Foto

Re:Visioning Sweden – Congo through a glassplate archive

• En processutställning på CFF. Anna Ekman & Cecilia Järdemar tillsammans med Freddy Tsimba och studenter från Institut National des Arts, Kinshasa 9 mars–2 april.
• Vernissage 9 mars 17.00–20.00 i närvaro av konstnärerna på Centrum för fotografi, Tjärhovsgatan 44 i Stockholm.
• Seminarium 28 mars kl 18.30 med Maria Lantz, rektor Konstfack, Stefan Helgesson, författare och kritiker, Beatrice Kindembe, Afrosvenskarnas Riksförbund, Freddy Tsimba, konstnär samt initiativtagarna till projektet Anna Ekman och Cecilia Järdemar i NKF–Nordiska konstförbundets gästateljé Malongen, Nytorget 15A. Mer information om projektet finns på facebook.com/ekman.jardemar 

Under den stora väckelsen som svepte över Sverige på 1800-talet började Svenska Missionsförbundet skicka missionärer till Kongo. Snart var Sverige en av de största aktörerna på plats. Missionärerna tog med fotoutrustning och dokumenterade kulturen de mötte, bilder som sedan turnerade runt i Sverige för att förmedla budskapet om missionen. Missionärerna var också del av en process där de dokumenterade den befintliga kulturen på de platser där de bosatte sig – innan den förändrades eller förstördes som en del av det koloniala civilisationsprojektet. Hur kan vi konfrontera denna typ av bilder i dag, ur ett svenskt perspektiv, och ur ett kongolesiskt perspektiv? Hur kan historiska bilder hitta en ny kontext, utanför de ojämlika maktstrukturerna som var rådande då de tillkom? Initiativtagarna Ekman och Järdemar har bjudit in den kongolesiska skulptören Freddy Tsimba och konststudenter från Kinshasa att parallellt med dem skapa nya verk utifrån de gamla glasnegativen. Utställningen är ett nedslag i en pågående process, som utgår från lånade arkivbilder från Svenska Missionsförbundet och arvingar till missionärer. Arbetet kommer att resultera i en bok och flera utställningar i Sverige och Demokratiska Republiken Kongo under de närmaste åren. I samband med det kommer ett digitalt arkiv återbördas till Kongo.

Med stöd från Stockholms stad och IASPIS. 

Tempo på Instagram

Läs mer!