Festivalen 2017

Tempo fyller myndig! 
Den 18:e upplagan av Sveriges största dokumentärfestival är här! Tempo har vuxit upp, mognat och blivit ännu större. Vi firar genom att expandera till 18 platser runt om i Stockholm. Nu finns vi även på Mångkulturellt centrum i Fittja, Biokällan i Märsta, Moderna Museet och Finlandsinstitutet. Vi bjuder också alla 18-åringar på ett fritt årskort till festivalen.

Som många 18-åringar är vi dock fortsatt trotsiga. Vi älskar att leka och experimentera. Vem vill inte se kärlekstörstande dokumentärfilm i Stockholms sexigaste lagerlokal och testa på pole dancing efteråt? Eller lyssna på rykande radio i stekhet bastu? Eller utmana några av världens bästa dansare i en virtuell dansbattle? Detta och mycket annat kan du som är eller vill bli tonåring på nytt, förkovra dig i under årets festival.

Men livet är inte bara en dans på rosor som 18-åring. Det är också fyllt med livsavgörande frågor, sanningar och osanningar och en hel del dramatik. Precis som året program. Lär känna La Chana, en av Spaniens största flamencodivor med ett mörkt förflutet, följ med på Manal Masris thrillerartade resa för att reda ut vad som egentligen hände hennes skjutna bror eller lär dig hejaramsor tillsammans med tjejerna i Finlands sämsta cheerleading-lag.

Tempo har sedan födseln 1998 varit en plattform för dokumentärens samlade uttryck. Dokumentären som ett konstverk som berör, som en opinionsbildare med kraft att förändra eller som skruvad experimentfilm som väcker frågor. Årets program är bredare än någonsin och ger utrymme för ett vitt spektrum av dokumentärt berät »Raise Your Arms and Twist« »Raised by Krump« »Cheer Up« tande. Allt från den klassiska porträttfilmen, till storslagna tablåer och 60 år av hybrider finns representerade.

Under Tempo 2017 lägger vi sanningsbegreppet under lupp och fördjupar oss i gränslandet mellan sanning och lögn. 2016 valdes »post-truth« till årets ord enligt Oxford Dictionary som menar att vår tid karaktäriseras av att objektiva fakta inte anses lika viktiga längre. Istället är det känslor och personliga uppfattningar som står i centrum. Vi vill undersöka detta vidare genom film, radio, foto och samtal.

Temat är i år alltså (o)sanning och har en naturlig koppling till det dokumentära berättandet och hur vi ser på sanning och osanning som dokumentärmakare. Vem har rätt att göra anspråk på sanningen och vems sanning är det vi berättar egentligen? Vilket ansvar har filmaren för sanningen i det subjektiva berättandet? Samtidigt rör vi oss också bortom dokumentärgenren och ser på begreppet ur ett vidare perspektiv kopplat till politik, media och historieskrivning. Vi låter även de personliga sanningarna stå i centrum och frågar oss hur vi konstruerar sanning på individnivå.

Den värsta lögnen är den dokumentära har nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj sagt. Men Tempo Dokumentärfestival 2017 är veckan då det är fullt tillåtet att fara med (o)sanning.

Agneta Mogren, festivalchef och Melissa Lindgren, programchef

Anmälan för lång- och kortfilm nu öppen!

Anmälan till Tempo Documentary Award och Tempo Short Award är nu öppen! Läs mer om tävlingarna och hur då anmäler dig här. Deadline för anmälan är 13 november.

Tempo Pitch och Short Dox Radio

Tempos tävlingar för projekt i utvecklingsfasen och för korta radiodokumentärer är två av festivalens mest populära programpunkter. Anmälan öppnar senare i höst.

Anmälan till New Doc är nu öppen!

New Doc är sektionen för dig som är ny inom dokumentärbranschen, oavsett ålder! Här letar vi efter nya spännande röster som tillför någonting unikt till genren. Läs mer och anmäl dig här!

Köp ackreditering till early bird-pris!

Lång framförhållning? Köp din branschackreditering redan nu till early bird-pris! Fram till årsskiftet kan du fynda ackreditering för endast 500 sek (ex moms), ordinarie pris 700 sek. Anmäl dig!

Tempo på Instagram

Läs mer!