Hoppa till innehåll

Vad och vem uppfattas som autentisk? Hur har synen på det autentiska förändrats över tid? Hur arbetar dokumentären och fiktionsfilmen med begreppet? Vad förenar jakten på det autentiska med jakten på kärleken? I den nya boken Jakten på det autentiska (red. Staffan Julén och Marit Kapla, Teg Publishing 2023) tittar tio forskare och författare närmare på begreppet utifrån dokumentärfilmen och boken Kärlek på svenska.

Bokens texter har skrivits utifrån de intervjuer som Kärlek på svenska bygger på, som både är en dokumentärfilm av Staffan Julén och en bok av Marit Kapla. De båda verken skiljer sig från varandra vad gäller format och urval och väcker frågor om hur sanningen påverkas av att gestaltas. Vem talar? Vem lyssnar? Vad väljs bort?

Frågorna utgör utgångspunkt för fyra tillfällen med filmvisningar och samtal med bokens författare och andra gäster.

Den första delen i seminarieserien skedde den 12 mars under Tempo med premiären av Staffan Juléns film Kärlek på svenska.

Kommande tillfällen:

2 april kl. 14.00
Jakten på det autentiska – vardagsspråk och samtalskonst
Seminarium och filmvisning av Lyubov – kärlek på ryska.
Anna Jungstrand, Sveriges första professor i sakprosa och Johanna Lindbladh, docent i slaviska språk som bland annat forskar om Svetlana Aleksijevitjs författarskap och metod. Moderator: Marit Kapla.
Här bokar du biljetter.

 

4 april kl. 18.00
Jakten på det autentiska – kärleken och skildringen av den
Seminarium och filmvisning av The Swedish Theory of Love.
Emma Engdahl, professor i sociologi, Carin Franzén, professor i litteraturvetenskap, Erik Gandini, filmregissör och professor i dokumentärfilm och Staffan Julén, filmregissör. Moderator: Marit Kapla.
Här bokar du biljetter.

16 april kl.14.00
Jakten på det autentiska – blicken på andra och sig själv
Boksläpp för antologin Jakten på det autentiska och filmvisning av Waiting for Life.
Staffan Julén, filmregissör, Kent Sjöström, docent i teater och Ulf Stenberg, skådespelare och konstnärlig ledare för Teater Fryshuset. Moderator: Marit Kapla.
Här bokar du biljetter.

23 april kl. 14.00
Jakten på det autentiska – filmkonsten, autenticiteten och sanningen
Seminarium och filmvisning av Stories We Tell.
Ulrika Bandeira, programchef, Tempo Dokumentärfestival, Anna Croneman, programchef för drama och film, SVT, Anders Ekström, professor i idéhistoria och Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborg Film Festival. Moderator: Marit Kapla.
Här bokar du biljetter.

Serien görs i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern och Institutet för Framtidsstudier samt Staffan Juléns forskningsprojekt ”Den värsta lögnen är den dokumentära”.

Fler nyheter