fbpx

Fenomenalt feministisk festfredag!

ÄNTLIGEN är det fredag och inte vilken fredag som helst utan 8 mars och vi firar det med en kavalkad av dunderbra dokumentärer, dans och dekadens!

IMPULSO + Flamencoshow!

Flamenco är allt för dansaren Rocío Molina som tog sina första danssteg som treåring och nu är en av Spaniens starkast lysande stjärnor. Hon är prisbelönad för sina innovativa koreografier där hon blandar moderna dansstilar med klassisk flamenco.

På scen efter filmen presenterar Flamencofredag stolt Eva Möller, kvinnan till stor del ansvarig för flamencos spridning i Sverige. Med sig har Eva både självaste gitarristen Erik Steen och dansaren Pia del Norte för att ge utdrag av arbetet med Recital – rop som går i arv, en kreativ process som både innehåller en trycksak med flamencoverser och en scenisk presentation där sången stundtals ersätts av reciterade sångverser på svenska.

Flamencoshowen börjar 20.00 efter filmen, Bio Vega.

8-MARSFEST MED MARIA SVELAND!

Fira 8 mars med radiobio och fest! RFSU Dokumentär är podden som inte lämnar någon oberörd. Om kamp, flykt och sexuella rättigheter. Här möter du människorna som överlevt orättvisorna, hoppats, förtvivlat, kämpat och förändrat. Under våren är temat för dokumentärserien prostitution. Om ensamkommande barn, EU-migranter och andra utsatta grupper som utnyttjas av människohandlare och sexköpare.

Podden är producerad av RFSU och produktionsbolaget Filt. Idag bjuder vi in till premiärlyssning och samtal med inbjudna gäster och poddens producent Maria Sveland. Vi bjuder också på ett glas vin! Stanna sedan och fira att det är 8 mars, den internationella kvinnodagen då vi minns och hedrar kampen för kvinnors rättigheter. Vi firar med fest och grymma DJ:s.

TRANNY FAG

Linn da Quebrada och hennes ständiga följeslagare Jup do Bairro drar genom Brasilien som en löpeld. Inget kan stoppa deras kamp, deras musik och ingen förblir opåverkad efter en av deras konserter. Men i Bolsonaros Brasilien är deras blotta existens livsfarlig.

Som svarta transaktivister i ett land där machismo är norm blir deras femininitet en krigsförklaring – och det är ett krig ingen av dem tänker förlora. Lär känna ett konstnärskap utöver det vanliga i artisten som jämförts med Brasiliens Beyoncé. Tranny Fag är mer än en dokumentär om två musiker – den är ett revolutionsmanifest.

UNITED SKATES

Hjulen mot trägolvet och svetten som rinner längs ryggen. Under “adult night” är rullskridsko-hallen smockfull och åkarna står redo och väntar på en lucka för att kasta sig ut på golvet. DJn spelar hiphop, r’n’b och olika mixar på James Brown-låtar. Det fartfyllda fotot och den pumpande musiken placerar tittaren mitt i de avancerade koreografierna som åkarna gör på sina rullskridskor

THE HEAT: A KITCHEN (R)EVOLUTION

Dofter och smaker tar med oss på en feministisk matresa genom tid och mun. På tallrikarna serveras gästerna ljuvliga konstverk som försvinner i ett nafs. Men jargongen i köket är allt annat än behaglig. På senare år har fler kvinnliga kockar tagit över restauranger och minnen väcks till liv när de berättar om sitt yrke, kärleken till maten och sin väg fram som kökschefer.

Filmen serveras med vegetarisk buffé från kvinnokollektivet Yalla Rinkeby.

Stridsbergland av Anna Hylander

STRIDSBERGLAND

Sara Stridsberg är en av Sveriges mest populära författare och hennes mångsidiga författarskap har fascinerat läsare sen debuten Happy Sally 2004. Sen dess har Stridsberg publicerat både romaner, dramatik och barnböcker, haft pjäser uppsatta på Dramaten och Teater Galeasen, vunnit massor av priser och valts in samt avgått som ledamot i Svenska Akademin.

Vem är kvinnan bakom detta egensinniga litterära universum? I Stridsbergland får vi en exklusiv inblick i ett unikt författarskap men också i Stridsbergs privata sfär. Här får vi lära känna personen bakom kritikersuccéerna, både i författarfåtöljen och på fotbollsplanen.

Parning, Lina Mannheimer. 2019.

PARNING

Naomi och Edvin är två 20-nånting singlar vana att navigera det digitala dejtinglandskapet. När regissören Lina Mannheimer frågar om hon får följa deras liv under ett år tvekar de inte att tacka ja. Med skypesamtal och egna kameror börjar de dokumentera sina liv och lär också känna varandra.

Vad som börjar som en oskyldig flört utvecklas snart till starka känslor och vi får följa med när ett trevande förhållande växer fram. Men Parning är mer än en relationsfilm. Genom huvudpersonerna illustreras en tid av livet när allt är möjligt men också skrämmande, osäkert och pirrigt. En tumultartad tid fylld av känslor, sex, vänskap och livsavgörande beslut. Som ingen film tidigare visar Parning hur det är att bli vuxen i en tid dominerad av sociala medier. Följ med om du vågar!

Leave a Reply