fbpx

De nominerade är…

De nominerade filmerna till Tempo Documentary Award och Tempo Short Award är nu offentliga! Anmälningarna har vart fler än någonsin och konkurrensen stenhård. Nedan följer utvalda titlar.

10 filmer är  nominerade till Tempo Documentary Award. Bland titlarna finns flera världspremiärer: Nur Tutal och Iván Blancos Transfobia, om transsexuella kurden Rashan, som lever som på flykt i sitt eget land; Anna Persson och Shaon Chakrabortys Förvaret, om platsen där människor väntar på tvångsavvisning. Svensk premiär får De som sa nej av Nima Sarvestani, som nyligen fick en Emmy för sin Frihet bakom galler. Den här gången riktar Sarvestani kameran mot Irantribunalen som hölls i Haag 2012. Filmen hade premiär på IDFA i Amsterdam, i november 2014.

Nominerade till Tempo Documentary Award:
De som sa nej av Nima Sarvestani
Every Face Has a Name av Magnus Gertten
Förvaret av Anna Persson och Shaon Chakraborty
Jag är Dublin av David Aronowitsch, Shamarke Binyusuf, Anna Persson och Ahmed Abdullahi.
Pervert Park av Frida och Lasse Barkfors
Storm över Anderna av Mikael Wiström
Transfobia av Nur Tutal och Iván Blanco
Under Gottsunda av Viktor Johansson
Winter Buoy av Frida Kempff

Den sista nominerade filmen till Tempo Documentary Award kommer också att öppna festivalen. Öppningsfilmen offentliggörs den 4 februari i samband med hela programsläppet.

Tempo Documentary Award arrangeras i samarbete med Svenska Filminstitutet samt den nya sponsorn Influence Film Club. Priset är 75 000 kronor och går till filmens regissör.

Tio filmer tävlar även om Tempo Short Award som ges till bästa svenska dokumentär i kort format. Flera av dem behandlar den pågående ekonomiska och samhälleliga krisen, däribland Elisabeth Marjanović Cronvall och Marta Dauliutes Krisdokument: En överlevnadsguide där regissörerna ber sina grekiska vänner skapa en konkret överlevnadsguide för länderna i norra Europa och Maximilien van Aertrycks Punkt 9: val av andre vice talman som använder filmat material från riksdagen om valet av Sverigedemokraternas Björn Söder till andre vice talman. Världspremiär blir det för Sara Jegemans Star, om den transsexuella artisten Bianca Fox som uppträder i Berlins undergroundmiljöer.

Nominerade till Tempo Short Award:
I 90 graders värme av Viana Mikkelsen och Ylva Henrikson
Inget ska stoppa mig av Martina Iverus
Keep me safe av Ellen Fiske och Joanna Karlberg
Krisdokument: En överlevnadsguide av Elisabeth Marjanović Cronvall och Marta Dauliute
Kulturpengar av My Sandström
Moments of Silence av Mats Bigert och Lars Bergström
Pajala State of Mind av Hans-Erik Therus
Punkt 9: val av andre vice talman av Maximilien van Aertryck
Star av Sara Jegeman
Värn av John Skoog

Tempo Short Award går till filmens regissör och priset är 25 000 kronor. Tempo Short Award arrangeras i samarbete med Svenska Filminstitutet och Filmregion Stockholm/Mälardalen.

Leave a Reply