fbpx

Att övervinna det mörkaste

Det tog henne mer än tjugo år att komma över sin första kärlek. Komma över hur han slog, misshandlade, mobbade och ströp henne. Två decennier efter att hon flytt från Steve söker hon upp honom. För att försöka förstå. För att kanske bli fri från mardrömmarna. Den omskakande, starkt självutlämnande A Better Man och dess huvudperson Attiya Khan kommer till Tempo.

A Better Man är en tuff upplevelse. Den är gjord av kanadensiska Attiya Khan och tar tag i det ungdomstrauma som färgat hela hennes liv. Misshandeln från sin älskade. Våld i hemmet. Dokumentären om hur de två möts igen är en psykologiskt läkande uppgörelse – för alla parter, inklusive oss i salongen.

Tjugo år hade gått och Attiya hade, som advokat, gjort det hon svurit på att göra, ägnat sitt liv åt att hjälpa andra som blivit misshandlade av sina partners. Men det behövdes en riktigt tuff arbetsdag med ett antal svåra samtal för att frågan skulle infinna sig.

– För första gången undrade jag varför så många män gör illa människor som de bryr sig om. Kan någon som är våldsam lära sig att sluta vara våldsam? Som så ofta tar kvinnan själv på sig en skuld. Frågorna ledde mig till att fundera på min egen situation: varför hade Steve, min första kärlek, angripit mig? Jag ville veta om det grova våld han använde då hade påverkat hans liv sedan, och bestämde mig för att ta kontakt med honom igen. Höra om han kunde tänka sig att prata om det framför en kamera. Han sa att om vår historia kunde hjälpa en enda person att välja en annan väg och inte använda våld, så skulle hans medverkan vara värd det.

Så kom A Better Man till. De hade stött på varandra någon gång då och då i Toronto, skapat nya liv, men tystnad dem emellan om det viktigaste hade rått till dess. Trots att nära nog dödlig misshandel hade ägt rum ett antal gånger. Så satte de sig på varsin stol mitt emot varandra. Med en kamera. Och långsamt och smärtsamt började de att nysta.

– Det primära med filmen var förstås att våra samtal skulle vara ett verktyg för andra drabbade. Och den tanken fick mig att våga mycket mer än jag tänkt när jag närmade mig Steve. Det var likadant för honom tror jag. Att sitta ner ihop och göra en film för andra, att vara den som delger andra något så oerhört starkt, och som vi vet fortfarande är där ute idag, det stärkte mig oerhört.

Men själva tiden med Steve kom också att bli terapeutiskt viktig. Att få dessa samtal, som kunde pågå i timmar, filmade likaså. För Attiya att kunna se dem efteråt. Se hur hon vågar se honom i ögonen.

– Ja, att se mig själv berätta för Steve vad han gjort mot mig. Jag hade inte förväntat mig att mina egna sår skulle börja läka under tiden som jag gjorde A Better Man. Jag hade förväntat mig att jag skulle känna en väldigt smärta igen, men det blev tvärtom. Jag levde med så många olika trauman från Steves och min tid av dagligt våld. Många runt omkring mig då trodde, när det hände, inte riktigt på hur illa utsatt jag var. Steve var mitt enda vittne. Så genom att han lyssnade på mig, fick jag hjälp att komma ihåg en del av vad han gjorde. Att han medgav att historien faktiskt var som jag beskrev den var oerhört helande.

A Better Man blir en stärkande upplevelse även för hundratals andra som ser filmen världen över.

– Det är meningen. Men samtidigt är A Better Man min story. Det var jag som bjöd in Steve, det var mitt val. Det betyder inte att jag tycker att alla kvinnor ska bjuda in dem som gjort dem illa. Valet jag gjorde är inte för alla, men jag hoppas att A Better Man får människor att fundera på hur de kan arbeta för att kunna komma ut på andra sidan. De som blivit utsatta har ju sällan varit de som får frågan om vad som behövs för att de ska känna den säkerhet, rättvisa och det läkande man behöver som människa.

Attiya Khans dokumentär har blivit ett verktyg som hjälper människor att inleda svåra diskussioner om ett ämne som det, trots, metoo-upprop, är alldeles för tyst om.

– Jag hoppas också att publiken funderar på de gånger som de har gjort någon illa. Sanningen är ju att vi alla är kapabla att skada andra. Jag hoppas att vi kan fråga oss själva vad det innebär att vara ansvarig för något, och hur jag kan hjälpa den som jag skadat att återfå känslan av säkerhet och lugn.

Det handlar inte bara om att öppna ögonen på folk.

– Många tackar också efteråt mitt team för att vi flyttat samtalen kring våld i hemmet till källan till problemet. En del människor är också väldigt tacksamma att få Steves röst. För historiskt sett har tyngden alltid legat på kvinnans axlar.

Att få ta del av – eller att dela – traumatiska händelser hjälper …

– Jo, jag får mejl, brev och reaktioner varje dag från dem som sett filmen. En del berättar hur de utsatts för våld. Andra hur de har tillgripit våld. En del förklarar hur de älskar och bryr sig om någon som använder våld.

– Men jag vill verkligen att publiken ska lämna salongen med en känsla av hopp, att våld i hemmet kan förhindras. Det gör mig mycket glad när jag får höra att filmen faktiskt är en viktig del i något.

Nu längtar hon efter att så småningom kunna få göra en helt annan film. Luften under vingarna är tillbaka.

A BETTER MAN

Fredag 9 mars 18.30 Victoria 2

Söndag 11 mars 10.30 Bio Rio (med efterföljande samtal i samarbete med Män för jämställdhet)

AV: Attiya Khan, Kanada.

Mer info om filmen, guide för män och kvinnor med närhet till våld, liksom mer om våld inom hemmet: abettermanfilm.com. Här finns också en diskussionsguide för både män och kvinnor. Liksom olika tips på hur man kan förhindra och hjälpa andra människor.

EXEMPEL PÅ SVENSK HJÄLP: valdmotnara.sekvinnofridslinjen.seallakvinnorshus.org

Leave a Reply