fbpx

Med kameran som vapen

Regissören Violeta Ayala befinner sig på hemlig ort. Till Bolivia kan hon i alla fall inte åka just nu. Även om hon själv tycker att Cocaine Prison är hennes mjukaste film hittills, så väcker den och hennes The Fight sådana aversioner hos makten i hemlandet att det är bäst att hon väntar med att återvända. Däremot kommer hon gärna till Tempo och Stockholm. Och tar med sig Cocaine Prison.

Violeta beskriver sig själv. Vad hon gör med sin oerhört kreativa energi:
– Jag har alltid utmanat status quo. Jag har satt press på den genom ett slags politisk granskning.
Men, säger hon, Cocaine Prison är inte så utmanande. Den är mjuk.
Nåja, kan vi säga som sett det. Knappast. Men den låter personerna vara mjuka, för det är de. Hernan, Mario, Daisy… Filmen börjar symboliskt med myror som bär iväg med kokablad till sin stack. Så landar vi snart i kokainhandel och ett fängelse. Fyllt av fattiga, lokala fångar, ofta inlåsta utan rättegång … De lägst stående.
– Jag var trött på alla amerikanska filmer om drogkrigen. På Pablo Escobar-narrativet. Verkligheten kring droger ser ju inte ut så, menar Violeta. Jag har inte sett en enda ”big fish” i våra fängelser, men hundratals och åter hundratals fattiga. Så vandrade hon in i ett fängelse, erbjöd sig att undervisa i engelska och smugglade då in kameror till några av fångarna så att de kunde skildra sin verklighet.
– Det är bättre att filma det som sker, verkligheten, än att intervjua människor om hur de ser på saker och ting.
–Jag ger mina historier frihet. Jag vet inte hur de slutar, hade jag vetat det hade jag lika gärna kunnat skriva en bok. Jag vill ha film på allt, ha fokus på allt, för jag vet inte vad jag kommer att använda. Och så vill jag förskjuta gränserna. Försöka nå så långt man kan för att utmana status quo. Ta risker för att göra en bättre film. Cocaine Prison tog sex år och hade kanske aldrig blivit en film om jag inte vågat. Man måste bry sig tillräckligt för att göra en sådan resa. En av dem hon brydde sig om var Hernan. Han vill spela i ett band. För att ha råd med trummor till sina syskon bestämmer han sig för att smuggla två kilo kokain till Argentina. Vilket leder raka vägen till fängelse. Violeta Ayala följer honom och hans vän i cellen, den äldre Mario, under flera månader.
– Flera fångar erbjöd sig frivilligt att ta varsin kamera. Några var bättre på att filma än andra. Eftersom det redan fanns så många mobiler kunde fångarna på sin höjd få någon dags isolering för att använda kamerorna, men många kameror hittades och beslagtogs. Violeta däremot var mycket mer hotad över tilltaget.
– Det kan vara livsfarligt där och barn våldtas. Men det farligaste sker på nätterna då vi inte fick vara där. Vakterna gör inget mer än att vakta dörrarna. När jag kom in i fängelset berättade de att man får klara sig helt på egen hand. Men jag hade ju Dan, fotografen, min partner, med mig och han är en stor och stark australiensare (skratt). Och jag är både tuff och också ganska lång för att vara bolivian …
– I fängelserna finns inga rika över huvud taget. Systemet är helt korrumperat. På fler ställen än hos oss. I The Bolivian Case, filmen som jag gjorde tidigare, hamnade tre norska och några bolivianska tjejer i fängelse för narkotikasmuggling. Tjejen som kom från den rikaste familjen fick genast hjälp av norska regeringen att komma ut, den blonda fick hjälp av en glassig herrtidning (!) att betala borgen och resan hem, medan den tredje tjejen hade fel efternamn, Rodriguez. Hon blev kvar i fängelset. Några av de latinamerikanska tjejerna fick sitta i åtta år för det de gjort tillsammans.
– Är vi inte lika mycket värda? frågar hon retoriskt och slår ut med armarna. Så ser världen ut. Och så ser Violetas filmer ut.
– Men jag är trött på att slåss, jag vill att vi satsar mer på kreativitet. Vi fightas hela tiden, till och med på Facebook ska vi ägna tid åt att fightas. Nu vill jag involvera människor, se till att de blir kreativa. Spendera vår energi på rätt saker. När Ayala börjar tala om framtida projekt talar
hon fort och sprakande entusiastiskt och jag får räkna på fingrarna och hittar ett tiotal projekt hon vill göra. Till att börja med får hon komma till Tempo för att prata om sin film och sin kreativa energi.

AYALA OM KOKABUSKEN:
Bolivia tjänar pengar på kokabladen. Att odla koka är inte olagligt i Bolivia till skillnad från i flertalet länder. Det är dock handeln med kokainet. ”Kokabusken har varit en välsignelse och en förbannelse. Utan den hade vi inte brutit 100 år av kolonialism. Fattigdomen för många familjer kunde bara brytas med odlandet av kokablad, precis som i länder som Peru, Mexiko och Colombia”, menar Violeta. Problemet med att tjäna snabba pengar är att man också gör av med
snabba pengar. Och att ingen betalar skatt för dessa inkomster. Så medelklassen växer men ingen betalar för vägar, skolor eller läkare.”

AYALA OM EVO MORALES:
”Bolivias befolkning är mycket ung. Jag är inte gammal, men minns vilket hopp vi satte till Evo Morales. Vi blev glada och stärkta av den positiva påverkan han hade i början. Idag har många i befolkningen bara vuxit upp med bilden av honom som han är nu, en korrupt diktator. Det formar hur unga människor i vårt samhälle tänker.”

VIOLETA AYALA
ÄR: Boliviansk filmare och författare på väg till Tempo.
FILMER: Between the oil and the deep blue sea (2005) om Mauretanien, Stolen (2009) om nordafrikanskt slaveri. The Bolivian Case (2015) om 8 unga smugglare och medföljande rasism, The Fight (2017) om handikappades kamp i Bolivia (ligger ute på The Guardian), Cocaine Prison aktuell på Tempo. Violeta är en av talarna vid Impactdagen 9 mars.

Fredag 9 mars 17.30 på Filmstaden Söder 9
Söndag 11 mars 17.30 Filmstaden Söder 9

 

Leave a Reply