För första gången i Tempo Dokumentärfestivals historia inviger en kortfilm festivalen. Den 14 minuter långa Man med duvor är en film om ömhet, äckel och hängivenhet av Lina Maria Mannheimer, som 2019 medverkade på Tempo med långfilmsdokumentären Parning. Man med duvor skildrar en man i Pariskvarteret Marais, som dagligen och till vissa invånares förskräckelse, matar och ser till några av stadens mest avskydda djur. Filmen är med och tävlar om 25 000 kronor i Tempo Short Award, som är festivalens tävlingssektion för korta dokumentärer. Priset delas ut i samarbete med Svenska Filminstitutet. Den 22:a upplagan av Tempo Dokumentärfestival öppnar den 8 mars och pågår till 14 mars. I år är det övergripande temat Tempo flyttar hem och festivalen kommer att vara digital.
Övriga titlar i kategorin Tempo Short Award meddelas vid senare tillfälle. I kategorin för långfilmsdokumentärer som tävlar om TEMPO DOCUMENTARY AWARD är följande titlar nominerade:
ABOLIS RESA av Yasaman Sharifmanesh
ARICA av Lars Edman & William Johansson Kalén
BE MY VOICE av Nahid Persson
DRÖMPRINS av Jessica Nettelbladt
EARTH: MUTED av Mikael Kristersson, Åsa Ekman & Oscar Hedin
FLY SO FAR av Celina Escher
IMADS BARNDOM av Zahavi Sanjavi
Bland de nominerade långfilmsdokumentärerna finns Imads barndom, där filmarna närgånget följt yazidiska Ghazala och hennes två små pojkar som återvänder till irakiska Kurdistan efter två års fångenskap hos IS. Kommer den traumatiserade och aggressive 4-åringen Imad kunna hitta tillbaka till en normal barndom? Världspremiär på Tempo.
Världspremiär blir det också för Fly so far, en skildring från El Salvador där ett missfall kan leda till att kvinnan döms för mord. Filmarna har följt Teodora, som ska avtjäna 30 år i fängelse för att ha mördat sin dödfödda dotter, och hennes och 17 andra kvinnors kamp mot sina orimliga straff.
I Arica gräver filmmakarna i giftskandalen kring Bolidens export av slam till Chile 1985. Det mesta av avfallet hamnade på marken intill en lekplats. Idag, 35 år senare, har en hög procent av invånarna i det lilla samhället drabbats av cancer.
Earth: Muted skildrar tillvaron hos tre odlare i södra Kina som går emot myndigheternas krav på rekommenderad besprutning av livsmedel. Dessa krav har lett till att en stor del av jordens bin nu utrotats och odlarna gör motstånd genom att driva ekologiskt jordbruk och genom handpollinering. Världspremiär på Tempo.
I Be my Voice möter vi journalisten och kvinnorättskämpen Masih Alinejad som har startat en rörelse på sociala medier mot hijabtvång i Iran. Tusentals kvinnor filmar sig själva utan sjal och står upp mot regimen trots att de utsätts för misshandel och fängelsestraff.
I Drömprins får vi följa 27-årige Erik som har könsdysfori och ger sig ut på en lång pilgrimsvandring för att försöka finna meningen med livet och för att läka kropp och själ.
Abolis resa har världspremiär på Tempo och skildrar 17-åringen Abolfazl som efter tre år i Sverige blir utvisad och för första gången i sitt liv landar i Kabul, Afghanistan. Väl där får han besked om att han fått jobb i Sverige, men hur ska han ta sig tillbaka utan att ha ID-handlingar?
Tempo Documentary Award arrangeras i samarbete med Svenska Filminstitutet. Priset är 75 000 kronor och går till filmens regissör. Samtliga nominerade filmer visas under Tempo Dokumentärfestival 8–14 mars, 2021. Priset delas ut till vinnaren på avslutningsgalan lördagen den 13 mars.
Hela programmet och digitala festivalpass släpps den 10 februari här på tempofestival.se.