Programmet för Tempo 2022 är släppt!

Äntligen! Ta chansen att först av alla se en hel massa dokumentärer som kommer att bli årets snackisar. Som vanligt finns det en stor spännvidd i Tempos utbud: allt från feelgood och humor till mer allvarliga teman. Flera av årets filmer fokuserar på engagemang, aktivism och hur kultur kan förändra samhället – göra skillnad.

Allra helst hade vi velat bjuda in er alla till stor programsläppsfest, men inte riktigt ännu! Däremot kommer festivalen sakta att se ut mer som vanligt genom att omvandlas till en hybrid av fysiska visningar på biografer i Stockholm, i kombination med möjligheten att se årets filmer hemma i soffan. Det fina med detta är att du oavsett var i Sverige du bor kan ta del av festivalen!

HÄR kan du hitta årets program och köpa både biljetter och det digitala festivalpasset. 

Innan ni börjar bläddra i årets program vill vi berätta att nio spännande filmer deltar i vår internationella tävling, Stefan Jarl International Documentary Award, och därmed får svensk premiär under festivalen.

Ett axplock bland de internationella dokumentärerna i årets festivalprogram, från olika sektioner:

Ascension utforskar det samtida Kina och den ”kinesiska drömmen”, som framför allt rör sig om jakten på framgång genom hårt arbete och materiell rikedom. Denna film är även Oscarsnominerad!

Courage handlar om massprotesterna under det belarusiska presidentvalet 2020 och de konsekvenser några skådespelare drabbas av när de gör motstånd mot den sittande regimen.

I The Last Shelter följer vi 16-åriga Esther och Kady som befinner sig i det så kallade ”Migranthuset” i södra Mali. Här finns också andra som är på väg mot drömmen om ett bättre liv i Europa, men också de vars framtidsplaner har gått i kras.

I’ll Stand by You är en skildring av två kvinnor, en psykolog och en polis, i ett litet samhälle på landsbygden i Litauen. I landet pågår en epidemi av självmord, vilket dessa kvinnor försöker sätta stopp för genom samtal, värme och omtanke.

The Witches of the Orient berättar historien om de japanska, kvinnliga textilarbetare som efter stenhård träning blev ett osannolikt framgångsrikt volleybollag, vilket gjorde att de också fick smeknamnet ”häxorna från Orienten” av den västerländska pressen. De vann guldmedalj på hemmaplan under OS i Tokyo 1964 och blev då omåttligt populära och inspirerade till en mängd animé.

I den franska A Story of One’s Own får vi möta fem personer från olika delar av världen som alla är adopterade. De delar generöst med sig av hur detta har påverkat dem under uppväxten och ända in i vuxen ålder.

Ytterligare en filmtitel har tillkommit efter att katalogen gått till tryck. Det är This is Joan Collins av Clare Beavan. I filmen, som ingår i kategorin Music & Arts, berättar den glamorösa brittiska filmstjärnan öppenhjärtigt om sitt extravaganta och händelserika liv.

Hela programmet, biljetter och mer utförliga beskrivningar av de olika filmerna och övriga programpunkter finns att hitta HÄR eller i menyn under fliken ”PROGRAM”.

Fler nyheter

29 mars 2022

Tempo söker ny verksamhetsledare

Tempo Dokumentärfestival söker ny verksamhetsledare/festivalchef. Vi erbjuder en spännande arbetsplats som är både kreativ, utvecklande och händelserik.

Läs

16 mars 2022

Tack för i år!

Tempo Dokumentärfestival är över för den här gången och vi vill tacka er alla som bidragit till en magisk festivalvecka! Efter sju dagar med över 120 programpunkter känner vi oss stolta, lyckliga och berikade efter alla möten och intryck. Tack för att du varit en del av detta och vi har redan börjat planera inför…

Läs

12 mars 2022

Årets vinnare på Tempo!

Vinnarna i de olika tävlingarna på Tempo Dokumentärfestivals tjugotredje upplaga är nu utsedda. Under lördagskvällen har pristagarna i Tempos sju tävlingskategorier fått ta emot sina utmärkelser vid en ceremoni på Teater Tre i Stockholm.

Läs

12 mars 2022

Dokumentärhelg med radio, dansfilm och digital repris av vinnarfilmer

Film är bäst på bio och näst bäst hemma i soffan. Lyssnar på radio gör vi oftast hemma, men det kan också vara en upplevelse på biograf. På Zita kan du ta del av tio berättelser på tre minuter styck – de radiodokumentärer som ingår i sektionen Radio Short Dox. På söndag eftermiddag har vi…

Läs

11 mars 2022

Sveriges största dokumentärfestival går mot final

Helgen är här och såklart är den fullmatad med filmvisningar på Tempo. Dokumentärer om allt från internationella adoptioner, klassresor, jakten på framgång och status – till engagerat miljöarbete. I år välkomnar vi två nya biografer som samarbetar med Tempo.

Läs

10 mars 2022

Världspremiärer och dokumentärer från hela världen på Tempo

Helgen närmar sig och här kommer några nya axplock ur programmet. Jacob Frösséns nya film Ahmadu, om Ahmadu Jah, ingår i Tempos sektion Music & Arts och får premiär på fredag kväll. Världspremiär blir det också för nästan alla de kortfilmer som ingår i sektionen New Doc, där regissörerna också har chansen att vinna Tempos…

Läs