Idag presenterar vi stolt de tävlande kortfilmerna i Tempo Short Award – Tempos tävlingskategori för bästa dokumentära kortfilm! Tävlingen arrangeras i samarbete med Svenska Filminstitutet och prissumman består av 40 000 kronor. Dessutom får den vinnande regissören ett utvecklingsbidrag till ett framtida projekt i form av en teknikcheck hos Dagsljus Rental Equipment till ett värde av 10 000 kronor. Den kortfilm som har den mest genomtänkta och kreativa ljudbilden belönas även med 60 000 kronor att användas i Momento Studio, vilket motsvarar cirka två veckors arbetstid med en ljuddesigner.
Vi kan även med glädje presentera de tävlande kortfilmerna i New Doc – ett talangpris för oetablerade svenska filmskapare. Den vinnande regissören erhåller ett pris på 50 000 kronor vilket delas ut i samarbete med BoostHbg, Film Stockholm AB, Film i Dalarna, Film i Sörmland, Film i Öst, Förvaltningen för kulturutveckling/Västra Götalandsregionen/FilmCloud, Filmregion Sydost, Region Uppsala, Region Gävleborg, Film på Gotland, Region Värmland, Region Västmanland och Kultur i Halland – Film.
– I New Doc, där vi har haft rekordmånga bidrag, letar vi efter spännande nya röster. Med Tempo Short Awards får vi chansen att se etablerade filmskapare expandera sin stil eller pröva något nytt. Några av dem har haft sina genombrott i tidigare års Tempofestivaler, säger Nayeem Mahbub, redaktör för New Doc och Tempo Short Award.
Nayeem fortsätter,
– Det händer även att det blir diskussion om huruvida en film ens är dokumentär. Det är bra. Dokumentärfilm är aldrig bara en sak och jag hoppas att vi kan visa det i årets festival.
Följande filmer tävlar i Tempo Short Award:
A Queer Bird in the Middle East
Regi: Naures Sager
Den irakisk-svenske regissören Naures Sager reser runt i Mellanöstern för att utforska sina rötter. Med sig på resan har han pojkvännen Michael. Hemma i Sverige får han varningar från sin oroliga familj för potentiella konsekvenser av att vara gay i ett arabiskt land. Med humor och värme kombinerar filmen teatrala bilder med en sociala medier-estetik. Resultatet är en komplex väv av olika identiteter, som prövas på ett både lekfullt och allvarligt sätt.
arg_gubbe.mov
Regi: Daniel Aguirre
Det offentliga samtalet har blivit alltmer aggressivt – det får Daniel uppleva inpå bara kroppen när han möter en arg gubbe på gatan. Den som berättar är ”vänsterbögen” Daniel som av gubben anklagats för att ha kastat sten på stan. Efter anklagelsen är han chockad och ringer sin mamma i Colombia som säger att skällande hundar inte bits. Men stämmer det verkligen? Sökandet blir en spegling av samtiden, som visar sig bestå av både arga gubbar och hjälpsamma medmänniskor.
Daniel Aguirre vann New Doc på Tempo 2022 med sin film Pink Rider
Body Framed
Regi: Yuliya Antonova
“Kan jag tycka att min kropp är fin?” “Måste jag tycka att min kropp är fin?” Ett antal kvinnor reflekterar över sin relation till den egna kroppen och hur den förändrats över tid. Kvinnokroppens ideal är en kliché med mycket få variationer. Men i den här filen tycks det öronbedövande bruset av självförakt ha klingat ut. Ett kollage av ärr, rynkor, muskler och kilon bildar ett uppfriskande porträtt av kroppar, helt utan filter.
En hyllning till skogens konung
Regi: Kim Sundbeck
En snickare får i uppdrag att tillverka en soffa som är lika mycket en hyllning till skogens konung – älgen – som till beställaren, en ofantligt rik skogspatron. I åtta år arbetar snickaren i sitt anletes svett på möbeln, men runt hörnet väntar katastrofen… Kim Sundbeck har snickrat ihop ett naturlyriskt thrillerepos om en fascinerande historia, som utspelade sig för hundra år sedan.
I samma båt
Regi: Mervi Junkkonen och Mia Malviniemi
När Rauno ska återvända till sina barndomsminnen till havs sker det i form av en utsökt koreografi. Ett pas de deux som han skapar med sina händer tillsammans med en dansare som erbjuder kreativa dansstunder åt hemmaboende åldringar. Genom dansen förflyttas vi till den tolvårige Raunos jungfrufärd med pappan, och de dramatiska skeenden som ägde rum ute till havs. En resa med missöden som ledde till ett finskt rekord i förbannelser.
Paradise Water
Regi: Debora Elgeholm
Lourdes magiska källa besöks varje år av sex miljoner människor – dubbelt så många som som årligen besöker Mecka. I ett collage av röster och omsorgsfullt komponerade bilder ges en annorlunda bild av de vallfärdande pilgrimerna. Bönerna de riktar mot högre instanser är inte bara hälsorelaterade, utan kan handla om grannens störiga musik, hjälp att få ett eftertraktat jobb eller att finna kärleken. Men det gäller att be på rätt sätt.
The Building and Burning of a Refugee Camp
Regi: Dennis Harvey
Sami, Hasiballah och Simon har lyckats göra vardagen nästan dräglig i det provisoriska flyktinglägret på Sandwith Street i centrala Dublin. De lagar mat åt varandra, odlar och målar banderoller i en improviserad konststudio. Tillsammans med irländska vänsteraktivister demonstrerar de för att få tak över huvudet under asylprocessen. Men när den högerextrema anti-invandringsaktivisten och självutnämnda medborgarjournalisten Philip Dwyer dyker upp, försämras läget snabbt.
