Modernas Filmklubb: Samtal med Clara Bodén

Moderna Museets filmklubb gästade Tempo. Det blev fokus på regissören Clara Bodén som med ett poetiskt berättande och ett unikt bildspråk ofta rör sig kring frågor om spänningen mellan storstad och landsbygd. Du kunde se Först här som tävlade i årets Tempo Short Award och ta även ta del av några av hennes äldre verk. Därefter deltog regissören i ett modererat digitalt samtal tillsammans med författaren och religionshistorikern David Thurfjell.

Fredag 12 mars 2021 kl 15.00-17.30.

För att komma till programpunkten, klicka här.

Clara Bodén bor med skogen in på knuten, på Rödön i Jämtland, och det är mitt i den norrländska landsbygdens konkreta frågeställningar som hennes konst hittar sin näring. I sina poetiska dokumentärfilmer berör hon, med patos, djupt existentiella frågor och ifrågasätter den livsstilsnorm som urbanitet innebär. Hon nuddar också vid de ömma smärtpunkter som insikt av förlust och utanförskap kan betyda. Och samtidigt riktar hon skarp kritik mot att det vi kallar centrum alltid utgår från stadens värderingar. Inte minst när det gäller kvinnors livsval, som i den guldbaggenominerade dokumentärfilmen Lgh + bil + allt jag har och äger (2015).

Under filmklubben visades filmverk av Clara Bodén; den pinfärska kortfilmen Först här (2021) och Stamnätet (2018). Du fick också ta del av ljudverket Ruralistas (2016), som för detta tillfälle visades med illustrerande teckningar av Ronja Svenning Berge.

Efter filmvisningen följde ett samtal mellan Clara Bodén och David Thurfjell. Det kretsade kring gränslanden mellan text, bild, ljud, vetenskap och politik, samt lyfta frågor kring platsen som utgångspunkt och utvecklingen av naturens roll i det kollektiva medvetandet. Moderator: Catrin Lundqvist, intendent, Moderna Museet.

  • Seminarium

    Modernas Filmklubb: Samtal med Clara Bodén

Sektioner

Bransch

Evenemang

Film

Foto

Ljud

Reality Bites

Master Classes

Seminarier

Tempo Pitch

Work in progress

Music & Arts

New Doc

Stefan Jarl International Documentary Award

Stefan Jarl Retrospektiv

Tempo Documentary Award

Tempo Short Award

Top Docs

Performance