fbpx

Tempo Dokumentärfestival 2018

Välkomna!

Vem tror du att du är? Och vem tror jag att jag är? Och vem vill jag egentligen att du ska tro att jag är? Temat för den nittonde upplagan av Tempo Dokumentärfestival är persona.

Enligt Wikipedia är persona ett begrepp inom psykologin, som den schweiziske psykologen Carl Gustav Jung beskrev som den roll vi spelar i sociala sammanhang, alltså hur vi visar upp oss för omvärlden; en sorts mask som dels är till för att göra intryck på andra, dels för att dölja vår sanna natur.

I årets program finns en rad personor som spelar sina roller i sociala sammanhang, mer eller mindre utstuderat. Marianne Faithfull i det finstämda porträttet av Sandrine Bonnaire och Grace Jones, vars persona fortsatt är lika magisk, som vi kan se i Sophie Fiennes Grace Jones – Bloodlight and Bami.

Danska hybriddokumentären The Stranger av Nicole Nielsen Horanyi är en sann historia om en lögn. Vi möter Casper som kontaktar den intet ont anande ensamstående mamman Amanda via Facebook. Hon blir förälskad, men i vem? Casper visar sig vara någon helt annan än den han utgivit sig för att vara.

I Agnès Vardas Faces, Places kommer vi inte bara nära personorna Varda och gatukonstnären JR, vi får också träffa karaktärer som varit delaktiga i Vardas konstnärskap. En filmisk resa fylld av kärlek, katter och gatukonst.

Temat väcker också etiska frågor inom det dokumentära. Vem är det vi skildrar och hur? Är det en person eller en persona som väcks till liv? Vad låter vi våra karaktärer representera och finns det en gräns för hur man kan använda människor i berättandet? På plats för att svara på några av dessa frågor har vi dokumentärfilmsmästaren Helena Třeštíková. Hon har länge jobbat med personporträtt i långa processer och kommer under sin master class berätta mer om hur hon bygger upp en person (eller persona) på vita duken.

Det blåser starka, nationalistiska högervindar runt om i västvärlden och i höst står Sverige inför ett val och ett vägval. I Golden Dawn Girls har norske regissören Håvard Bustnes fått unik access till tre kvinnor i den absoluta toppen av grekiska neonazipartiet Gyllene Gryning.

I svenska En bra vecka för demokratin förflyttas vi till en soldränkt Almedalsvecka. Med produktionsbolaget Plattform i ryggen skildrar långfilmsdebuterande Cecilia Björk det politiska spelets mest mediala händelse. Skrattet fastnar i halsen och lämnar oss med en innerlig förhoppning om att demokratin fortsätter garantera ett samhälle för alla.

Tempo är så mycket mer än dokumentärfilm. För första gången gästar vi Audiorama, Sveriges nationalscen för lyssnandet med inte mindre än 21 högtalare från golv till tak. Här kommer vi att lyssna till internationella radiodokumentärer, simbassängs-ljudverk och specialcurerade skatter. Årets Sound Walk är ingen ljudpromenad utan en åktur med tunnelbana som startar i Kärrtorp och tar oss ända in i framtiden. På Centrum för fotografi förkovrar vi oss i den dokumentära fotokonsten. Dessutom ger vi oss in ett ett virtuellt Aleppo genom ögonen på tonåringen Mohammed när VR-upplevelsen Future Aleppo besöker Tempo.

Behöver du en paus mellan dokumentärerna så ses vi på Hornhuset i Hornstull. Här bjuder vi på intressanta samtal och lockande möten. För vi hoppas verkligen att vi ses! Det är i mötet och diskussionen som dokumentärerna lever vidare och fortsätter konkurrera med egenkonstruerade sanningar och falska nyheter.

Varmt välkomna till årets dokumentärfest, vi ses i verkligheten!

Lisa Taube

FESTIVALCHEF

Melissa Lindgren

KONSTNÄRLIG LEDARE

 

Tempo på Instagram

Läs mer!