Utopier och uppbrott på årets festival!

Temat på 15 års-jubilerande Tempo Dokumentärfestival är Utopia. Festivalen lyfter fram dagens utopier och visioner med en rad filmer, samtal och spännande gäster. Vi vill inspirera till nytt tänkande och visa på behovet av utopier för att utveckla samhället.

Dagens utopiker
Varje dag kan du möta ”Dagens utopiker” på Debaser Strand, däribland sjufaldigt grammisnominerade Jenny Wilson, författaren och journalisten Ingela Lind och Svenska Filminstitutets vd Anna Serner. Som inledande utopiker bjuder vi på Nina Björks nya text om utopier, specialskriven för Tempo Dokumentärfestival.
Läs Nina Björks text här

Att skiljas inviger årets Tempo!
Som öppningsfilm för festivalen presenterar vi stolt den svenska premiären av Att skiljas av Karin Ekberg. En nära och tragikomisk skildring av hennes föräldrars skilsmässa. Karin Ekberg har gjort en otroligt stark debutfilm som lyckas fånga det privata och samtidigt spegla det allmängiltiga. Det är en modig film med både humor och värme om livets komplexitet.

-För fyra år sedan visste jag inte att Att skiljas skulle bli en långfilm. Det enda jag ville var att fånga året då mina föräldrar efter 38 år bröt upp från varandra. Jag är nu väldigt stolt över att få öppna Tempofestivalen och den unika chans det innebär för filmen att nå sin publik, säger regissören Karin Ekberg.

Kolla trailern till Att skiljas

Här är några av filmerna som har kopplingar till temat Utopia:
Freak Out av Carl Javér – om ett försök att skapa ett utopiskt samhälle. Ett gäng dadaister, feminister, veganer och hippies flyttar i början av 1900-talet upp på ett berg i Schweiz och bildar där en normbrytande koloni. Gruppen tar avstånd från det övriga samhället och ägnar sig bland annat åt fri sexualitet, vilket blir en totalkrock gentemot den viktorianska samtiden. Många celebra gäster kom dit och blev inspirerade bl a Herman Hesse, Mary Wigman och Franz Kafka.

Kolla trailern till Freak Out

Everyday Rebellion av The Riahi Brothers – om aktivism och demokratirörelser runt om i världen. Den uppmärksammade festivalfavoriten tog sin början i ett transmediaprojekt som också presenteras under festivalen. Filmen får svensk premiär på Tempo och regissörerna kommer att finns på plats under festivalveckan.

Kolla trailern till Everyday Rebellion

Sepideh – Reaching for the Stars av den danska regissören Berit Madsen – om den unga iranska flickan Sepideh som drömmer om att bli astronaut och vägrar att följa sin utstakade väg.

Kolla trailern till Sepideh – Reaching for the Stars

Galapremiären och invigningen av Tempo Dokumentärfestival äger rum på Folkoperan den 4 mars.

Hela programmet och biljettsläpp 4 februari!

Bilderna ovan är från Att skiljas av Karin Ekberg och Freak out av Carl Javér.

Leave a Reply