Persona är temat för Tempo Dokumentärfestival 2018

Tempo Dokumentärfestival har valt det övergripande temat Persona för att ta temperaturen på samhället och dess individfixering. Begreppet Persona beskrivs inom psykologin som den roll individer spelar i sociala sammanhang, det beteende som de visar upp för omvärlden.

Temat genomsyrar många av festivalens dokumentärer, till exempel Oscaraktuella Agnès Vardas Cannesbelönade Faces Places, tjeckiska A Marriage Story – där filmaren följt ett par under hela 35 år – och The Judge, om den första kvinnliga palestinska shariadomaren. Totalt presenteras över 100 dokumentärer under festivalen som äger rum för 19:e gången 5–11 mars 2018. Den schweiziske psykiatrikern och författaren C.G. Jung, (1875–1961) beskrev redan på sin tid begreppet Persona som ”en sorts mask konstruerad dels för att göra ett intryck på andra, dels för att dölja individens sanna natur”. Idag möter vi personor varje dag – i media, på stan och inte minst i alla flöden på sociala medier.

– Möjligheterna att skapa den mask Jung talade om har stärkts och blivit en naturlig del av mångas vardag. Att ta in detta i såväl programmet som kommunikationen kring festivalen känns spännande och aktuellt, säger Lisa Taube, festivalchef.

Melissa Lindgren, festivalens konstnärliga ledare, fortsätter:
– Tittar vi specifikt på det professionella dokumentära berättandet slås vi av mängden porträtt i senare års produktioner, mer eller mindre konstruerade. Under festivalen i mars vill vi också titta närmare på hur det dokumentära berättandet förhåller sig till karaktärer i bild – är det personor eller är det personer vi möter?

Faces Places (Agnès Varda, Frankrike)
Agnès Varda är tillbaka med en färgsprakande dokumentär för att på sitt vis undersöka det samtida franska samhället. Tillsammans med Frankrikes svar på konstnären Banksy, den egensinniga ”JR”, ger hon sig ut på en resa för att skildra människors liv och öden med hjälp av en mobil fotoautomat. Faces Places är en film som inte bara kommer nära personorna Varda och ”JR”, vi får också träffa karaktärer som varit viktiga i Vardas konstnärskap. En filmisk resa fylld av kärlek, katter och gatukonst.
Faces Places är nominerad till Stefan Jarl International Documentary Award och får svensk premiär under Tempo. Filmen vann Golden Eye Documentary Prize i Cannes 2017 och distribueras av Folkets Bio. Svensk biografpremiär 23 mars 2018.

A Marriage Story (Helena Třeštíková, Tjeckien)
Under ett långt äktenskap hinner många saker inträffa och makarna Strnadovis är inget undantag. Under 35 år har dokumentärfilmsveteranen Helena Třeštíková följt deras liv tillsammans. Från bröllopskyssen via barnafödslar, uppbyggandet av ett familjeföretag till så småningom barnbarn. Men livet är ingen dans på rosor och Strnadovis stormiga förhållande tar vägar ingen av dem kunnat ana.
Helena Třeštíková är en av den internationella dokumentärfilmens absoluta giganter. Känd för att jobba med långa processer har hon nu överträffat sig själv med ett projekt som pågått i över 35 år. A Marriage Story får svensk premiär under festivalen och kommer att tävla om Stefan Jarl International Documentary Award. Třeštíková kommer att besöka Tempo och hålla en master class under festivalen.

The Judge (Erika Cohn, USA)
När Kholoud Al-Faqih som ung advokat för första gången ansökte om att vidareutbilda sig till domare möttes hon av skratt och skepsis, inte minst från Palestinas överdomare. Men bara ett par år senare blev hon utnämnd till den första kvinnliga domaren verksam inom shariadomstolen. I The Judge får vi lära känna den karismatiska kvinnan bakom domarkappan, och följa hennes radikala resa för kvinnors rättigheter i Palestina.

Filmen får svensk premiär under Tempo Dokumentärfestival.

Hela festivalprogrammet och biljetter släpps den 7 februari 2018 på tempofestival.se

 

Leave a Reply