The Conquest of Space
Regi: Albin Biblom
Hundar, katter och grodor tillhör bara några av de djur som har skjutits ut i rymden. Schimpansen Ham överlever en 16 minuters resa i rymden och en krasch i Atlanten vilket banar väg för Yuri Gagarin, som några månader senare blir den första människan i rymden. Filmen bjuder på ett fascinerande och historiskt bildmaterial daterat mellan 1947-1972 och är en tragikomisk berättelse som väcker flera etiska funderingar kring relationen mellan människa och djur.
The Conquest of Space visas även som utställning på Centrum för fotografi.
Här är filmerna som tävlar om talangpriset New Doc:
Brott8937
Regi: Golaleh Azad och Faheemah Moosajee
Sverige är statistiskt sett ett av världens tryggaste länder. Men är Sverige tryggt för alla? Driven av hat och rasism smetar en man avföring i ansiktet på tre unga kvinnor på en spårvagn i Göteborg. Vad driver en människa att begå en handling som denna? Hur går tankarna hos de tre kvinnorna som blev attackerade? Filmen är en gripande berättelse om att vägra låta någon annan ta ifrån sig sin värdighet och rätt att existera.
Isblink
Regi: Olga Krüssenberg
Berättelser från lokalbefolkningen vittnar om minnen från en plats som befinner sig i förändringens tidevarv. Svalbard ligger i världskartans periferi men samtidigt i klimatförändringarnas kokpunkt. Magiskt glittrande snötäcken samspelar med en mystisk kuslighet där temperaturen från vinterns köld är lika påtaglig som den är sjunkande. I Svalbards spektakulära arktiska landskap ställs den lilla människan i kontrast mot naturens kraft.
Musen martyr
Regi: Ylva Ottervald Flygare
Ett barn talar med sin mamma om våld, missbruk och martyrskap. När musen Martyr blir ledsen och dricker ur en liten flaska blir stämningen i hemmet otrygg och läskigt. Ur barnets perspektiv gestaltas känslor av skam, rädsla, hat och förståelse, i ett animerat hybridformat som sätter fingret på en svårhanterlig livssituation. Genom att gestalta förövaren i skepnad av en mus gjord i ull blir den påtagliga sympatin för barnet lika närvarande som tragisk.
Orden hittar hem
Regi: LéaCati Vallier
En låda fylld med bortglömda brev på en second hand-butik utvecklas till en berättelse som väcker många frågor men som erbjuder desto färre svar. Kanske finns svaren på frågorna i regissörens gammelfarmors sparade brev? Med en kombination av filmat material, animationer och inscannade brev blir filmen en efterforskande historia kring de mysterier och spår som det skrivna ordet kan lämna till eftervärlden.
Party Queens
Regi: Björn Rallare
Hårdrock och hönsuppfödning har en gemensam nämnare som stavas Hampus Klang. Parallellt med livet som turnerande gitarrist i heavy metalbandet Bullet drivs Hampus av ett brinnande intresse för att vinna utmärkelser på hönsutställningar, helst med den egna rasen Party queens. När hjärtat i hemmet – äggkläckningsmaskinen – gör entré, finns ingen återvändo. En varm berättelse om att leva sin dröm och att finna lyckan i två helt olika världar.
Projekt pappa
Regi: Camilla Jämting
I grund och botten är Camilla ganska lik sin pappa. De gillar båda två att provocera och tänja på könsrollerna men från motsatta sidor patriarkatet. Hon är konstnär och feminist, han är en pickup-artist som specialiserat sig på att lära andra män att lyckas med Tinder. Med sin moraliska kompass försöker Camilla navigera i snåriga samtal, som får en humoristisk ton då far och dotter pratar ut under iskalla topless-promenader inspirerade av äventyraren Wim Hof. Vad krävs för att relationen, i en tid av cancelkultur, ska kunna överleva?
Vittne
Regi: Ahmad Al Shehabi
”Om de ser att jag filmar kommer de att avrätta mig.” Med kameran i hand dokumenterar Ahmads syster Manal familjens flykt från kriget i Syrien. Ahmad är 13 år och Manal 18 år då familjen flyr till Sverige. Tio år senare blir materialet en film där de delar de med sig av sina tankar och minnen, samt behovet av att få dokumentera sin berättelse trots konsekvenserna det kunde ha inneburit. Trots de mardrömsliknande scenarion som utspelar sig under flykten finns det utrymme för kärlek och skratt.
Yellow is the Color of Happiness
Regi: Cherine Karam
Marc jobbar på second hand-butiken Depot-Vente, där han designar accessoarer gjorda av kedjor. Likt en fjäril i en urban miljö sätter Marc och hans vänner färg på sin omgivning. Genom en metaforisk liknelse av hur fjärilslarvens unika förvandling växer fram är filmen en tidsresa som följer Beirut från morgon till kväll. Samtidigt utmanas tanken om inte vi människor också är en del av ett ekosystem som kan utvecklas till nya graciösa varelser om vi bara väljer att blomma ut?
Tempo Dokumentärfestival pågår 4 – 10 mars. Hela programmet släpps onsdag 14 februari. Samtliga nominerade filmer visas under Tempo Dokumentärfestival, såväl på biografer i Stockholm, som digitalt. Priserna delas ut vid avslutningsceremonin lördagen 9 mars.