Hoppa till innehåll

Den 7 mars öppnar 2022 års upplaga av Tempo Dokumentärfestival med den svenska premiären av Calendar Girls, en feelgood-dokumentär om kvinnlig gemenskap med både tårar, humor, åldrande, vänskap men framför allt dans i fokus. Filmen har världspremiär i Sundance strax innan den i mars når Tempopubliken på biograferna, om pandemisituationen så tillåter. Även denna gång kommer delar av festivalen också att kunna ses digitalt i hela landet.

– Det känns väldigt kul att få öppna Tempo med en så färgsprakande, dansant och varm film, säger Ulrika Bandeira, programchef på Tempo. Calendar Girls är en dokumentär som skakar om den förlegade bilden av äldre kvinnor, den glädje som dans och rörelse ger har ingen åldersgräns.

Med glittrande enhörningshorn och paljettshorts dansar de på lastbilsflak, showar i kyrkor och uppträder på ålderdomshem. De är Calendar Girls, Floridas mest hängivna dansgrupp för kvinnor över 60. Varsamma personporträtt varvas med dansscener i sann musikalanda i regissörerna Maria Loohufvud och Love Martinsens debutlångfilm. Kvinnorna i danstruppen vägrar att bli osynliga och tar istället klivet ut i rampljuset med stolthet och glädje.

Filmen får sin världspremiär på den prestigefyllda filmfestivalen i Sundance där den tävlar i sektionen World Cinema Documentary Competition.

Calendar Girls distribueras av Folkets Bio och har biopremiär den 18 mars.

Också under den 23:e upplagan av Tempo dokumentärfestival kommer delar av programmet att kunna ses digitalt i hela landet, men om pandemirestriktionerna tillåter är Tempo tillbaka på biograferna.

– I dagsläget planerar vi för en festival på biograf i samma utsträckning som före pandemin, men givetvis kommer vi att anpassa festivalen till den situation som råder i mars, säger Lisa Taube, festivalchef.

Programmet 2022 kommer också för första gången att innehålla dokumentär scenkonst. Det är teatergruppen Lumor, som har nypremiär på sin kritikerrosade föreställning Tusen bitar – en cold case-tragedi. Föreställningen bygger på skådespelaren Tove Olssons egen familjehistoria och lyfter komplexa frågor om offer och förövare. Tusen bitar är resultatet av en flerårig arbetsprocess, en djupdykning i dagböcker, familjealbum och förhörsprotokoll. För manus står Tove Olsson och regissör är Oskar Thunberg.

Bild ovan från Calendar Girls

Fler nyheter

Vinnarna på den 25 upplagan av Tempo Dokumentärfestival!

Vinnarna i de olika tävlingarna på Tempo Dokumentärfestival är nu utsedda. Under lördagskvällen har pristagarna i Tempos sju tävlingskategorier fått ta emot sina utmärkelser. Nedan följer namnen på vinnarna och de som fått hedersomnämnande samt juryns motivering till de respektive …