Hoppa till innehåll

Alltid Amber av långfilmdebutanterna Lia Hietala och Hannah Reinikainen öppnar den 21:a upplagan av Tempo Dokumentärfestival den 2 mars. Filmen följer den ickebinära tonåringen Amber som planerar en utredning inom transvården. Denna uppväxtskildring om stark vänskap, kärlek, svek och att våga lita på människor igen är en av de titlar som speglar det övergripande temat för årets festival: Familj. Filmen är också med och tävlar om 75 000 kronor i Tempo Documentary Award, som är festivalens tävlingssektion för långa dokumentärer.

Nominerade titlar i Tempo Documentary Award 2020:

ALLTID AMBER av Lia Hietala och Hannah Reinikainen
CINEMA PAMEER av Martin Von Krogh
DEN SISTA CIRKUSPRINSESSAN av Åsa Sjöström
IDOMENI av David Aronowitsch
MEN WHO SING av Dylan Williams
MERRY CHRISTMAS, YIWU av Mladen Kovacevic
NINOSCA – THE WOMAN AND THE EMIGRANT’S SONG av Peter Torbiörnsson
SAMTIDIGT PÅ JORDEN av Carl Olsson
SCHEME BIRDS av Ellen Fiske och Ellinor Hallin
TYSTNADEN – EN BERÄTTELSE OM SILENCE av Kristian Petri och Kristina Lindström

DEN SISTA CIRKUSPRINSESSAN
Åsa Sjöström. Sverige, 2020, 58 min.

Cirkus Rhodin är en liten turnerande cirkus som varje år reser runt i södra Sverige. Platsen där de reser sitt tält blir tillfällig bosättning. Simona är sjunde generationens cirkusprinsessa. Hon är uppväxt på cirkusen, som idag drivs av hennes mamma Diana och hon har aldrig arbetat någon annanstans. Den sista cirkusprinsessan är ett närgånget porträtt av en ung kvinna och en utdöende konstform. Vi får följa med bakom kulisserna och följa det dagliga slitet för att få cirkusen att överleva. Kampen, kropparna och kärleken. För några år sedan var de tre generationer som turnerade runt med cirkusen, nu är de två. Är Simona den sista?

SAMTIDIGT PÅ JORDEN
Carl Olsson. Sverige, 2020, 72 min.

När någon går bort är det mycket som ska ordnas innan tiden bland de levande på jorden är över. Samtidigt på jorden handlar om människorna som arbetar i industrin kring döden. Vi följer de som ombesörjer vägen från bårhuset till krematoriet och ner i graven. De vardagliga samtalen som hörs på en arbetsplats sker även här. Väderleksrapporten i radio ackompanjerar en sminkning och en diskussion om värdet av allt-du-kan-äta-bufféer pågår i begravningsbilen. I vida och respektfulla bilder skymtar vi arbetssysslorna och logistiken som utgör en helt vanlig dag på slutstationen.

TYSTNADEN – EN BERÄTTELSE OM SILENCE
Kristian Petri och Kristina Lindström. Sverige, 2020, 58 min, världspremiär!

Kristina Lindström har tidigare porträtterat Astrid Lindgren i Astrid och Olof Palme i Palme (den senare tillsammans med Maud Nycander). Kristian Petri har i sin gedigna filmografi bland annat dokumentären Brunnen om Orson Welles. Här möts de i ett porträtt av den svenska musikrörelsen under 70- och 80-talen och närmare bestämt den legendariska studion i Värmland, Silence Records and Studio, dit artister som Träd, Gräs och Stenar, bob hund, Hedningarna och Eldkvarn vallfärdat genom åren. Ett unikt arkivmaterial och intervjuer tar oss långt från stadens larm till en plats där gemenskap och musik gav utrymme till ett skapande och en sorts familj bortom den traditionella.

IDOMENI
David Aronowitsch. Sverige, 2020, 90 min.

