fbpx

Noncitizen: Filmare i exil

Det nomadiska film- och kulturprojektet Noncitizen bjuder in till två dagar på teatern Dramalabbet med filmvisningar, seminarium, workshops och middag för att samtala kring bilders makt och vem som har makt över bilden, med filmarbetare och journalister i exil. Hur skapar vi bättre förutsättningar för människor med egna upplevelser av flykt att skildra vår samtid? Hur kan vi öppna upp och demokratisera Europas filmbransch? Vem tittar på vem och varför?

Tillsammans diskuterar vi vår roll och vårt ansvar som filmarbetare i den krisartade situation som Europas gräns- och migrationspolitik skapat. Noncitizen vill hitta vägar för filmarbetare och journalister i exil (med eller utan asyl) att producera och nå ut med egna verk. Noncitizen vill även öppna upp för samarbeten mellan europeiska och utomeuropeiska upphovsmän. Vi bjuder in exilfilmare att visa material och delta i seminarier kring vår tids viktigaste frågor. Filmare i exil avslutas med en middag och helkväll, mot gränskontroll och för ett öppet Europa.

Reservera en plats!
Du behöver inte OSA inför middagen på fredagen (11/3, 18.00-01.00), men du kan reservera en plats! Förra året blev kön så stor att vi fick tyvärr inte in alla till middagen. För att säkra en plats på Dramalabbet kan du skicka ett mail och reservera med namn till info@noncitizen.sePlatserna kommer att hållas fram till 17.30, så kom tidigt för att bekräfta din närvaro.

Noncitizen gästerna: Mohamed Harb, Mohammed Al-Saud, Afrah Nasser, Shahram Khosravi, Maher Abdel Aziz, Samira Motazedi, Alireza Teimori, Sara el Kelany, Alexander Mahmoud, Elham Sameri, Merry Massoud, Firas Haki, Zakaria Mohamed Ali, Saadeldin Ibrahim, Dalia Alfargahl, Mousa Elias, Sohair Chkair & Rakhsha Razani.
Läs mer om några av gästerna längre ner. 

Schema: 

Torsdag 10/3, 10.00–18.00:
10.00
Dörrarna öppnas till Noncitizen frukost.
Ta en kaffe, träffa de inbjudna gästerna och upptäck vad som kommer att hända de kommande 48 timmarna.

11.00 Inledande tal: Shahram Khosrvi
Om exilsituationen och den ständiga närvaron av frånvaro. 

Seminarium: Hanna Högstedt, Roozbeh Janghorban och Lisa Partby
Om hur man kan integrera den svenska filmen i världen.  

14.30 Filmvisning – The Death Tunnel (20 min) av Mohamed Hard

Seminarium: Exil inne och utanför Gaza
Modererat av Abed Loutfi och Mohamed Harb (via Skype från Gaza)

15.30 Bilder i exil – panelsamtal
Firar Haki leder samtalet med samtliga gäster.

16.30 Filmvisning – On the Bride´s Side (98min) av Antonio Augugliaro, Gabriele del Grande och Khaled Soliman al Nassiry.

Fredag 11/3, 10.00–18.00:
10.00  Dörrarna öppnas till Noncitizen frukost.
Börja dagen med en kopp kaffe tillsammans med de inbjudna gästerna. 

11.00 Gränsernas absurditet
En work in progress presenterad av den Syriska journalisten, aktivisten och filmskaparen Mohammed Al-Saud tillsammans med Anna Weitz, producent och medföljande samtal med Afrah Nasser, journalist och bloggare från Jemen.

Filmvisning The Break
En rekonstruktion av tid och rum från ett Syriskt fängelse av Mohammed Al-Saud.

12.30 Filmvisning The Wait (47 min) av Maher Abdel Aziz.

Seminarium: Maher Abdel Aziz och Shahram Khosravi om erfarenheten om tid och rum om migrationens tillstånd.

Live performance av Merry Massoud.

14.00 Filmvisning Min vän Iliad (10 min) av Felipe Illezca, Zahra Abdullahi, Sara El Kelany och Amir Hafad.

14.10 Filmvisning Jag är en flykting (39 min) av Alireza Teimori.

Seminarium: Alireza Teimori, Sara el Kelany och  Anna Persson om att filma vänner som inte får stanna kvar.

15.30 Filmvisning To Whom it may Concern (16 min) av Zakaria Mohamed Ali.

Seminarium: Zakaria Mohamed Ali, Sharmarke Binyusuf och Ahmed Abdullahi om att filma vart du befinner dig.

Saadeldin Ibrahim läser upp One of Millions.

Samira Motazedi läser upp I am no loger illegal, but what I am?

Filmvisning Normal Life (3 min) av Parvaneh Hajilou och Maja Kekonius

16.30 Paneldiskussion – Bilder i exil
Firas Haki leder en paneldiskussion med de inbjudna gästerna.

18.00-01.00 Noncitizen middag/Dinner against Borders (40 SEK eller så mycket du har råd med).
Kom och ät middag med de inbjudna regissörerna, författarna och poeterna. Det bjuda på Georgisk buffé, videokonst, poesi, delade filmidéer och nya samarbeten mellan gränserna. Tal kommer att hållas av HBTQ-aktivisten Dalia Alfargahl och illustratören Rakhsha Razani, textuppläsningar läses upp av Alexander Mahmoud, författare bakom Mellan rummen (2016) och Samira Motazedi. Live musik av Mousa Elisa och Sohair Chkair.

