Hoppa till innehåll

Under rubriken Digitala speglingar botaniserar vi bland dokumentärer som på olika sätt reflekterar en värld som präglas av en digital verklighet. 

I samband med årets fokus har Tempo bjudit in flera olika skribenter att formulera sig på temat. ”Det har gått trettiotre år sedan den första digitalkameran och World Wide Web introducerades för världen. Konsekvensen är att de gångna tre decennierna har präglats av att bilder och information överförs med stigande intensitet.” Olga Ruin skriver i programtidningen om tankarna bakom årets fokus och de filmer som ingår.

”Jag antar att du som läser det här har en kamera.” Så inleder Stig Björkman sin initierade artikel om årets invigningsfilm And the King Said, What a Fantastic Machine! som berättar om fotografiets utveckling och det digitala livets påverkan på vår mänskliga självbild. Se Maximilien van Aertrycks och Axel Danielsons Sundanceprisade film och kom på invigningsfest måndag 6 mars på Rival!

Susanne Regina Meures film Girl Gang är den första djuplodande inifrånskildringen av en influencers arbetsliv och vardag. Kaly Halkawt skriver om filmen: ”Det är lätt att klanka ner på unga tjejer som säljer smink och ännu mer på de som konsumerar det. Girl Gang blundar inte för den kritiken, men istället för att ställa influencern till svars för hur hennes kanaler bidrar till en destruktiv konsumtionskultur så visar filmen hur vuxenvärlden uppmuntrar den.”

I årets fokus utmanas och kompliceras bilden av den digitala persona vi presenterar på sociala medier. Här kan man bland annat se Manifesto som vann pris för bästa film i Envision Competition på filmfestivalen IDFA. Regissören Angie Vinchito har i sin formförnyande kollagefilm sammanställt videos som ryska barn och ungdomar publicerat på YouTube som visar upp det förtryckande samhället inifrån med helt nya bilder. Filmen visas  i samarbete med DIA lördag 11 mars med efterföljande panelsamtal om våld, barnkultur och dokumentära metoder.

I Theo Montoyas debutfilm Anhell69 skildras en ung queer generation i Medellín, Colombia. Här rör sig relationerna mellan liv och död och filmens namn är taget från den bortgångne vännens instagramnamn som flimrar förbi som ett digitalt spöke. Som förfilm visas Palmer Lydebrants Stockholm, 1982. Visningen görs i samarbete med Cinema Queer som efteråt gör en av sina klassiska bar-takeovers torsdag 9 mars!

Alma Gonzalez-Campo gestaltar med kortfilmen Blå lagunen 2017 sommarkvällsminnen med vänner och fest. Den rappa klippningen mellan suddiga stillbilder och rörliga videos har en ny och experimentell rytm som motsvarar känslan av att scrolla genom mobilens bildbibliotek.

Den underbart urblekta 00-talsestetiken i ryska Marusya Syroechkovskayas How To Save a Dead Friend (bilden) är antitesen till det polerade uttrycket som dominerar på sociala medier. Här presenteras en film som tack vare de billiga digitalkamerorna har kunnat filma en vänskapsrelation över tolv års tid och återge den med vibrerande närvaro.

2013 vann Mia Engberg Tempo Documentary Award för Belleville Baby.  Filmen följdes upp med Lucky One och bildar nu en trilogi med den avslutande delen Hypermoon! ”En punkpoetisk visionär, kanske är det så man främst kan beskriva Mia Engberg. Utifrån en känsla av övermättnad inför samtidens oavbrutna flöde av rörliga bilder undersöker hon den visuella tystnaden inte bara i sina filmer, utan även i sitt forskningsprojekt The Visual Silence.” Läs Julia Nilssons artikel om filmerna i programkatalogen eller på Tempos Hemsida. Engbergs Secrets of the Sun som är med i forskningsprojektet premiärvisas också under festivalen. Här formas ett filmiskt berättande som möter åskådaren på egna villkor i visuell tystnad, med utrymme att fylla i med egna bilder och narrativ. Filmerna visas tillsammans med kortfilmen The Last Name of John Cage av Margaux Guillemard som Engberg samarbetat med över flera år.

Nu är det mindre än en månad kvar till festival och vi kan knappt vänta tills vi får mötas i biomörkret och samtidigt dela filmupplevelser över hela landet genom den digitala strömningssalongen Draken Film!

Läs mer om filmerna som ingår årets fokus och om vilka som visas digitalt i programmet.

Fler nyheter