Årets fullspäckade program släpps idag!

I årets festivalprogram tar Tempo temperaturen på samhället och dess individfixering, med det övergripande temat persona. Närmare 100 dokumentärer ingår i programmet med ämnen som spänner alltifrån familjehemligheter, mat och ikoner inom musik, konst och mode till politiska frågor som rasism, nazism och terrorism.  

I den danska succéfilmen The Stranger uppdagas många hemligheter. Filmens huvudperson Amanda tror att hon träffat sitt livs kärlek, men han visar sig snart vara någon helt annan. Historien som blev en riksnyhet i Danmark gestaltas här av Amanda själv och en skådespelare som pojkvännen Casper. I Better Man söker regissören Attiya Khan upp sin ungdomskärlek för att försöka få svar på varför han utsatte henne för grov misshandel under deras relation. Det är 20 år efter att hon till slut lyckades fly förhållandet och hon undrar hur han ser på det han gjorde. Kan man förändras som förövare?   

I dokumentären Eating Animals skildras livet för småskaliga amerikanska bönder som slåss mot landets kött- och djurindustri, en film som bygger på Jonathan Safran Foers bok Äta djur. I Soufra möter vi kvinnorna som mot alla odds startar ett cateringföretag i ett stort flyktingläger strax utanför Beirut.  

Ikonen Marianne Faithfull berättar i Faithfullom sitt omvälvande liv som rocksångerska och skådespelare. Ett lika fascinerande som överraskande porträtt ges också av en annan ikonisk artist med mycket persona i Grace Jones: Bloodlight and Bami. 

Bland alla de filmer som får svensk premiär finns också  The Final Year om Barack Obama-administrationens sista år vid makten. I filmens fokus står Obamas utrikespolitiska team och allt de ville genomföra innan maktskiftet. I Back to the Taj Mahal återvänder några av de överlevande till brottsplatsen, efter terrordådet 2009 på ett lyxhotell i Mumbai, där många oskyldiga fick sätta livet till.  

Tempo erbjuder också mycket mer än dokumentärfilm. För första gången gästar vi Audiorama, Sveriges nationalscen för lyssnandet med inte mindre än 21 högtalare från golv till tak. Här ges tillfälle att lyssna på internationella radiodokumentärer, simbassängsljudverk och specialcurerade skatter. På Centrum för fotografi förkovrar vi oss i den dokumentära fotokonsten. Dessutom ger vi oss in i ett virtuellt Aleppo genom ögonen på tonåringen Mohammed när VR-upplevelsen Future Aleppo besöker Tempo.  

Program och biljetter till den 19:e upplagan av Tempo Dokumentärfestival hittar du här. 

Den 7 februari firas programsläppet på Hornhuset, på Långholmsgatan 15 B vid Hornstull, från kl 17.00. Varmt välkommen – de 50 första bjuds på en drink! Läs mer här.

Leave a Reply