fbpx

Independence Day

Independence Day utspelar sig under Zimbabwes själv­ständighetsdag 2013 på en av de få farmer i landet som fortfarande drivs av vita. Farmchefen berättar hur de senaste årens beslagtagande av de vitas farmer drabbat hans familj. En av farmarbetarna berättar hur själv­ ständighetsdagen representerar slutet på den vite man­nens förtryck. Den 18 april 1980 övergick det koloniala Rhodesia till självständiga Zimbabwe. Sedan dess har det begåtts folkmord, etnisk rensning och ekonomin har kollapsat. Idag hoppas både vita och svarta på en demokratisk nystart för landet. Zimbabwes pånyttfödelse.

(visas tillsammans med Årsringar, Bita ihop och Männen från Vidsel i New Doc block 1) 

 

Hör upp! Här är Tempos ljudprogram!

Som vanligt är Tempo fullspäckat med spännande ljudpunkter. Vad sägs om att lyssna på hemligheter tillsammans med Alice i Underlandet eller bli het på gröten i vårt Radio Dark Room? Tillbaka är även en favorit-i-repris: Sound Souna! Läs om om samtliga programpunkter här!

Politik i fokus

Tillsammans med Arena Idé bjuder vi in till filmvisning och samtal om politik i år med fokus på högerpopulism i Ungern, Brasilien och Italien. Vi får också följa vår kontroversiella utrikesminister Margot Wallström samt träffa avhoppare från extremistorganisationer i Karen Winthers senaste film Exit. Läs mer om alla filmer och samtal här!

Fira 8 mars med Tempo!

Tempo ägnar den 8 mars till att visa filmer och dokumentära verk av och om kvinnor och transpersoner. I samband med dagen vill vi uppmärksamma allt arbete som görs för att stötta kvinnor och barn i utsatthet. Tempo tipsar om tre organisationer som du kan stödja. Kolla här!