I ett tillfälligt flyktingläger vid den lilla grekiska gränsstaden Idomeni väntar människor på att deras liv ska återupptas. Vi följer två yazidiska familjer från Irak som hoppas på ett nytt liv i Tyskland. Då Nadia och Nawaf kommer till Nordmakedonien stänger gränsen. Yasirs fru är fånge hos IS och hans familj är splittrad i olika länder. Regissören David Aronowitsch som tidigare givit oss I am Dublin och de animerade kortdokumentärerna Slaves och Sharaf skildrar än en gång de orimliga förutsättningar människor tvingas leva under. Genom både barnens och de vuxnas ögon möter vi en värld som för alltid kommer att prägla dem som mött den.

NINOSCA – THE WOMAN AND THE EMIGRANT’S SONG
Peter Torbiörnsson. Sverige, 2020, 100 min.

Den tredje, fristående och avslutande filmen i Peter Torbiörnssons trilogi, som inleddes med De älskande i San Fernando (2001) och följdes upp av Sista Kapitlet (2011). Vi får följa Ninosca genom äktenskap och moderskap, från Nicaragua till Spanien. Flytten gör hon för att se till att barnen får mat och skolgång, men hon flyr också undan sin våldsamme make. I Spanien får hon inte uppehållstillstånd och blir en av Europas många papperslösa. Hennes barn nekas inresa till Spanien och de förblir separerade i mer än sju år. Drömmen är att en dag kunna återvända till Nicaragua och återförenas med sin familj. Frågan är om hon någonsin kommer dit?

SCHEME BIRDS
Ellen Fiske och Ellinor Hallin. Sverige, 2019, 86 min.

Gemma är 18 år och bor i den skotska staden Motherwell som en gång i tiden var känd för sitt stål. När verken stängdes 1997 blev många arbetslösa och samhället har inte riktigt hämtat sig sedan dess. Gemma bor hos sin farbror som föder upp duvor och tränar henne i boxning. Hon vill bort från tillvaron som för ungdomarna i Motherwell präglas av slagsmål, alkohol och fängelsestraff. När hon blir gravid med sin pojkvän ser hon möjligheten till en nystart men glädjen överskuggas av beskedet att en vän blivit överfallen.

MERRY CHRISTMAS, YIWU
Mladen Kovacevic. Sverige, 2020, 90 min.

I den kinesiska staden Yiwu finns över 600 fabriker som producerar julpynt till västvärldens julfirande. Fabrikerna drivs ofta som familjeföretag där människor från hela landet har flyttat in i trånga lokaler och tillverkar pynt året runt. Det finns inga maskiner utan bara människor som arbetar för hand med att fästa glitter på otaliga dekorationer varje dag. Vi får följa några fabriksarbetare närmare – deras konversationer, kärleksproblem, måltider, shopping och när de ringer hem till sina familjer. En observerande dokumentär om traditioner som möter den kinesiska drömmen om oberoende.

CINEMA PAMEER
Martin Von Krogh. Sverige, 2019, 80 min.

I en sliten byggnad mitt i centrala Kabul, det hårt krigsdrabbade Afghanistans huvudstad, ligger biografen Pameer. Den drivs av eldsjälen Said Chaleh som säger att biografen inte bara är underhållning utan också en plats för undervisning. Biografen är skolan och filmerna dess böcker.Förprecis somöveralltivärlden fungerarfilmsom en flyktfrånen vardagmenockså som inspiration och en möjlighet till till ny energi och nya perspektiv. Med avstamp i denna fristad för kultur och de människor som befolkar den berättar Cinema Pameer om ett land i spillror. Men den påminner oss också om att på varje utsatt plats så försökerde som måste vara kvar att skapa en vardag.

Tempo Documentary Award arrangeras i samarbete med Svenska Filminstitutet. Priset är 75 000 kronor och går till filmens regissör. Samtliga nominerade filmer visas under Tempo Dokumentärfestival 2–8 mars, 2020. Priset delas ut till vinnaren på avslutningsgalan lördagen den 7 mars.

Hela festivalprogrammet och biljetter släpps den 5 februari på tempofestival.se 

Fler nyheter

Spetsa öronen och slut ögonen

Kan dokumentärt berättande ske med enbart ljud? Vi säger självklart ja! För andra året i rad bjuder Tempo Dokumentärfestival in till en dag i ljudets ära. Mona Abbasnejad är redaktör för Tempos ljudprogram och lyfter dokumentärens förmåga att påverka.– Jag …