Dokumentären om Rikard Wolff invigerTempo

Tio svenska långfilmsdokumentärer har nominerats till tävlingen Tempo Documentary Award. Festivalen invigs med Rikard, om nyligen bortgångne Rikard Wolff – en av Sveriges största och mest omtyckta artister och en ikon inom hbtqrörelsenRikard är en av de dokumentärer som speglar det övergripande temat för festivalen: Persona. 

Svensk premiär blir det också för Cinema Pameer, vars handling kretsar runt en biograf i Kabul och samtidigt ger en inblick i det vardagliga livet för den afghanska befolkningen. 

De nominerade filmerna i Tempo Documentary Award 2018: 

Cinema Pameer av Martin von Krogh 

En bra vecka för demokratin av Cecilia Björk 

Leva. Älska av Mette Aakerholm Gardell 

Lida av Anna Eborn 

Lyubov – kärlek på ryska av Staffan Julén 

Rikard av Julia Stanislawska 

Silvana – Väck mig när ni vaknat av Mika Gustafson/Olivia Kastebring/Christina Tsiobanelis 

Stronger than a Bullet av Maryam Ebrahimi 

That Summer av Göran Hugo Olsson 

The Deminer av Hogir Hirori 

Bland de nominerade dokumentärerna finns That Summer, vars titel hänvisar till sommaren 1972. Genom unikt återfunnet material berättas historien om den excentriska moder-dotter-duon ”Little Edie” och ”Big Edie” i deras förfallna hem i East Hampton. Materialet är inspelat åren innan premiären av Grey Gardens (1975) och var början på en film av Peter Beard och Jackie Onassis yngre syster Lee Radziwill som aldrig blev till. 

Kärlek är ett tema som genomsyrar många av de nominerade filmerna. I Leva. Älska möter vi några av de äldre på ”Regnbågen seniorboende”, Sveriges första boende för hbtq-personer. Många äldre tvingas åter in i garderoben när de flyttar till äldreboenden men på Regnbågen startas nya vänskaper, romanser och liv! I Lida skildras livet för en äldre kvinna ur den svenskspråkiga minoriteten i Ukraina som inleder en romans med en rysk man. Dokumentären Lyubov – kärlek på ryska bygger på ett urval av de intervjuer nobelpristagaren Aleksijevitj gör för sin nästa bok om kärlek. Silvana – Väck mig när ni vaknat är en intim kärlekshistoria och en resa genom artisten, feministen och antirasisten Silvanas liv i offentligheten och privat. 

I motsats till kärlek skildras också krig: i Stronger than a Bullet möter vi fotografen Saeid Sadeghi som fotograferade Iran-Irakkriget på 80-talet, och vars fotografier har använts i propagandasyfte. Den irakiske åttabarnsfadern Fakhir som porträtteras i The Deminer, väljer att försöka rädda oskyldigas liv genom att själv utsätta sig för ständig livsfara när han desarmerar minor i det krigshärjade Mosul. 

Dokumentären En bra vecka för demokratin åskådliggör på ett skarpt sätt Sveriges största politiska evenemang: Almedalsveckan. Filmen vänder blicken mot kulisserna snarare än mot scenen, visar nervositeten under talarnas förberedelser och beskriver det massiva medieuppbådet och hur politiska händelser skildras. 

Tempo Documentary Award arrangeras i samarbete med Svenska Filminstitutet och Influence Film Club. Priset är 75 000 kronor och går till filmens regissör. 

Samtliga nominerade filmer visas under Tempo Dokumentärfestival 5–11 mars, 2018. Priset delas ut till vinnaren på avslutningsgalan lördagen den 10 mars.  

Hela festivalprogrammet och biljetter släpps den 7 februari på tempofestival.se  

Leave a Reply