fbpx

Årets Vinnare!

På lördagskvällen på Tempos stora prisutdelning tillkännagavs årets mottagare av Tempo Documentary Award, STHLM.DOC, New Doc och Tempo Radio Award. Även specialpriset från Svensk kortfilm c/o Folkets Bio, Lena Hellman-stipendiet och Sveriges Radios nyinstiftade Susanne Björkman-stipendium delades ut under ceremonin, som arrangerades på biograf Victoria.

TEMPO DOCUMENTARY AWARD 2010

Vinnare Erik Gandini för VIDEOCRACY
Motivering: “Via ett mästerligt användande av TV-bilder som kan framstå harmlösa, men som döljer maktstrukturer och sprider en manschauvinistisk världsbild fri från innehåll och mening, visar regissören hur ett land har genomlevt en absurd och skrämmande kulturell revolution. Med stilistisk säkerhet, humor och en unik tillgång till sina källor utmanar filmskaparen en av Europas mäktigaste män på sin egen hemmaplan. Ett avgörande och skrämmande dokument om dagens Italien, och betydelsen av fria och opartiska medier.”
Läs mer om VIDEOCRACY

Hedersomnämnande:
Linda Thorgren för BLOOD CALLS YOU
Motivering: “Juryn vill ge ett hedersomnämnande till en filmskapare som går in i sin egen historia och visar hur kvinnor i familjen har utsatts för misshandel genom generationer. Hennes mod och förmåga till att ställa de svåra frågorna, gör detta till en djupt berörande och engagerande film. Hon gräver sig djupare in, i lager efter lager. Försöker förstå sin familjs öde – utan att fördöma. Tvärtom visar hon istället komplexiteten.Det utspelar sig ett grekiskt drama på vita duken, men regissören lyckas göra filmen giltlig i allas våra liv.”
Läs mer om BLOOD CALLS YOU

STHLM.DOC

Vinnare Emelie Wallgren & Ina Holmqvist för SÅ NÄRA
Motivering: ”Med känsla och närvaro följer filmen två tonåriga flickors turbulenta, intensiva och kärleksfulla vänskap i den gemensamma jakten på livets möjligheter och omöjligheter. Och på Bill och Tom.”
Läs mer om SÅ NÄRA

NEW DOC

Vinnare Ahang Bashi för PARADISET
Motivering: “En vackert orkestrerat film av en lyhörd ny filmare som måste göra mer film. Filmen lyckas på ett osentimentalt sätt och med stor sensibilitet och humor kommunicera vårt behov av att bli förstådda. Helt genialisk! Priset New Doc går till Ahang Bashi för filmen Paradiset.”
Läs mer om PARADISET

Hedersomnämnande:
J.A Hjort för SYSTRAR
Motivering: “Filmaren har med en kärlek till sina karaktärer närmat sig ett komplicerat ämne. Filmen innehåller ett oförglömligt filmiskt ögonblick: sällan har en brusten gitarrton låtit så vackert. En fantastisk film och hyllning till två ostämda gitarrer. Ett special mention i kategorin New Doc till regissören J.A Hjorth för filmen SYSTRAR.”
Läs mer om SYSTRAR

TEMPO RADIO AWARD
Vinnare Robert Barkman för JAG HETER JOAKIM
Motivering: “För modet att överlämna sin mikrofon och genom det låta lyssnaren kliva rakt in i en ung pojkes vardag och eget universum. Robert Barkmans bearbetning av materialet är nydanade och så stilistiskt säkert att det inte märks, bara känns i magen.”
Läs mer om JAG HETER JOAKIM

Hederspris:
David Rune för BORTOM UPPEHÅLLSVÄDRET
Motivering: “För förmågan att med genialiska drag hitta nya vägar att gestalta en dokumentär berättelse. David Rune sliter in oss i ett hus där en manserverar oss en ljudmatta vi sent ska glömma. En man med treidentiteter som ständigt strider med varandra. En värld att hisnas av.”
Läs mer om BORTOM UPPEHÅLLSVÄDRET

Hederspris:
Amanda Glans för JAG RINGER DIG IBLAND
Motivering: “För konststycket att lyckas berätta om Förintelsen på ett nytt och komplext sätt, där offret ställer kraven. Med stor talang för radiomediet lyckas Amanda Glans blotta den smärta och de ärr som ett offer för förintelse lever med och som blir en del av arvet till nästkommande generationer.”
Läs mer om JAG RINGER DIG IBLAND

SVENSK KORTFILM C/O FOLKETS BIO

Vinnare Ryszard Solarz för BOMBAY X-RAY
Motivering: “Vi får veta vad livets villkor innebär i en berättelse om vardagen, klimathotet, globaliseringen och framtiden. En film som skildrar ett skeende med absolut gehör.”
Läs mer om BOMBAY X-RAY

SUSANNE BJÖRKMAN STIPENDIET 2010
Vinnare Amanda Glans
Motivering: “För hennes mod att dröja vid till synes enkla frågor som efterhand djupnar mer och mer. För hennes uppriktiga vilja att förstå. För hennes lågmälda och samtidigt intensive berättande. För ett programskapande som bars fram av en stark personlig röst.”

LENA HELLMANS MINNESFONDS-STIPENDIUM
Vinnare Maud Nycander


Alla vinnare

Leave a Reply