Vad har dokumentationen av våld för betydelse på film? Var går gränsen mellan vittnesdokument och sensationalism?
Tempo samarbetar med det vandrande dokumentärfilmsprogrammet DIA som kommit för att presentera Angie Vinchitos film Manifesto på Biblioteket Live 11 mars. Efter visningen anordnar DIA ett panelsamtal med inbjudna gäster på temat rysk ungdomskultur, rädslans praktik och dokumentära montage mellan Stefan Ingvarsson, analytiker på Centrum för Östeuropastudier, Helena Hörnfeldt, docent i etnologi och Rebecka Bülow, filmkritiker.
Om filmen:
Med montage av klipp som ryska barn laddat upp på sociala medier rör sig denna prisbelönta film från gullig till brutal skildring av livet i Putins Ryssland. Oskyldiga morgonritualer och sminkvideos blandas med dokumentationer av lärares misshandel eller barn som flyr i panik. Skolelever lär sig att kvinnor ska ställa upp på sex när maken kräver och straffas för sina politiska åsikter. I en värld där de vuxna har abdikerat från sitt ansvar och bara är våldsamma och rädda, fungerar mobiltelefonen som ett skydd och ett vittne. Att filma blir en anklagelseakt – men kanske också en katalysator för det allra värsta. Om hur våld och förtryck ärvs vidare till nästa generation. Manifesto utsågs till bästa film i Envision Competition på IDFA i höstas.
Känsliga tittare varnas
Medverkande i panelen:
Medverkande i samtalet:
Helena Hörnfeldt, docent i etnologi som har arbetat med forskningsprojektet Rädslor i Rörelse. Barns rädslor som kulturell och historisk praktik.
Stefan Ingvarsson, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier och har tidigare varit kulturråd vid Sveriges ambassad i Moskva.
Rebecka Bûlow, film- och litteraturskribent.
Lördag 11 mars, 14.00, Biblioteket Live – Arkivet.