Sundancetävlande Calendar Girls inviger Tempo Dokumentärfestival

Den 7 mars öppnar 2022 års upplaga av Tempo Dokumentärfestival med den svenska premiären av Calendar Girls, en feelgood-dokumentär om kvinnlig gemenskap med både tårar, humor, åldrande, vänskap men framför allt dans i fokus. Filmen har världspremiär i Sundance strax innan den i mars når Tempopubliken på biograferna, om pandemisituationen så tillåter. Även denna gång kommer delar av festivalen också att kunna ses digitalt i hela landet.

– Det känns väldigt kul att få öppna Tempo med en så färgsprakande, dansant och varm film, säger Ulrika Bandeira, programchef på Tempo. Calendar Girls är en dokumentär som skakar om den förlegade bilden av äldre kvinnor, den glädje som dans och rörelse ger har ingen åldersgräns.

Med glittrande enhörningshorn och paljettshorts dansar de på lastbilsflak, showar i kyrkor och uppträder på ålderdomshem. De är Calendar Girls, Floridas mest hängivna dansgrupp för kvinnor över 60. Varsamma personporträtt varvas med dansscener i sann musikalanda i regissörerna Maria Loohufvud och Love Martinsens debutlångfilm. Kvinnorna i danstruppen vägrar att bli osynliga och tar istället klivet ut i rampljuset med stolthet och glädje.

Filmen får sin världspremiär på den prestigefyllda filmfestivalen i Sundance där den tävlar i sektionen World Cinema Documentary Competition.

Calendar Girls distribueras av Folkets Bio och har biopremiär den 18 mars.

Också under den 23:e upplagan av Tempo dokumentärfestival kommer delar av programmet att kunna ses digitalt i hela landet, men om pandemirestriktionerna tillåter är Tempo tillbaka på biograferna.

– I dagsläget planerar vi för en festival på biograf i samma utsträckning som före pandemin, men givetvis kommer vi att anpassa festivalen till den situation som råder i mars, säger Lisa Taube, festivalchef.

Programmet 2022 kommer också för första gången att innehålla dokumentär scenkonst. Det är teatergruppen Lumor, som har nypremiär på sin kritikerrosade föreställning Tusen bitar – en cold case-tragedi. Föreställningen bygger på skådespelaren Tove Olssons egen familjehistoria och lyfter komplexa frågor om offer och förövare. Tusen bitar är resultatet av en flerårig arbetsprocess, en djupdykning i dagböcker, familjealbum och förhörsprotokoll. För manus står Tove Olsson och regissör är Oskar Thunberg.

Bild ovan från Calendar Girls

Fler nyheter

12 september 2023

Anmälan öppen till Tempos svenska tävlingar!

Nu öppnar anmälan för Tempos tre svenska tävlingar, Tempo Documentary Award, Tempo Short Award och New Doc. Deadline för tävlingarna är den 14 november 2023.

Läs

28 augusti 2023

Tempo söker praktikanter

Vill du praktisera på en dynamisk, rolig och kreativ arbetsplats? Tempo Dokumentärfestival söker praktikanter under perioden oktober 2023 – april 2024.

Läs

16 juni 2023

Samarbeta med Tempo Dokumentärfestival

Tempo letar kontinuerligt efter samarbeten och partnerskap med relevanta aktörer. Har du en idé om samarbete eller vill veta mer om oss? Hör av dig!

Läs

16 juni 2023

Viktiga datum under hösten och vintern

Sommaren står för dörren, men redan nu vill vi tipsa om några viktiga datum i höst och vinter.

Läs

28 mars 2023

Stor publikökning under årets festival!

Ett stort och varmt tack från Tempo till alla som har varit delaktiga i årets festival genom att visa dokumentärer, medverka i samtal, samverka, vara volontär eller publik! Årets festival hade en 45% publikökning från förra året.

Läs

28 mars 2023

Jakten på det autentiska

Vad och vem uppfattas som autentisk? Hur har synen på det autentiska förändrats över tid? Hur arbetar dokumentären och fiktionsfilmen med begreppet? Vad förenar jakten på det autentiska med jakten på kärleken? Frågorna utgör utgångspunkt för fyra tillfällen med filmvisningar och samtal med bokens författare och andra gäster.

Läs