fbpx

Jag är Dublin

Ahmed får en roll i en film. Han ska spela Daoud, en karaktär vars liv speglar hans eget. Ahmed är också flykting liksom rollfiguren han spelar i fiktionen. Han flydde från Somalia för sex år sedan och kom med båt till Italien där han fick lämna sina fingeravtryck. I det ögonblicket blev han ett »dublinärende«. Det innebär att man som flykting bara kan söka asyl i det land man först kommer till. Men livet i Italien var hopplöst och Ahmed fortsatte till Sverige, härifrån ska han nu deporteras till Finland. Med Dublinförordningen har EU skapat en stor grupp unga människor på drift genom Europa.

Förjupa dig i filmens tema under evenemanget Noncitizen Dinner-en helkväll om avskaffandet av medborgarskap torsdag 5 mars.

 

Tempo tipsar: Emilie Löfgren, redaktör

Jag vill tipsa om mina favoritfilmer Kunstneren og tyven; en spännande film om hur en tavelstöld blir början på en osannolik vänskap där de båda tvingas möta sina demoner från det förflutna. Our time machine är en jättefin film om skapandets ångest, en demenssjuk pappas minnen som blir allt mer suddiga och regissörens längtan efter en egen familj. Få fler tips på vår instagram @tempofestival!

Politik i fokus

Tillsammans med Arena Idé bjuder vi in till filmvisning och samtal om politik. I år med tema familj och gräsrotsrörelser med filmer från Ukraina, Brasilien, Mexiko och Sverige. Läs mer om alla filmer och samtal här!

Hör upp! Här är Tempos ljudprogram!

Som vanligt är Tempo fullspäckat med spännande ljudpunkter. Vad sägs om att lyssna på radiodokumentärer från hela världen tillsammans med Radio Atlas eller bli höra de bästa ljudberättelserna under 3 minuter i Short Dox Radio? Läs om om samtliga programpunkter här!

Vill du vara volontär på Tempo 2020?

Vill du vara med och skapa Sveriges största festival för dokumentära uttryck? Bli volontär på årets upplaga av Tempo dokumentärfestival! Vi söker nu entusiastiska volontärer som kan hjälpa oss under festivalen som äger rum mellan den 2-8 mars. Läs mer här