Festivalen 2017

Tempo fyller myndig! 
Den 18:e upplagan av Sveriges största dokumentärfestival är här! Tempo har vuxit upp, mognat och blivit ännu större. Vi firar genom att expandera till 18 platser runt om i Stockholm. Nu finns vi även på Mångkulturellt centrum i Fittja, Biokällan i Märsta, Moderna Museet och Finlandsinstitutet. Vi bjuder också alla 18-åringar på ett fritt årskort till festivalen.

Som många 18-åringar är vi dock fortsatt trotsiga. Vi älskar att leka och experimentera. Vem vill inte se kärlekstörstande dokumentärfilm i Stockholms sexigaste lagerlokal och testa på pole dancing efteråt? Eller lyssna på rykande radio i stekhet bastu? Eller utmana några av världens bästa dansare i en virtuell dansbattle? Detta och mycket annat kan du som är eller vill bli tonåring på nytt, förkovra dig i under årets festival.

Men livet är inte bara en dans på rosor som 18-åring. Det är också fyllt med livsavgörande frågor, sanningar och osanningar och en hel del dramatik. Precis som året program. Lär känna La Chana, en av Spaniens största flamencodivor med ett mörkt förflutet, följ med på Manal Masris thrillerartade resa för att reda ut vad som egentligen hände hennes skjutna bror eller lär dig hejaramsor tillsammans med tjejerna i Finlands sämsta cheerleading-lag.

Tempo har sedan födseln 1998 varit en plattform för dokumentärens samlade uttryck. Dokumentären som ett konstverk som berör, som en opinionsbildare med kraft att förändra eller som skruvad experimentfilm som väcker frågor. Årets program är bredare än någonsin och ger utrymme för ett vitt spektrum av dokumentärt berät »Raise Your Arms and Twist« »Raised by Krump« »Cheer Up« tande. Allt från den klassiska porträttfilmen, till storslagna tablåer och 60 år av hybrider finns representerade.

Under Tempo 2017 lägger vi sanningsbegreppet under lupp och fördjupar oss i gränslandet mellan sanning och lögn. 2016 valdes »post-truth« till årets ord enligt Oxford Dictionary som menar att vår tid karaktäriseras av att objektiva fakta inte anses lika viktiga längre. Istället är det känslor och personliga uppfattningar som står i centrum. Vi vill undersöka detta vidare genom film, radio, foto och samtal.

Temat är i år alltså (o)sanning och har en naturlig koppling till det dokumentära berättandet och hur vi ser på sanning och osanning som dokumentärmakare. Vem har rätt att göra anspråk på sanningen och vems sanning är det vi berättar egentligen? Vilket ansvar har filmaren för sanningen i det subjektiva berättandet? Samtidigt rör vi oss också bortom dokumentärgenren och ser på begreppet ur ett vidare perspektiv kopplat till politik, media och historieskrivning. Vi låter även de personliga sanningarna stå i centrum och frågar oss hur vi konstruerar sanning på individnivå.

Den värsta lögnen är den dokumentära har nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj sagt. Men Tempo Dokumentärfestival 2017 är veckan då det är fullt tillåtet att fara med (o)sanning.

Agneta Mogren, festivalchef och Melissa Lindgren, programchef

Årets vinnare på Tempo Dokumentärfestival!

Vinnarna i de olika tävlingarna på Tempo Dokumentärfestivals artonde upplaga är nu utsedda. Totalt delades sex priser och tre hedersomnämnanden ut på prisgalan, som på lördagskvällen hölls i lokalerna hos Teater Tre i Stockholm. Flera av dokumentärerna presenteras i dagens program. Läs mer om årets vinnare här!

Sista dagen på Tempo!

Idag är det sista dagen för Tempo Dokumentärfestival! Söndagens program bjuder bland annat på den gripande filmen Efter Inez som skildrar ett par som förlorar sitt nyfödda barn, filmen vann även årets pris för Tempo Documentary Award. Under dagen visas även Miss Kiet's Children och Radikalslöjdaren som båda kommer ha ett efterföljande Q&A med regissörerna. Detta och mycket mer under Söndagens program. Så, sjunk ner i biosalongen och avnjut en sista dag med dokumentärfilm!  

Hitta kärleken i Stockholms sexigaste lagerlokal

Alma Har’el är tillbaka med den kärlekstörstande »Love True« om förälskelsens hoppfullhet och förkrossande svek. Som en hyllning till alla er hopplösa romantiker där ute har Tempo teamat upp med Doc Lounge Stockholm för att skapa en unik filmupplevelse utöver det vanliga. Ta chansen att se »Love True« på Morfar Ginko, och kanske bli förälskad på nytt? Efter visningen bjuder vi in till bar, musik och möjlighet att testa pole dancing. Läs mer om filmen här. 

Filmfrukost med ryska aktivister

Börja dagen med en dokumentär filmfrukost, avnjuten i Bio Rios sköna biostolar. Möt ryska aktivister som fängslats för sina politiska åsikter i ett allt hårdnande Ryssland. I filmen »It’s Getting Dark« får vi följa familjer som försöker upprätta ett normalt liv i frånvaron av en älskad mamma eller pappa. Putin vill skrämma till tystnad, men många vågar ändå trotsa och bjuda ett starkt motstånd. Den ryska regissören Olga Kravets och människorättsförsvararen och journalisten Zoja Svetova är på plats för samtal efter visningen. Arrangeras i samarbete med Östgruppen och med stöd av Svenska institutet. Läs mer  här.

Tempo på Instagram

Läs mer!