fbpx

Festivala feministiskt den 8 mars!

För oss på Tempo har det sedan länge varit självklart att ha ett jämställt program men det är inget vi brukar nämna. Representation är en förutsättning för att vi ska få en realistiskt berättad bild av vår samtid.

Flera filmfestivaler världen över har nu skrivit under ett avtal som intygar att också de ska förbättra representationen av kvinnliga filmskapare i sina program. Det franska initiativet kallas för 5050×2020 och syftar till att ha jämn könsfördelning år 2020. I takt med att högerextrema och konservativa krafter växer sig starkare i allt fler länder måste vi återigen slå vakt om kvinnors rättigheter. De framsteg som gjorts inom jämställdhet ifrågasätts, aborträtt inskränks och det som vi idag tar för givet kanske inte är självklart imorgon.

Tranny Fag

Därför vill vi ge 8 mars extra stor uppmärksamhet i årets program och fokusera på enbart kvinnors och ickebinäras berättelser under dagen. Några av de slagkraftiga dokumentärer som visas är What Walaa Wants av Christy Garland om en ung tjej som är annorlunda från många andra tjejer i hennes närhet. Walaa drömmer om att bli polis för den Palestinska Säkerhetsstyrkan (PSF). Sara Stridsberg är en av Sveriges mest populära författare och i filmen Stridsbergland av Anna Hylander får vi en exklusiv inblick i ett unikt författarskap men också i Stridsbergs privata sfär. I Home Games av Alisa Kovalenko får vi följa den starka och målinriktade Alina som siktar på en plats i Ukrainas fotbollslandslag.

The Heat A Kitchen (R)evolution

Det är högt tempo i The Heat A Kitchen (R)evolution av Maya Gallus där vi kastas in i feministisk kamp om arbetsvillkoren för kvinnor i restaurangbranschen. I den fantastiska filmen Tranny Fag av Kiko Goifman & Claudia Priscilla möter vi Linn da Quebrada och hennes ständiga följeslagare Jup do Bairro. Som svarta transaktivister i ett land där machismo är norm blir deras femininitet en krigsförklaring – och det är ett krig ingen av dem tänker förlora. Maria Sveland är producent för podden RFSU Dokumentär som har premiär under kvällen. Berättelser om kamp, flykt och sexuella rättigheter som inte lämnar någon oberörd. Här möter du människorna som överlevt orättvisorna, hoppats, förtvivlat, kämpat och förändrat.

Leave a Reply