fbpx

Edvard Stokstad

Short Dox Radio

Sjunk ner i en saccosäck, slut ögonen och lyssna till berättelserna som kommer till dig. Alla bidragen i tävlingen Short Dox Radio spelas upp på Salong 4, Barbro som under några timmar förvandlas till en stämningsfull ljudoas. I denna årliga tävling får det fria berättandet ta plats. Ramen är densamma som tidigare år: En radiodokumentär på max tre minuter vinner 5 000 kronor. Förra året gick priset till Juana Owusus radiodokumentär Vänner. På mindre än tre minuter lyckades hon på ett direkt och avskalat vis förmedla smärtan i att bli bortvald av en vän.

Priset Short Dox Radio instiftades av Bengt Bok, professor i radioproduktion vid STDH.

Årets bidrag i Short Dox Radio är följande: 

Inbrottet av Clara Lowden
En eftermiddag när Shant Ohan kommer hem från skolan upptäcker han att ytterdörren är uppbruten. Är tjuvarna kvar i huset – och har de hittat gömstället med hans veckopengar?

Inget spel – det är en livsstil av Johan Essén Trygg
“The world around you is not what it seems”. Så lyder slogan till mobilspelet Ingress som stigit alltmer i popularitet under senaste åren. Men majoriteten är ännu ovetandes om detta spel som uppmuntrar till fysisk rörelse, och att vår värld är full av mystiska portaler. Under en gråmulen höstdag i Malmö får vi följa med en inbiten spelare som berättar vad han, och många andra, egentligen gör med ögonen djupt insjunkna i displayen på sina mobiltelefoner.

Jag står under och liksom vaktar av Michaela Lundell
Om barn som klättrar i träd och en livrädd mammas dilemma.

Den skumma tvättmaskinen av Bella Persson
En berättelse om när jag skulle tvätta på mitt internat. Det började utan problem men sedan hände någonting skumt som gjorde mig rädd och panikslagen.

Livmoder av Nanna Hallberg
Nanna gör en abort men den är inte så rolig som hon trodde den skulle vara, (spoiler alert) hon blir besviken

Mål B5502-14 av Per Lagergren och Patric Simmerud
Föreställ dig en plats utan ihågkomna känslor eller dofter. En plats där allt är avskalat och förenklat. En plats dit du bara måste åka.

Rädslor av Christina Schippa
Har du varit rädd någon gång eller är du rädd för något? Tomas, Marko och Gabriel, alla del av Ung Redaktion på Radio Total Normal, berättar om sina upplevelser av rädsla.
Medverkande: Tomas Johansson, Marko Saarikoski och Gabriel Andersson
Stor tack till Emma Lundenmark för hennes engagemang och värme, till Gustav Sondén för teknisk hjälp och till Radio Total Normal www.radiototalnormal.se och Fanzingo för sitt arbete för att motverka fördomar om psykisk ohälsa

Passageraren av Sara Villius
En elvaårig flicka berättar om när hon blir upphämtad av sin mamma efter träningen. När de ska köra hemåt hoppar en knivskuren man in och sätter sig i baksätet.

Som tjuv i natten av Anna Jonasson
Jani har fått höra av en pastor att världen ska gå under imorgon. Hur ska han spendera sin sista dag på jorden? Finns det någonstans att fly? Kan han göra något för att bli räddad? I ”Som en tjuv om natten” vädrar han sin oro med sin syster Zonfira.

Vittnet av Sara Villius
En åttaårig flicka berättar om när hon handlar i mataffären med sin mamma och lillasyster. Precis när de står vid kassan och ska betala utsätts butiken för ett rån.