Hoppa till innehåll

Äntligen! Ta chansen att först av alla se en hel massa dokumentärer som kommer att bli årets snackisar. Som vanligt finns det en stor spännvidd i Tempos utbud: allt från feelgood och humor till mer allvarliga teman. Flera av årets filmer fokuserar på engagemang, aktivism och hur kultur kan förändra samhället – göra skillnad.

Allra helst hade vi velat bjuda in er alla till stor programsläppsfest, men inte riktigt ännu! Däremot kommer festivalen sakta att se ut mer som vanligt genom att omvandlas till en hybrid av fysiska visningar på biografer i Stockholm, i kombination med möjligheten att se årets filmer hemma i soffan. Det fina med detta är att du oavsett var i Sverige du bor kan ta del av festivalen!

HÄR kan du hitta årets program och köpa både biljetter och det digitala festivalpasset. 

Innan ni börjar bläddra i årets program vill vi berätta att nio spännande filmer deltar i vår internationella tävling, Stefan Jarl International Documentary Award, och därmed får svensk premiär under festivalen.

Ett axplock bland de internationella dokumentärerna i årets festivalprogram, från olika sektioner:

Ascension utforskar det samtida Kina och den ”kinesiska drömmen”, som framför allt rör sig om jakten på framgång genom hårt arbete och materiell rikedom. Denna film är även Oscarsnominerad!

Courage handlar om massprotesterna under det belarusiska presidentvalet 2020 och de konsekvenser några skådespelare drabbas av när de gör motstånd mot den sittande regimen.

I The Last Shelter följer vi 16-åriga Esther och Kady som befinner sig i det så kallade ”Migranthuset” i södra Mali. Här finns också andra som är på väg mot drömmen om ett bättre liv i Europa, men också de vars framtidsplaner har gått i kras.

I’ll Stand by You är en skildring av två kvinnor, en psykolog och en polis, i ett litet samhälle på landsbygden i Litauen. I landet pågår en epidemi av självmord, vilket dessa kvinnor försöker sätta stopp för genom samtal, värme och omtanke.

The Witches of the Orient berättar historien om de japanska, kvinnliga textilarbetare som efter stenhård träning blev ett osannolikt framgångsrikt volleybollag, vilket gjorde att de också fick smeknamnet ”häxorna från Orienten” av den västerländska pressen. De vann guldmedalj på hemmaplan under OS i Tokyo 1964 och blev då omåttligt populära och inspirerade till en mängd animé.

I den franska A Story of One’s Own får vi möta fem personer från olika delar av världen som alla är adopterade. De delar generöst med sig av hur detta har påverkat dem under uppväxten och ända in i vuxen ålder.

Ytterligare en filmtitel har tillkommit efter att katalogen gått till tryck. Det är This is Joan Collins av Clare Beavan. I filmen, som ingår i kategorin Music & Arts, berättar den glamorösa brittiska filmstjärnan öppenhjärtigt om sitt extravaganta och händelserika liv.

Hela programmet, biljetter och mer utförliga beskrivningar av de olika filmerna och övriga programpunkter finns att hitta HÄR eller i menyn under fliken ”PROGRAM”.

Fler nyheter