Sundancetävlande Calendar Girls inviger Tempo Dokumentärfestival

Den 7 mars öppnar 2022 års upplaga av Tempo Dokumentärfestival med den svenska premiären av Calendar Girls, en feelgood-dokumentär om kvinnlig gemenskap med både tårar, humor, åldrande, vänskap men framför allt dans i fokus. Filmen har världspremiär i Sundance strax innan den i mars når Tempopubliken på biograferna, om pandemisituationen så tillåter. Även denna gång kommer delar av festivalen också att kunna ses digitalt i hela landet.

– Det känns väldigt kul att få öppna Tempo med en så färgsprakande, dansant och varm film, säger Ulrika Bandeira, programchef på Tempo. Calendar Girls är en dokumentär som skakar om den förlegade bilden av äldre kvinnor, den glädje som dans och rörelse ger har ingen åldersgräns.

Med glittrande enhörningshorn och paljettshorts dansar de på lastbilsflak, showar i kyrkor och uppträder på ålderdomshem. De är Calendar Girls, Floridas mest hängivna dansgrupp för kvinnor över 60. Varsamma personporträtt varvas med dansscener i sann musikalanda i regissörerna Maria Loohufvud och Love Martinsens debutlångfilm. Kvinnorna i danstruppen vägrar att bli osynliga och tar istället klivet ut i rampljuset med stolthet och glädje.

Filmen får sin världspremiär på den prestigefyllda filmfestivalen i Sundance där den tävlar i sektionen World Cinema Documentary Competition.

Calendar Girls distribueras av Folkets Bio och har biopremiär den 18 mars.

Också under den 23:e upplagan av Tempo dokumentärfestival kommer delar av programmet att kunna ses digitalt i hela landet, men om pandemirestriktionerna tillåter är Tempo tillbaka på biograferna.

– I dagsläget planerar vi för en festival på biograf i samma utsträckning som före pandemin, men givetvis kommer vi att anpassa festivalen till den situation som råder i mars, säger Lisa Taube, festivalchef.

Programmet 2022 kommer också för första gången att innehålla dokumentär scenkonst. Det är teatergruppen Lumor, som har nypremiär på sin kritikerrosade föreställning Tusen bitar – en cold case-tragedi. Föreställningen bygger på skådespelaren Tove Olssons egen familjehistoria och lyfter komplexa frågor om offer och förövare. Tusen bitar är resultatet av en flerårig arbetsprocess, en djupdykning i dagböcker, familjealbum och förhörsprotokoll. För manus står Tove Olsson och regissör är Oskar Thunberg.

Bild ovan från Calendar Girls

Fler nyheter

29 september 2022

Anmälan till Tempos tävlingar öppnar!

Nu öppnar anmälan för tre av Tempos svenska tävlingar: Tempo Documentary Award, Tempo Short Award och New Doc. Filmerna får vara producerade tidigast april 2022.

Läs

15 september 2022

Tiny Tempo släpper programmet

Den 6–12 mars 2023 äger Tempo Dokumentärfestival rum för 24:e gången, men innan dess arrangerar vi Tiny Tempo. 12–17 oktober är det dags för den andra upplagan av festivalen med dokumentärer för barn och unga. Programmet har nu släppts och biljetter finns att köpa. Läs mer och boka här. Varmt välkomna!

Läs

15 september 2022

Ida Thorén blir ny festivalchef

Ida Thorén tillträder som Tempo Dokumentärfestivals nya festivalchef den 20 september.

Läs

12 september 2022

Specialvisning av Joyce Carol Oates ”A Body in the Service of Mind”

Tempo bjuder i samarbete med Årsta Folkets Hus in till en filmvisning av Joyce Carol Oates ”A Body in the Service of Mind”. Efter filmen följer ett samtal med filmens regissör Stig Björkman och filmens producent och manusförfattare Stina Gardell, som modereras av Tempo Dokumentärfestivals programchef Ulrika Bandeira.

Läs

17 augusti 2022

Isländsk basket, franska hiphopdansare och svenskt dataspel på andra upplagan av Tiny Tempo

Den 12–17 oktober arrangeras för andra året dokumentärfestivalen Tiny Tempo för barn och unga. Då ges möjlighet att ta del av nya och klassiska dokumentärer om allt från isländska baskettjejer, drömmen om att bli professionell dansare, till att komma ut som queer i högstadiet – och hur en stekhet sommar utspelar sig för 14-åriga Shabu…

Läs

01 augusti 2022

Luchadoras på Järva filmfestival

Välkomna på gratis utomhusbio! Nu på fredag 5 augusti visar vi filmen Luchadoras på Järva Filmfestival.

Läs