fbpx

Mänskliga rättigheter i fokus på Tempo!

Dokumentärer om mänskliga rättigheter är mer aktuella än någonsin. Tempo är stolta över att presentera flera starka filmer på årets festival där mod och mänskliga rättigheter står i fokus.

STRONGER THAN A BULLET av Maryam Ebrahimi
Saeid Sadeghi är fotografen som under Iran-Irak-kriget under 1980-talet lockade många unga män till fronten med sina vackra och heroiska bilder. Som en stark supporter till den iranska revolutionen var han mer än villig att sprida kampens budskap och många av hans fotografier användes för att skapa krigspropaganda och martyrskap. Men under krigets gång börjar Sadeghi tvivla. Vart är kriget egentligen på väg och är det samma revolution som han och hans folk startade? Idag, 30 år senare, lider han av mardrömmar och ånger. Han fruktar att hans kamera och bilder skickade allt för många pojkar in i en för tidig död. Köp biljett!

THE JUDGE av Erica Chon
Hon sveper in i domstolen och tar plats med självklar pondus, den första palestinska, kvinnliga shariadomaren Kholoud Faqih. Likt i många länder i Mellanöstern har det i Palestina varit närmast renons på kvinnliga domare. I shariadomstolarna, instansen som dömer i familjemål, har det inte funnits någon alls. Inte förrän Faqih kommer. Med stor karisma tar hon sig igenom den ena manliga enklaven efter den andra. För att till sist få en viktig roll i den palestinska domstolshierarkin. Köp biljett!

THE DEMINER av Hogir Hirori & Shinwar Kamal
Har du aldrig mött en verklig superhjälte kan du göra det på bio nu. Många tusen minor har de senaste 15 åren sprängt sönder människor i irakiska Kurdistan – i krigen efter Saddam Husseins fall. Major Fakhir är 8-barnsfar, men går ändå rakt ut i de livsfarliga minfälten med en liten avbitartång och oskadliggör dem. Köp biljett!

ONE DAY IN ALEPPO av Ali Alibrahim
En dag i Aleppo. Vad kan man säga mer? Ingen mat, inget vatten, inga hela hus, inga begravningsplatser, inga sjukhus. Men bomberna fortsätter att falla ändå. Krossa allt i sin väg. Det finns fortfarande tusentals oskyldiga människor kvar här inne. Fångade. Och de måste fortsätta att leva. Köp biljett!

SOUFRA av Thomas A. Morgan
Burj El Barajneh är ett av världens största flyktingläger. Beläget i utkanten av Beirut, Libanon. Här träffar vi Mariam – entreprenör och kock – som tillsammans med några vänner startar cateringföretaget Soufra. Genom sin utsökta mat blir det succé i Beiruts innekretsar. Med drömmen att expandera genom att köpa en foodtruck, börjar Mariam ta körlektioner och utbilda sina kockar till att jobba på en liten yta. Men allt eftersom verksamheten växer så ökar också problemen… Köp biljett!

 

Leave a Reply