 

Kort om några av gästerna: 

Maher Abdulaziz
Konstläraren och filmskaparen Maher Abdulazis från Damaskus kommer till Stockholm för att visa sin film The Wait, en introspektiv skildring av mötet med Luleå, tid och väntan under en asylprocess. I filmen talar han om hur han alltid hatat att vänta. vänta på en vän, vänta på att något ska hända. Efter filmvisningen hålls ett samtal mellan Mahed Abdulazis och socialantropologen Shahram Khosravi om upplevelsen av tid i tillstånd av migration och exil. 

Mohammed Harb
Mohamed Harb från Gaza är konstnär, målare och skulptör som för några år sedan började göra kortfilm. Med access till berättelser som andra saknade plockade han upp kameran och började dokumentera utgrävningarna av tunnlar för att smuggla människor från Gaza till Egypten. Mohamed är fast i Gaza, men trots detta är han väldigt aktiv och deltar ofta i workshops över hela världen och talar om sin konst och sina filmer. På Dramalabbet kommer Harb vara med oss på Skype för ett samtal om sin arbetsprocess och situationen för filmare i Gaza. 

Samira Motazedi
– Med mitt LMA-kort är jag inte papperslös, men frågan är vad jag är istället”. Samira Motazedi född i Iran. Hon dömdes till döden för sitt motstånd mot den islamiska regimen och flydde landet. Sedan 2012, då hon kom till Sverige, har Samira skrivit om sina erfarenheter av den svenska asylprocessen, bland annat i Kulturtidskriften Glänta. Samira kommer på Dramalabbet delta i panelsamtal och läsa bitar av sina texter. 

Zakaria Mohamed
I filmen To Whom It May Concern återvänder Zakaria Mohamed till Lampedusa för att återupptäcka platsen som ”en fri man”. Den somaliske filmaren och fotojournalisten kommer till Stockholm från hemstaden Rom för att visa filmen och hålla ett samtal tillsammans med Sharmarke Binyusuf

Mohamed Al-Saud
Syriske journalisten och aktivisten Mohamed Al-Saud arbetar just nu med en film om sin flykt till Sverige, i vilken han vill skildra absurditeten och den svarta humorn i EU:s förtryckande gränspolitik; ett verktyg han alltid använt. I hemlandet arbetade Al-Saud med att skapa politiska satirfilmer mot Assad-regimen, kapa presidentens hashtags på sociala medier och på så sätt mobilisera motstånd. Nu är han ordförande för The Young Republic, en svensk-baserad organisation som mobiliserar unga syrier runtom i världen för att bygga upp ett framtida demokratiskt Syrien. Mohamed Al-Saud kommer visa sin kortfilm Break, en rekonstruktion av tid och rum i ett fängelse i Syrien, material från resan till Sverige och hålla ett samtal om film som politiskt verktyg. 

Skapad av: Elin Eriksson, Ahmed Abdullahi, David Aronowitsch, Elisabeth Cronvall Marjanovic, Marta Dauliute, Hanna Heilborn, Anna Persson, Christian Rossipal, Abed Loutfi, Sharmarke Binyusuf, Anna Weitz, Sumaiya Syeda, Kinda Kreidi and Sofia Styrman.
Arrangeras av Noncitizen med stöd av Stockholms läns landsting, Stockholms Läns Landsting, Doc Lounge och Stockholm stad och Dramalabbet.
Foto: Mohammed Al-Saud

Tempo tipsar: Emilie Löfgren, redaktör

Jag vill tipsa om mina favoritfilmer Kunstneren og tyven; en spännande film om hur en tavelstöld blir början på en osannolik vänskap där de båda tvingas möta sina demoner från det förflutna. Our time machine är en jättefin film om skapandets ångest, en demenssjuk pappas minnen som blir allt mer suddiga och regissörens längtan efter en egen familj. Få fler tips på vår instagram @tempofestival!

Politik i fokus

Tillsammans med Arena Idé bjuder vi in till filmvisning och samtal om politik. I år med tema familj och gräsrotsrörelser med filmer från Ukraina, Brasilien, Mexiko och Sverige. Läs mer om alla filmer och samtal här!

Hör upp! Här är Tempos ljudprogram!

Som vanligt är Tempo fullspäckat med spännande ljudpunkter. Vad sägs om att lyssna på radiodokumentärer från hela världen tillsammans med Radio Atlas eller bli höra de bästa ljudberättelserna under 3 minuter i Short Dox Radio? Läs om om samtliga programpunkter här!

Vill du vara volontär på Tempo 2020?

Vill du vara med och skapa Sveriges största festival för dokumentära uttryck? Bli volontär på årets upplaga av Tempo dokumentärfestival! Vi söker nu entusiastiska volontärer som kan hjälpa oss under festivalen som äger rum mellan den 2-8 mars. Läs mer här