedan turnerade runt i Sverige för att förmedla budskapet om missionen. Missionärerna var också del av en process där de dokumenterade den befintliga kulturen på de platser där de bosatte sig – innan den förändrades eller förstördes som en del av det koloniala civilisationsprojektet. Hur kan vi konfrontera denna typ av bilder i dag, ur ett svenskt perspektiv, och ur ett kongolesiskt perspektiv? Hur kan historiska bilder hitta en ny kontext, utanför de ojämlika maktstrukturerna som var rådande då de tillkom? Initiativtagarna Ekman och Järdemar har bjudit in den kongolesiska skulptören Freddy Tsimba och konststudenter från Kinshasa att parallellt med dem skapa nya verk utifrån de gamla glasnegativen. Utställningen är ett nedslag i en pågående process, som utgår från lånade arkivbilder från Svenska Missionsförbundet och arvingar till missionärer. Arbetet kommer att resultera i en bok och flera utställningar i Sverige och Demokratiska Republiken Kongo under de närmaste åren. I samband med det kommer ett digitalt arkiv återbördas till Kongo.

Med stöd från Stockholms stad och IASPIS. 

Dokumentären om Rikard Wolff inviger Tempo!

Festivalen invigs med Rikard, om nyligen bortgångne Rikard Wolff – en av Sveriges största och mest omtyckta artister och en ikon inom hbtq–rörelsen. Rikard är en av de dokumentärer som speglar det övergripande temat för festivalen: Persona. Läs mer här.

Jobba som volontär på årets Tempo Dokumentärfestival!

Nu söker vi volontärer till årets festival! Jobba på biograferna, i pressdisken, som festivalfotograf eller på en mängd andra roliga events. Läs mer om hur du ansöker här.

Årets tema för Tempo Dokumentärfestival är Persona!

Vi tar temperaturen på samhället och dess individfixering. Begreppet Persona beskrivs inom psykologin som den roll individer spelar i sociala sammanhang och det beteende som de visar upp för omvärlden. Temat genomsyrar många av festivalens dokumentärer, till exempel Oscaraktuella Agnès Vardas Cannesbelönade Faces Places. Läs mer här.

Tio svenska långfilmsdokumentärer har nominerats till Tempo Documentary Award!

Samtliga nominerade filmer visas under Tempo Dokumentärfestival 5–11 mars, 2018. Priset delas ut till vinnaren på avslutningsgalan lördagen den 10 mars. Läs mer om alla nominerade långfilmsdokumentärer här.

Tempo på Instagram

Läs mer!