Sundancetävlande Calendar Girls inviger Tempo Dokumentärfestival

Den 7 mars öppnar 2022 års upplaga av Tempo Dokumentärfestival med den svenska premiären av Calendar Girls, en feelgood-dokumentär om kvinnlig gemenskap med både tårar, humor, åldrande, vänskap men framför allt dans i fokus. Filmen har världspremiär i Sundance strax innan den i mars når Tempopubliken på biograferna, om pandemisituationen så tillåter. Även denna gång kommer delar av festivalen också att kunna ses digitalt i hela landet.

– Det känns väldigt kul att få öppna Tempo med en så färgsprakande, dansant och varm film, säger Ulrika Bandeira, programchef på Tempo. Calendar Girls är en dokumentär som skakar om den förlegade bilden av äldre kvinnor, den glädje som dans och rörelse ger har ingen åldersgräns.

Med glittrande enhörningshorn och paljettshorts dansar de på lastbilsflak, showar i kyrkor och uppträder på ålderdomshem. De är Calendar Girls, Floridas mest hängivna dansgrupp för kvinnor över 60. Varsamma personporträtt varvas med dansscener i sann musikalanda i regissörerna Maria Loohufvud och Love Martinsens debutlångfilm. Kvinnorna i danstruppen vägrar att bli osynliga och tar istället klivet ut i rampljuset med stolthet och glädje.

Filmen får sin världspremiär på den prestigefyllda filmfestivalen i Sundance där den tävlar i sektionen World Cinema Documentary Competition.

Calendar Girls distribueras av Folkets Bio och har biopremiär den 18 mars.

Också under den 23:e upplagan av Tempo dokumentärfestival kommer delar av programmet att kunna ses digitalt i hela landet, men om pandemirestriktionerna tillåter är Tempo tillbaka på biograferna.

– I dagsläget planerar vi för en festival på biograf i samma utsträckning som före pandemin, men givetvis kommer vi att anpassa festivalen till den situation som råder i mars, säger Lisa Taube, festivalchef.

Programmet 2022 kommer också för första gången att innehålla dokumentär scenkonst. Det är teatergruppen Lumor, som har nypremiär på sin kritikerrosade föreställning Tusen bitar – en cold case-tragedi. Föreställningen bygger på skådespelaren Tove Olssons egen familjehistoria och lyfter komplexa frågor om offer och förövare. Tusen bitar är resultatet av en flerårig arbetsprocess, en djupdykning i dagböcker, familjealbum och förhörsprotokoll. För manus står Tove Olsson och regissör är Oskar Thunberg.

Bild ovan från Calendar Girls

Fler nyheter

12 mars 2023

Årets vinnare på Tempo Dokumentärfestival!

Vinnarna i de olika tävlingarna på Tempo Dokumentärfestivals tjugofjärde upplaga är nu utsedda. Under lördagskvällen har pristagarna i Tempos sju tävlingskategorier fått ta emot sina utmärkelser vid en ceremoni på Teater Tre i Stockholm. Under kvällen tillkännagavs också vem som fick Anna-priset som delades ut av WIFT. På söndag 12 mars, mellan klockan 10.00 och 23.59 kommer alla…

Läs

06 mars 2023

Idag invigs Tempo Dokumentärfestival!

Nu inleds veckan som rymmer 14 radioverk, 19 internationella filmer, över 20 regissörsbesök, 35 svenska premiärer och 55 unikt utvalda dokumentärer!  I år har Tempo gjort det lättare att inte behöva välja mellan vad du vill se. Med Tempos Festivalpaket 4 för 3 får du automatiskt den sista biljetten på köpet när du köper fyra vid samma…

Läs

01 mars 2023

Vi höjer prissummorna i alla våra filmtävlingar!

Tack vare ökat stöd från våra bidragsgivare och nya samarbetspartners kan vi i år höja prissummorna i alla våra filmtävlingar! Vi är oerhört glada över att ha inlett ett samarbete med Dagsljus, teknikuthyrning av professionell filmutrustning som skapats av filmarbetare för filmarbetare!

Läs

28 februari 2023

Nu är det bara en vecka kvar till festivalstart!

Med endast sju dagar kvar till det högtidliga öppnandet av Tempo 2023 gör vi sju nedslag i programpunkter som vi ser fram emot!

Läs

22 februari 2023

Spännande gäster, samtal och programpunkter utöver det vanliga väntar om mindre än två veckor!

Tempo är en festival för dokumentära uttryck, det betyder att förutom film finns flera spännande konstformer i programmet, som radio och dokumentär scenkonst!

Läs

15 februari 2023

Årets fokus på Tempo Dokumentärfestival är Digitala Speglingar

Under rubriken Digitala speglingar botaniserar vi bland dokumentärer som på olika sätt reflekterar en värld som präglas av en digital verklighet.  I samband med årets fokus har Tempo bjudit in flera olika skribenter att formulera sig på temat.

Läs